En aquest moment estàs veient Guia per viatjar a la Selva Negra amb autocaravana: mapa, ruta, consells i els 20 plans imprescindibles de la nostra experiència per Nadal
Prenent un Glühwein, vi calent, al mercat ambulant de la Gola del Ravenna a la Selva Negra

Guia per viatjar a la Selva Negra amb autocaravana: mapa, ruta, consells i els 20 plans imprescindibles de la nostra experiència per Nadal

Gaudeix de la Selva Negra amb autocaravana com mai no havies gaudit d'una ruta amb casa teva amb rodes.

Un article que s'emmarca a la nostra guia per viatjar a la Selva Negra per Nadal que si vols pots completar amb la guia completa per viatjar a l'Alsàcia per Nadal, per fer una ruta per Alsàcia i Selva Negra amb autocaravana per Nadal que t'encantarà.

som la família Kucavana, viatgem amb els nostres dos fills de 7 i 10 anys i els nostres 2 gossos adoptats. Solem viatjar a la nostra autocaravana anomenada Kucavana, però també ens agrada viatjar amb avió i de motxillers. Gaudim amb cada aprenentatge en família i esperem ajudar-vos també a vosaltres perquè gaudiu tant com nosaltres ho fem viatjant.

Per estar més a prop teu segueix-nos a les nostres xarxes socials: YouTube e Instagram

Amb aquest article us volem explicar la nostra experiència nadalenca recorrent la Selva Negra, aprenentatges en destinació i així ajudar-vos a preparar el vostre proper viatge per la Selva Negra amb autocaravana o camper.

Agafeu-vos que comencem la ruta!

Ah i si no tens autocaravana pròpia, aquí hi va un consell. Llogueu directament a Alemanya o França que val molt més barat que a Espanya i us podeu estalviar més del 50%.

El nostre servei de muntatge de ruta amb autocaravana personalitzada per al teu viatge a la Selva Negra amb autocaravana

Si vols estalviar temps i confiar en la nostra experiència de dos viatges per la Selva Negra amb autocaravana, et recordem que tenim un servei de muntatge i organització de ruta personalitzada amb autocaravana.

Amb el nostre servei tindràs un full de ruta totalment interactiu Click & Go, perquè només facis clic i el GPS et porti a cadascun dels llocs imprescindibles sense perdre en contratemps. Accedeix al servei fent clic i emplenant el següent formulari:

Muntatge ruta personalitzada
Muntatge ruta personalitzada

La Selva Negra amb autocaravana: Carreteres, aparcar, acampar i pernoctar amb autocaravana a Alemanya

Normativa sobre aparcar i pernoctar en autocaravana a França de forma lliure

La normativa a Alemanya regula que pots aparcar i pernoctar a qualsevol lloc que ho pugui fer un vehicle, sempre que no s'acampi (surti del perímetre del teu vehicle, és a dir, treguis taules, cadires, etc.), igual que a Espanya , encara que amb particularitats, que després veurem. Aquesta és la regla general, pots aparcar i pernoctar sense cap problema si no hi ha una prohibició explicita a qualsevol lloc d'Alemanya.

Ara bé, la realitat és que a la Selva Negra té de vegades alguns prohibits per a autocaravanes que haurem d'anar coneixent per esquivar-los.

Normativa sobre l'acampada amb autocaravana a Alemanya i la Selva Negra

L?acampada a Alemanya està regulada minuciosament.

Com a regla general, la legislació ens diu que l'acampada lliure (treure taula cadires, obrir finestres, tendal…) a tot Alemanya està prohibida a qualsevol lloc públic.

Per tant, a la Selva Negra únicament podrem acampar a càmpings, àrees d'autocaravana privades que ho permetin o altres llocs habilitats per a aquest efecte.

A la carretera, entre Titisee i Triberg nevant a la Selva Negra Alemanya per Nadal
A la carretera, entre Titisee i Triberg nevant a la Selva Negra Alemanya per Nadal

Serveis i àrees d'autocaravanes a Alemanya ia la Selva Negra amb autocaravana

Alemanya amb autocaravana és molt fàcil ja que disposa de la segona xarxa d'autocaravanes més gran d'Europa amb més de 4000 àrees d'autocaravanes. Àrees d'autocaravana amb tots els serveis de buidats i omplerts d'aigua i moltes amb electricitat. 

