En aquest moment estàs veient Quan costa una autocaravana? Costos reals abans i després de la compra
Viatjar amb autocaravana, una forma de vida

Quan costa una autocaravana? Costos reals abans i després de la compra

L'autocaravana preu ideal existeix a la realitat d'avui? Aquí us expliquem la nostra experiència i la realitat dels costos d´una autocaravana avui, durant la compra i també després.

Els amants del món caravaning sabem que adquirir una autocaravana és fer realitat un somni, ja que, segurament, portem anys anhelant-ho i d'altres estalviant o buscant mitjans per fer-ho possible. Però, a més, quant em costarà mantenir cada any una autocaravana? Vet aquí el quid de la qüestió; la dificultat per adquirir-la no ho és tot, ja que haurem de pensar a assegurar-la, mantenir-la, atendre els seus impostos i revisions i buscar-li un aparcament per quan no la fem servir. Però és clar, una vegada hem arribat a aquest punt en què ja som propietaris, acceptem el sacrifici amb la mateixa passió (no en queda una altra) que quan gaudim de les nostres vacances sobre rodes.

A continuació, t'expliquem quant costa una autocaravana al principi, autocaravana preu de mitjana segons tipus, i quines són les despeses a què haurem de fer front com a propietaris d'una autocaravana. Un apartat important dins del nostre Manual per viatjar en autocaravana. Encara ja avancem que adquirir una et costarà sigui com sigui entre 35.000 a 80.000 €, segons si és de segona mà o nova, i que les despeses mitjanes anuals de manteniment oscil·laran entre les 1.500 i 3.000 euros. Sabem que el manteniment no és barat i que l'amortització del vehicle dependrà dels viatges que fem cada any, però un bon manteniment, sens dubte, contribuirà a allargar al màxim la vida útil de la nostra autocaravana.

Anem allà!

Quan costa una autocaravana? ¿L'autocaravana preu qualitat ideal existeix?

Autocaravanes noves

Actualment trobar una autocaravana sigui de segona mà o nova s'ha tornat tot un repte. El boom arribat al sector pel Covid i la crisi que pateixen les fàbriques de matèries primeres fan que la producció s'hagi alentit. A més, hi ha un sobre excés de demanda sobre l'oferta que ha encarit tots els preus del sector del caravaning en els darrers anys.

un exemple és clar el preu de la nostra autocaravana de nova. Nosaltres comprem la nostra Challenger 396 fa 4 anys per un preu final de 54.500€, inclosos impostos i extres com remis, placa solar, tv, tendal, mosquiteres, alarma de gasos i monocontrol del gas. Avui aquesta mateixa autocaravana amb tots aquests extres i impost de matriculació val a prop dels 75.000 €. uns 20.000 € més que fa 4 anys. Una bogeria, oi?

Esperant el ferri

Mercat de segona mà

Alhora, l'increment dels preus i els temps de lliurament a les noves autocaravanes ha fet incrementar la demanda al mercat de segona mà. Això ha provocat que avui pugueu trobar una autocaravana com la nostra, de 4 anys d'antiguitat, pel mateix preu que paguem nosaltres de nova! Una altra bogeria, oi?

Doncs això és el que hi ha avui a nivell de preu autocaravana. Un preu autocaravana a la nostra manera de veure'l una mica abusiu per la situació de boom d'avui.

Si penseu a comprar una autocaravana de segona mà, no us oblideu de llegir l'article de 10 consells per comprar una autocaravana de segona mà que redactem fa poc.

Altres solucions per a una autocaravana preu més raonable

Velles històriques

Tot i això, si busqueu una autocaravana amb més antiguitat podreu trobar una autocaravana preu de 35.000 d'uns 10 anys antiguitat o fins i tot més antigues més barates. Tot i que recordar que a més anys més reparacions. Ho sabem per pròpia experiència, però també sabem que és una solució al nostre anhel.

Comprar fora d´Espanya

Per acabar, una altra solució per trobar autocaravanes preus més baixos és buscar en mercats de fora d'Espanya. França i Alemanya fa 30 anys que avancen Espanya al món camper així que allà hi ha més oferta d'autocaravanes de segona mà on autocaravana preu és millor.

