En aquest moment estàs veient Kilts i Quilòmetres: Una aventura amb autocaravana per Escòcia com a guia per al teu proper viatge
Al pàrquing de Cairgorm, punt per agafar el funicular al cim

Kilts i Quilòmetres: Una aventura amb autocaravana per Escòcia com a guia per al teu proper viatge

Escòcia amb autocaravana ha estat un gran regal que ens ha renovat i omplert de pau. Un somni complert de fa anys.

Com a amants de la cultura cèltica, Esco, Escòcia era una d'aquelles destinacions imprescindibles a la nostra ment. La pandèmia va endarrerir el nostre viatge, però per fi avui podem dir que hem gaudit d'Escòcia, encara que aquesta vegada en una autocaravana de lloguer, sense la nostra autocaravana Kucavana. Com sempre viatgem en família, amb els nostres fills de 6 i 9 anys. Els únics que en aquest viatge no van venir amb nosaltres van ser els nostres gossos Max i Bloom, que en anar amb avió i llogar una autocaravana, aquesta vegada es van quedar amb els àvis.

En aquest post us expliquem tot sobre el nostre viatge per Escòcia amb autocaravana de lloguer. Un post dins de la nostra completa guia per viatjar a Escòcia, on trobareu tota la informació i articles que us ajudaran a muntar el vostre viatge.

Gaudeix de la nostra experiència, investigacions i descobriments traslladats en aquest post on us expliquem tot allò imprescindible per al vostre proper viatge en autocaravana per Escòcia.

Esperem us sigui útil i que, en comentaris, a sota, ens exposeu els vostres dubtes, vivències, experiències i consells.

Segueix-nos!

Per estar més a prop teu segueix-nos a les nostres xarxes socials: YouTube e Instagram

Comencem, agafar-vos al volant que comencem a preparar el viatge a Escòcia en camper, caravana o autocaravana!

Vídeo resum amb el que has de saber sobre Escòcia amb autocaravana per començar

reproductor de YouTube

Com arribar a Escòcia amb autocaravana o camper des d'Espanya?

El primer que ens plantegem en un viatge a Escòcia amb el nostre propi vehicle és com accedir-hi, quant ens costarà i quant trigarem a arribar.

És per això que el nostre primer pas va ser fer-ne una comparativa de quilòmetres, despeses de les diferents opcions que hi ha i temps per accedir a Escòcia amb la nostra autocaravana.

Per accedir a Escòcia i Regne Unit hi ha 5 opcions principals que us detallem en aquest post de com arribar a Escòcia: 5 alternatives a tenir en compte , on us expliquem la nostra anàlisi comparativa.

Muntatge ruta personalitzada
Muntatge ruta personalitzada

La nostra decisió per arribar a Escòcia i viatjar amb autocaravana en aquest viatge

Després de calcular costos, la nostra decisió va ser anar amb avió fins a Glasgow i allà llogar una autocaravana per Yescapa, amb un particular, amb què ens vam poder estalviar 600 euros.

TIP: Si no tens autocaravana ni camper però en vols llogar una i provar aquest tipus de viatges, recorda que el més barat i amb millors experiències, és llogar entre particulars per una plataforma tipus AirB&B però d'autocaravanes i campers.

La nostra decisió es va basar que només teníem 10 dies de vacances per anar a Escòcia. Per aquest motiu, en temps per pujar amb la nostra autocaravana no era viable, ens haguessin quedat a destinació només 5 dies per rutejar per Escòcia. A banda, el pal·lió de conduir i per als nens seria massa dur. Sobre els costos ens hauríem estalviat 500 euros en pujar amb la nostra, però en aquest cas ens compensava la despesa extra amb la tranquil·litat d'anar amb avió ia sobre sense desgastar la nostra autocaravana, que això també té un cost.

D'altra banda, el que és bo de Yescapa, és que lloguem bé de preu amb un particular i que pots llogar la teva autocaravana mentre i contrarestar les despeses de llogar-ne una.

Et deixo aquí aquest enllaç, perquè calculis el que pots guanyar a Yescapa amb la teva autocaravana i avaluïs tu mateix.

Escòcia amb autocaravana en família, una gran aventura

En conclusió, la teva elecció ha de ser personal, dependrà dels dies que vagis, els teus plans intermedis i del preu del carburant creixent o de l'eurotúnel entre d'altres quan vagis.

Per cert, si decideixes anar amb ferri, una altra opció que considerem molt bona sobretot si vius a prop de Santander, et deixem aquest article que t'anirà de perles: 10 coses que mai has de fer en embarcar en un ferri amb autocaravana.

Conduint per la Vall de Glencoe

Circular i conduir per Escòcia amb autocaravana

En arribar a Escòcia, el primer que farem és conduir per les carreteres amb la nostra autocaravana, per la qual cosa abans de conduir n'hem de saber el codi de circulació i cultura al volant.