La majoria de les àrees de pernocta per a autocaravanes o campers són municipals o privades però gairebé sempre de pagament entre 10 a 20 €uros. Són poques les àrees d'autocaravanes gratuïtes per Alemanya, comparat amb les de pagament.

A més, una altra cosa que veuràs a la teva ruta de la Selva Negra en autocaravana característica de les àrees d'autocaravana és que els serveis d'ompliment d'aigua i electricitat normalment es paguen a part.

A pràcticament tots els punts d'interès o localitats turístiques trobareu una àrea d'autocaravanes, i en general sempre cèntrica o bé comunicada amb el centre de les poblacions. I si no hi ha àrea hi haurà segurament algun pàrquing reservat per a autocaravana, que en aquests sí que veuràs que en no tenir serveis la majoria són gratuïts.

Si els francesos tenen el doctorat en campisme i el món del caravanning, els alemanys són de màster, i es nota.

Una cosa important que saber sobre l'aigua a les àrees d'autocaravana a l'hivern

Has de saber que amb temperatures baix 0 a Alemanya, com a tots els països, tanquen l'aigua de les fonts. Això farà que hagis d'estalviar molt l'aigua del teu dipòsit i per proveir que busquis els càmpings oberts a l'hivern, que són pocs. A més, pensa en emportar-te una mànega llarga d'aigua per poder arribar al punt habilitat que tindrà el càmping a l'interior d'un dels seus edificis, normalment els banys.

carreteres

En general, les carreteres són bones a la Selva Negra. Les nacionals solen tenir voral i solen estar bé, són força fàcils, encara que amb força corbes i de vegades canvis de desnivell.

Les autopistes són molt bones i el millor gratuïtes, però són molt lentes malgrat la fama que no hi ha límit de velocitat en molts trams a Alemanya. Els alemanys en allò que sí que tenen doctorat és a les obres en infraestructures viàries, i això de vegades fa cues quilomètriques a les carreteres i autopistes.

Finalment, has de saber que a l'hivern a Alemanya si ha nevat o hi ha previsió de neu és obligatori circular amb pneumàtics d'hivern o 4 estacions homologats per a la neu, i aquí no val o portar cadenes.

Si vols veure un article sobre què cadenes i/o pneumàtics d'hivern són millors per a autocaravana, aquí et deixem un article del que parlem des de la nostra experiència a la nostra autocaravana. També et deixo aquest vídeo que vam fer sobre viatjar amb autocaravana amb neu que segur t'anirà genial per veure possibles problemes i solucions a la neu.

reproductor de YouTube

Resum del nostre viatge per la Selva Negra amb autocaravana per Nadal

El nostre viatge per la Selva Negra és un viatge de 5 dies durant el pont de la Puríssima i Constitució al desembre.

Un viatge, que com sempre, ho fem en família. Amb els nostres dos fills de 10 i 7 anys i en aquesta ocasió amb la nostra autocaravana via carretera.

En total són 10 hores de conducció i uns 1000 km és el que separa Barcelona de la Selva Negra a la nostra ruta. Tot i que es pot accedir amb avió des de Stuttgart i des d'allà llogar una autocaravana o camper.

A més, llogar una autocaravana a Alemanya és molt més barat que a Espanya, i un consell: per la plataforma Yescapa, entre particulars, com un AirB&B, és l'opció millor per llogar una autocaravana a Alemanya. Lloga en aquest link i ens ajudaràs també a mantenir aquest bloc i continuar escrivint.

La nostra ruta per la Selva Negra amb autocaravana en realitat és part d´un viatge més gran. Un viatge de 10 dies que fem per l'Alsàcia per Nadal i la Selva Negra a Alemanya per Nadal, en els 10 dies del macro aqüeducte de desembre.

Aquesta ruta ens ha encantat, tant que és la segona vegada que la repetim, amb això us ho diem tot.

És com entrar a un conte de Nadal. Amb els seus pobles decorats, tot ple de llums, els seus paradetes de mercats nadalencs entranyables, el seu “gluhwein” (vi calent especiat de mil sabors) i preciosos pobles i ciutats amb molta màgia nadalenca.