Ara bé, si aneu a comprar fos recordar sumar-li 6.000 € mínim per a papers i de portar-la per l'homologació aquí. També cal vigilar que en els papers no posi que l'autocaravana és de 4200 kg, si no necessitareu carnet de camió o baixar-la de pes. En altres països com França deixen conduir una autocaravana amb carnet b encara que excedeixi dels 3500 fins als 4200, hi ha el tema a tenir en compte durant la compra.

Ara vegem ja les despeses desglossades del manteniment anual de la nostra autocaravana

Viatjar amb autocaravana és precisament això, Viatjar! No importa tant el destí com el camí recorregut i per això, el manteniment del nostre vehicle és imprescindible després de la seva compra. Una autocaravana que cobreixi les nostres necessitats, al 100% del seu rendiment, i una bona assegurança per a imprevistos són els pilars per poder gaudir de la llibertat que ens brinda el nostre vehicle.

Ja després d'adquirir la nostra autocaravana anhelada, no s'acaben els costos. Comencem a desglossar segons les tipologies les despeses de manteniment d'una autocaravana. Preparats? A punt, ja!

Impostos anuals i taxes sobre el vehicle

En aquest apartat de les despeses veureu que el cost total dependrà força del tipus de vehicle i anys que tingui i fins i tot del municipi on empadroneu l'autocaravana i de la comunitat autònoma on visqueu.

IVTM, impost municipal sobre vehicles de tracció mecànica

Aquest impost és anual i municipal i el seu import depèn del municipi on residim. Normalment suposa entre 60-300 € a l'any.

Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV)

Entre 40-70 € a partir del quart any des de la matriculació del vehicle. Entre els quatre i els deu anys passarem la ITV cada 2 anys ia partir del desè any, la revisió serà anualment. 

Impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles

Un nou impost llançat el 2021 per algunes comunitats autònomes a Espanya, com és Catalunya. Segons la categoria de contaminació i emissions de CO2 del vehicle s'ha d'abonar de 0-100 € anualment.

La nostra autocaravana a l'àrea de Bellpuig (Catalunya)

Assegurança de l'autocaravana

Aquesta és, sens dubte, una de les partides més importants del cost anual fix de la nostra autocaravana. El cost dependrà del tipus d'assegurança escollida, a tot risc, amb franquícies o tercers i de la companyia i cobertures del contracte. Calcula, però, aproximadament, de mitjana, entre 400 a 600 € anuals per a una assegurança a tot risc amb franquícia de mitjana per a una autocaravana. Quan es tracta de viatjar, no podem escatimar en seguretat i, per tant, hem de regalar-nos la tranquil·litat que si passa algun contratemps durant el nostre viatge, estiguem sempre ben coberts.

És molt important, segons la nostra manera de veure, que l'assegurança sigui a tot risc, amb franquícia o sense, i que de cobertura a situacions específiques en què ens podem trobar quan viatgem amb autocaravana. També és imprescindible que la companyia asseguradora ens permeti obrir incidències fàcilment, sigui transparent i resolutiva.

Com sabem que el preu és condicionant, pots beneficiar-te de la nostra experiència i de la nostra comparativa de preus a l'article que trobaràs al següent enllaç https://www.kucavana.es/seguro-autocaravana/. Realment, val la pena contractar una bona asseguradora, la lletra petita fa molt de mal quan passa alguna cosa, ho sabem per experiència, així que llegir bé el post i comparatives que us fem.

Manteniment mecànic de la nostra autocaravana preu mitjà

Si volem que la nostra autocaravana rendeixi al 100%, consumeixi la benzina justa i necessària i funcioni i duri molts anys, aquesta part és vital.

Hem d'estimar-ne uns 200-600 € per a una revisió general anual com la de qualsevol altre vehicle i al voltant de 400-600 € quan ens toqueu canviar la corretja de distribució, al voltant de cada 120 mil quilòmetres o quan toqueu fer l'embragatge.