Costos del nostre viatge: la Selva Negra per Nadal

En el nostre viatge de 10 dies per l'Alsàcia per Nadal i la Selva Negra ens hem gastat un total de 1710 € uros per als 4 que som viatjant.

Si voleu un desglossament i més informació de cadascun dels costos hem fet un post més detallat. Hi podeu veure el cost d'Alsàcia Nadal Preu, que és el que us costarà per la Selva Negra igual o per a les dues destinacions barrejades, ja que els nostres costos són sobre el mateix viatge als dos llocs en 10 dies.

Un dels trams de la cascada de Triberg, la més alta d'Alemanya
Un dels trams de la cascada de Triberg, la més alta d'Alemanya

El que més ens ha agradat i el que menys de viatjar amb autocaravana per la Selva Negra per Nadal

El millor de viatjar a la Selva Negra amb autocaravana per Nadal en el nostre viatge ha estat…

 • Sens dubte el mercat ambulant que més ens va agradar i més màgia nadalenca tenia va ser el de la gola del Ravenna, el Ravennaschlucht. Una passada de bonítol sota l'aqüeducte envoltat de natura, encara que l'accés després us ho explico que se les porta i no és tan fàcil com aparcar i llest.
 • Dormir al costat del Wildpark de Pforheim, un parc d'animals impressionant i gran d'accés lliure preciós on es pot alimentar els animals amb menjar que venen allà. Molt xulo poder donar-li menjar i estar tan a prop de tots els animals.

14 Coses que has de saber i consells per viatjar a la Selva Negra amb autocaravana

Abans d'avançar a la ruta i als imprescindibles de què veure a la Selva Negra per Nadal, et donem alguns consells que heu de tenir en compte abans d'anar.

1 A la Selva Negra per Nadal fa fred i sol nevar: Obligatori rodes d'hivern

El que s'ha dit, si viatjaràs a la Selva Negra en camper o en autocaravana per Nadal, tingues en compte que a Alemanya és obligatori portar pneumàtics d'hivern quan hi ha previsió de neu o ha nevat. Per tant, porta pneumàtics d'hivern al viatge a la Selva Negra amb autocaravana per Nadal.  

I un altre consell, les cadenes també us poden treure d'un compromís si hi ha gel. Tot i que portis pneumàtics d'hivern, porta cadenes.

Al vídeo de dalt d'aquest post us expliquem els problemes que podeu tenir a la neu amb autocaravana i les possibles solucions que haureu d'aplicar, parar atenció.

El museu de la Selva Negra de Triberg
El museu de la Selva Negra de Triberg

2 Documents necessaris per viatjar a la Selva Negra per Nadal

Per a aquest viatge no us oblideu de portar tant per a adults com per als nens vostre DNI o passaport vigent.

A més per qualsevol problema sanitari, porta la targeta sanitària europea. Podeu fer-vos-la a la web de la seguretat social i rebre-la a casa còmodament.

A més, nosaltres ja fa anys solem contractar el assegurança de viatges d'Iati Escapadas. Pel cost, anem més tranquils amb els nens i sabem que després ens evitem a qualsevol cosa els copagaments que té la sanitat a Alemanya. Us deixo aquí l'enllaç amb un descompte. Si el contracteu per aquest enllaç ens ajudeu a que seguim escrivint al bloc.

3 Quan fa fred les fonts es tallen, així que racionalitza l'aigua i porta una mànega llarga si viatges amb autocaravana o camper

Si viatges amb autocaravana o camper has de saber que si fa temperatures sota 0 totes les fonts externes no disposaran d'aigua. Ni a àrees d'autocaravana ni pel carrer podràs proveir aigua. La millor solució, a part d'estalviar aigua, és buscar càmpings oberts a l'hivern. Aquests són pocs, però algun en trobaràs.

A més, recorda portar una mànega d'aigua llarga per proveir als punts de càrrega d'aigües que habiliten els càmpings, normalment a l'interior dels banys.

El nostre mapa de visites i plans que vam fer per viatjar a la Selva Negra per Nadal

A continuació, et deixem el mapa interactiu que ens vàrem fer per a la nostra ruta amb els mercats nadalencs més emblemàtics de la zona i llocs d'interès de la Selva Negra amb autocaravana per Nadal.