Manteniment de les sabates de la nostra autocaravana preu mitjà

És tan o més important com el motor calçar bé les nostres autocaravanes. D'això, en depèn la nostra seguretat contínuament. Són vehicles pesants i no ens podem arriscar a una rebentada que inestabilitzi la nostra conducció i que pugui causar un accident.

Es recomana que els pneumàtics siguin específics per a autocaravana, els anomenats Camper i, segons la marca, poden representar al voltant de 120-220€ cadascun, en total uns 500-800 € Màxim cada 50.000 km, de mitjana, els hauràs de canviar. Així, això dependrà de l'ús que donis a l'autocaaravana. Això sí, un consell, vigila els teus pneumàtics i mai els estiris més del que és necessari.

Alguna cosa també a tenir en compte, són els pneumàtics d'hivern. Pels amants, com nosaltres, dels esports d'hivern és gairebé obligat portar pneumàtics d'hivern o mínim 4 estacions i sempre específics Camper. Nosaltres vam portar uns no Camper i pel pes del vehicle se'ns van deformar i gairebé vam patir una rebentada, per tant compte.

En cas de portar 4 estacions no et requerirà més, però en cas de portar pneumàtics d'hivern, per regla general els hauràs de canviar amb l'arribada de la primavera i això suposa el cost del canvi de pneumàtics i si no tens espai a casa que t'emmagatzemin i guardin els pneumàtics d'hivern. En total, això et pot costar entre 30-200 € al any, segons el lloc que visquis i taller que et faci el canvi i guardi.

Manteniment de la garantia de l'estanquitat de l'autocaravana

Per a les autocaravanes noves, cal tenir en compte, una cosa que pocs saben al principi, i és que tenim un “impost revolucionari” perquè ens conservin la garantia d'estanquitat de l'autocaravana els 5, 7 o 10 anys que ens prometin en comprar-la : la revisió anual d'estanqueïtat. Una revisió on li llencen aigua amb una mànega i que de vegades ens quedem amb cara de ximples ja que ens demanen sobre uns 100 € de mitjana anuals. I o la passes o quan tinguis una esquerda o alguna cosa, la cosa pot ser molt pitjor, us ho diu algú que va tenir una esquerda a l'autocaravana i que encara teníem malament les revisions d'estanquitat al dia.

Viatjar amb autocaravana, la nostra passió

Manteniment de les instal·lacions de l'autocaravana preu mitjà

Una autocaravana implica una segona residència i com a tal, cada cert temps han de revisar-se les instal·lacions i han de mantenir-se contínuament a incidències que solen passar com a embussos, solució de males olors de les canonades, wc químics que toca canviar, etc, etc….  Sense comptar el cost de la solució de les incidències que vagin sortint a la nostra autocaravana, hem de comptar a fer un bon manteniment preventiu.

Manteniment de dipòsits d'aigües, canonades i wc químic

En primer lloc, hem de comptar a fer un bon manteniment sobretot dels dipòsits d'aigües, canonades i del wc químic per evitar embussos i males olors. Això significarà comprar productes específics que no són barats precisament i anar-los fent el manteniment adequat que ens evitarà incidències i sobretot males olors. Per aquest manteniment en productes anual calcula de mitjana uns s 50-100€ anuals.

Revisió obligatòria de les instal·lacions de gas

A més, així com l'aigua i la calefacció no exigeixen un manteniment obligatori, la instal·lació de gas s'ha de revisar oficialment cada 5 anys, o 4 al País Basc. La seva regulació apareix al RD 1085/1995 pel qual es va aprovar el Reglament Tècnic de distribució i utilització de combustibles gasosos i les seves instruccions tècniques. En conclusió, cada 5 anys hauràs de fer la revisió i abonar entre 50-100€.

Canvi de la bateria auxiliar

La nostra energia depèn de les bateries auxiliars i plaques solars principalment, així que és important garantir-ne un bon manteniment.

La bateria normal de plom pot tenir una vida mitjana d'uns 2-5 anys en funció del seu ús (els que anem a la neu us asseguro que la vida útil es redueix força) i el seu cost dependrà de la gamma del producte. Les de gamma alta superaran, amb escreix, els 300€ i les barates 100€. En tot cas, és important comprar una bateria d´alta qualitat amb capacitat per cobrir les nostres necessitats, ja que a la llarga la inversió ens compensarà en seguretat i durabilitat.