Els 20 imprescindibles què fer i què veure a la Selva Negra amb autocaravana per Nadal

En aquest post pots llegir els 20 plans imprescindibles per fer i què veure a la Selva Negra amb autocaravana per Nadal. La majoria són plans que també podeu fer a l'estiu.

És el recopilatori dels nostres plans preferits a partir dels dos viatges realitzats per la Selva Negra que hem fet.

Escalfant-nos a la foguera central del mercat ambulant nadalenc de la Gola del Ravenna a la Selva Negra per Nadal
Escalfant-nos a la foguera central del mercat ambulant nadalenc de la Gola del Ravenna a la Selva Negra per Nadal

La nostra ruta per la Selva Negra amb autocaravana per Nadal de 5 dies per alguns d'aquests 20 imprescindibles

A continuació, t'expliquem de forma sintètica la nostra darrera ruta per la Selva Negra amb autocaravana per Nadal. Una ruta per algun dels 20 imprescindibles que us hem detallat a dalt.

I recorda que et podem organitzar i muntar la teva ruta personalitzada per la Selva Negra amb autocaravana amb el nostre servei exclusiu de muntatge de ruta. Accediu aquí i us començarem a ajudar en res!

Muntatge ruta personalitzada
Muntatge ruta personalitzada

La porta d'entrada i boscos de somni de la Selva Negra amb autocaravana per Nadal

La nostra ruta a la Selva Negra va començar per la porta d'entrada des de l'Alsàcia, a Friburg. Una ciutat universitària preciosa on el seu mercadet nadalenc per 5 espais i més de 120 parades ens va embolicar a la màgia del Nadal alemany. Aquí, descobrim que el Nadal a Alemanya és reunió d'amics i familiars al voltant de les nits fredes als seus mercats ambulants.

De Friburg vam anar cap a Felberg, la seva muntanya més alta, però abans vam parar a Titisee per gaudir de la seva balneari Badeparadise ple de tobogans per als nostres petits i el seu llac. D'allà, vam agafar un bus llançadora fins al mercat ambulant nadalenc de la Gola del Ravenna, el mercat ambulant nadalenc que més ens ha agradat fins ara tant d'Alemanya com de França. Super bonic i especial al mig de la natura i sota el viaducte. Això sí que cal comprar tiquet abans reservant també el bus llançadora des de Titisee, on trobem una àrea d'autocaravanes amb tots els serveis a 5 minuts d'on surt el bus.

Al post dels 20 plans imprescindibles de la Selva Negra per Nadal teneu tots els detalls d'on i com reservar l'entrada del mercat ambulant de Ravenna igual que tot el que n'has de saber.

Rellotges de cucut, un dels símbols de la Selva Negra

Per la carretera dels rellotges de Cuco

De la zona de Titisee i Felberg, on no hi trobem neu aquesta vegada per esquiar, anem cap al nord de la Selva Negra agafant la carretera dels rellotges de cucut. Aquí l'imprescindible on parem és Triberg. A Triberg visitem la cascada més alta d'Alemanya i el seu museu de la Selva Negra, inclòs a la mateixa entrada de les cascades.

De Triberg seguim pujant, parant a diferents punts. Tot just després de Triberg podreu veure el rellotge de cucut més gran del món, el museu del vidre bufat o algunes de les mines visitables d'aquesta zona.

Al final arribem a una altra fita de la ruta, el poble de Charly i la Fàbrica de Xocolata: Gengenbach. On, a més, trobem el calendari d'Advent més gran del món al seu Ajuntament, on cada dia a les 18 hores fan un petit espectacle i obren la finestreta de l'endemà. Cada any les finestres expliquen una història i l'espectacle és la representació d'aquesta escena de la història. Aquest any va tocar el Petit Príncep, preciós.

Torre de la fortuna del mercat ambulant de l'or de Pforheim
Torre de la fortuna del mercat ambulant de l'or de Pforheim

Cap al nord de la Selva Negra amb autocaravana

De Gengenbach anem a la ciutat balneari més luxosa d'Alemanya. Baden-Baden té àrea d'autocaravanes, encara que una mica allunyada del centre, però que al bus proper s'hi arriba bé. Allà tenim dos balnearis per capbussar-nos i un mercat ambulant nadalenc per beure de nou vi calent.