En aquest cas, tal com portem nosaltres a la nostra autocaravana, recomanem gastar-vos una mica més en unes bones bateries de liti i estalviar en manteniments i sorpreses. Les bateries de liti duren de 500 a 1000 cicles de descàrrega, entre 5 a 20 anys que aquestes poden durar segons com siguin de bones i segons el seu ús. Això sí que calcula que el cost d'una bateria de Litio més la instal·lació per a l'adaptació del sistema se't pot anar cap als 1000 € la primera vegada i cada 10 anys de mitjana el canvi per cada bateria són uns 500-600 € una de les baratetes.

Lloguer de l´aparcament si no tenim un espai on deixar-la

Saber on aparcarem l'autocaravana és, potser, la primera pregunta que ens ve al cap abans de comprar-la. No es recomana deixar-la al carrer per les complicacions que ens pot comportar, i, sens dubte, en cas de poder guardar-la a casa nostra, aquesta serà la primera opció.

Si no disposem d'espai, haurem de sumar a les nostres despeses el lloguer d'un aparcament extern que pot representar entre 50 a 300 € mensuals segons lloc i serveis que ofereixen. Hi ha pàrquings d'autocaravanes oberts més barats que els coberts o tancats i pàrquings d'autocaravanes que tenen més o menys serveis de buidatges i omplert d'aigües que també fan variar els preus.

Així, si hem de llogar un aparcament per a autocaravanes això ens suposarà entre 600-3600 € o més d'aquest lloguer anual.

I posats a demanar, ens ajudarà molt que l'aparcament estigui, relativament, a prop del nostre domicili tant per a la supervisió com per a la facilitat que ens aportarà quan planifiquem una sortida.

La nostra autocaravana vista des de dalt a l'àrea de Belianes (Catalunya)

Conclusions i totals sobre quant costa una autocaravana anualment de mitjana

Després de desglossar una per una les despeses que haurem d'anar abonant per al manteniment de la nostra autocaravana us podem dir que de mitjana a l'any haurem d'estalviar 1.500 € per mantenir l'autocaravana o 3.000 € en cas de necessitar un aparcament per a ella.

Aquest càlcul ho hem fet amb aquest desglossament, que és aproximat i una mitjana de les despeses que nosaltres i amics amb autocaravana tenen:

 • Uns 300 € per a impostos i ITV
 • Uns 450 € per a l'assegurança
 • Uns 200 € per al manteniment dels pneumàtics
 • Uns 400 € per a les revisions de motor, estanquitat i gas
 • Uns 50 € per a productes de neteja de manteniment
 • Uns 100 € per a les bateries
 • Uns 1500€ per al lloguer de l'aparcament

Aquest és un resum, grosso modo, de les despeses que suposa mantenir la nostra autocaravana per tenir-la, en tot moment, llesta per a una nova aventura i valen la pena sempre que la integrem en el nostre mode de vida i la continuem gaudint, allò que es coneix com a amortització vivencial. Només així, les despeses es dilueixen a favor de la nostra seguretat i benestar. Tot i això, sortim mal parats quan abandonem el manteniment del vehicle i comencem a perdre diners ja que, encara que els venguem, no recuperarem el mateix per un vehicle mantingut que per un sense mantenir.

Aquesta entrada té 3 comentaris

 1. José

  M'ho he llegit sense saltar-me res com de costum faig. Vaig conèixer Pirineus i Pics d'Europa l'any passat (2023) i des que vaig tornar a la ciutat res no és el mateix, sento que no pertanyo. El meu somni és comprar-me l'autocaravana o furgo camper per viure dins com a molt tard l'any que ve, però els preus i la inestabilitat laboral amb els contractes tan dolents d'avui dia em fan el somni gairebé impossible. Gràcies per il·luminar-me una mica més amb la realitat de totes les coses a tenir en compte. Estaré llegint segurament totes les vostres publicacions al llarg d'aquest any.

  1. família kucavanera

   Gràcies a tu Joseph. Qualsevol dubte aquí ens tens 🙂

Deixa una resposta