De Baden-Baden pugem fins Pforzheim, una ciutat de camí a Esslingen am Neckar, la ciutat cridada de l'or de la Selva Negra per la seva tradició joiera. Esslingen val la pena visitar-lo pel seu bonic mercat medieval i el bonic nucli antic de cases d'entramats de fusta.

Ni a Pforzheim ni a Esslingen no trobem una àrea d'autocaravanes amb serveis, encara que totes dues tenen un pàrquing gratuït sense serveis reservat per a les autocaravanes. A Pforheim, però, us desaconsellem anar-hi. En canvi, us podem dir que dormim al lloc més bonic de tota la nostra ruta aquí, just al costat del Wildlife Park, un parc d'accés lliure amb animals força gran on podreu alimentar-los i dormir al costat.

Fins aquí la nostra ruta d'aquest any i segona vegada a la zona, encara que t'animem a anar a altres llocs i mercats ambulants nadalencs que us assenyalem al nostre article dels 20 millors plans.

Esperem aquest post us hagi agradat i ha estat útil. Recordar seguir-nos per xarxes i deixar-nos un comentari a baix si vols recolzar-nos per continuar escrivint.

Per estar més a prop teu segueix-nos a les nostres xarxes socials: YouTube e Instagram

Ens veiem a la carretera, saluda!

Continua llegint la nostra guia per viatjar a la Selva Negra Alemanya per Nadal

Últims posts publicats al nostre blog que et poden interessar

 • Sobre rodes pels 15 imprescindibles a veure al Perigord Dodoña

  Benvinguts a aquesta nova ruta pels imprescindibles a veure del Périgord Negre a la Dordonya. En aquest article t'intentaré explicar tota la nostra aventura en família pel Dordonya Perigord Noir a França, mostrant-te així una ruta ideal pel Périgord Negre, que ens ha enamorat. Acabem de tornar de…

 • El Camí de Sant Jaume amb el teu company gos

  El Camí de Sant Jaume és una experiència única que atrau pelegrins de tot el món. Ja sigui per motius espirituals, culturals o simplement per l'aventura de recórrer antics senders, aquest viatge ofereix una cosa especial que queda gravada a la memòria i al cor de tots els que l'han experimentat. Però, sabies…

 • Sobre rodes en una ruta pel Lot a França en família i autocaravana

  Benvinguts a la nostra recent ruta pel Lot a França. En aquest post t'intentaré explicar tota la nostra aventura en família, la nostra experiència i les nostres opinions sobre aquest viatge al Lot amb autocaravana amb nens que hem fet per conèixer aquesta zona de França. A més, si vols pots completar la teva ruta, com nosaltres,…

 • La Vall del Lot (França) per 6 imprescindibles a veure

  Descobreix la meravella de viatjar per la Vall del Lot França. Queda't i entendràs per què li anomeno meravella. En altres posts ja t'expliquem el nostre viatge pel Departament del Lot en una ruta de 4 etapes amb els imprescindibles a veure al Lot i tot sobre a Cahors, la seva capital.

 • Guia per viatjar als Estats Units amb autocaravana. Al volant pel somni americà!

  Hola viatger aventurer! Si estàs llegint això és perquè segurament t'ha picat el cuquet de l'aventura i estàs planejant recórrer els Estats Units amb autocaravana o camper o, RV (Recreative Vehicles) com els anomenen aquests vehicles als EUA, una elecció que promet ser èpica i plena de moments inoblidables! Com a mare de dos…

 • Conquereix l'Olimp sobre rodes: La guia definitiva per viatjar amb autocaravana per Grècia

  Grècia amb autocaravana ha estat un gran regal. Un somni complert de fa anys. Som la Pilar, el Jose, l'Arnau i l'Anna, una família viatgera amant de la vida i d'aquest planeta. Viatgem normalment amb autocaravana, abans en furgo, però també ens agraden els viatges cicloturistes i fins i tot de motxillers. Al nostre blog Kucavana, et compartim,…

Deixa una resposta