Normativa general

El codi de circulació britànic està basat en les directives europees i per tant és pràcticament igual a l'espanyol encara que amb moltes particulars com la conducció per l'esquerra o que els quilòmetres s'hi compten amb milles.

Està prohibit conduir parlant per telèfon o anar amb moto sense casc, els límits de velocitat són en milles, però són gairebé idèntics als nostres.

7 Curiositats a les carreteres escoceses

Una cosa és el que diu el codi de circulació i l'altra la realitat a les carreteres escoceses. Per això aquí et recollim algunes curiositats que has de saber abans de conduir per Escòcia amb la teva autocaravana.

Conduir per l'esquerra

A tota la Gran Bretanya s'ha de conduir per l'esquerra. Això al principi és de gran preocupació per a molts viatgers. De fet, era la nostra gran por en arribar.

La realitat és que el primer dia costa una mica i hi ha d'haver 4 ulls i dues boques repetint esquerra esquerra en tot moment durant la conducció.

Aquesta seria la nostra recomanació bàsica: repetir-te contínuament esquerra esquerra principalment en rotondes, en dobles carrils i en cruïlles.

Recorda:

 • Agafeu les rotondes per l'esquerra i agafeu el carril de més a l'esquerra per sortir a la primera sortida sinó per l'interior. Allí fan les rotondes molt bé.
 • A dobles carrils d'autovies recorda circular pel de més a l'esquerra, s'avança per la dreta.
 • A les cruïlles, compte, sempre mira dreta esquerra, al revés que aquí, i agafa el carril correcte. Allí el de la teva esquerra té preferència, al revés que aquí.
De safari pel Highland Wildlife Park
De safari pel Highland Wildlife Park

Validesa del carnet de conduir i l'assegurança a la Gran Bretanya: la Carta Verda

El carnet de conduir espanyol, que és l'europeu, serveix a la Gran Bretanya, així que no cal treure't el carnet de conduir internacional.

La teva assegurança de vehicle també és vàlida al Regne Unit, ara bé com a país fora de la UE has de portar la carta verda que és la que reconeix aquesta assegurança.

L'educació al davant

Si hi ha res que destaca dels britànics és la seva educació al volant. En general a Escòcia veuràs que condueixen amb paciència, tranquil·litat i molta educació, cedint el pas i sent prudents.

Carretera de les Highlands estreta de doble sentit d'un sol pas un "Passing Place"
Carretera de les Highlands estreta de doble sentit d'un sol pas un Passing Place

Les carreteres secundàries de només 1 carril amb passing places

Una cosa que et solen dir qui ha anat a Escòcia és “cura amb les carreteres que són molt estretes”. I és cert que moltes carreteres secundàries rurals són tan estretes que només són d'un carril per circular en tots dos sentits. Però també és cert que són carreteres força planes i sobretot plenes de “passing places”, apartaders que faciliten en tot moment la circulació.

D'altra banda, cal dir que si som responsables i anem per vies principals sense sortir-nos-en amb les nostres autocaravanes, tot és més fàcil i per a tots.

Les carreteres principals estan molt bé, són àmplies i no tenen cap dificultat.

Per això un consell: cal planificar bé les nostres rutes abans d'anar-hi, perquè els GPS no et portin el turisme rural més del que tu vulguis.

Les rotondes les fan bé allà

Una cosa associada a la bona educació al volant dels britànics, és que allà es fan perfectament les glorietes. Pel que compte, si ho fas a l'espanyola de molts. Carril més exterior només per sortir imminentment, la resta pel carril interior. I recordeu, esquerra, sempre a l'esquerra.

Ovelles, cabres, cérvols i fauna a la carretera

A moltíssimes carreteres, sobretot fora de les principals, et creuaràs amb animals. Hem vist cabres, cérvols i ovelles a moltes carreteres. Respecta els límits de velocitat i no corris per evitar accidents.

No hi ha peatges

Per regla general, al teu viatge per Escòcia tot el que veuràs són carreteres sense peatge i autovies de dos carrils sense pagaments.

Documents a portar com a requisits per accedir a Escòcia

A continuació, et faig una llista resum dels documents a portar, encara que a baix als 30 consells, veuràs més coses a saber abans d'anar d'aquest estil.

 • Passaport vigent
 • Carnet de conduir espanyol o europeu, sinó internacional
 • Carta verda de l'assegurança del vehicle
 • Targeta de sanitat europea o assegurança de viatge per a més seguretat, com portem nosaltres. Et deixo un descompte. El millor amb autocaravana és l'assegurança Iati Escapadas, que és la que contractem perquè a més de tota la normalitat de la resta d'assegurances de viatge, inclou robatori a l'interior de l'autocaravana, accident de les teves mascotes i altres coses específiques per als que viatgem amb la nostra autocaravana o càmper.

Acampar a Escòcia amb autocaravana o furgo

L'acampada lliure està legalment permesa a Escòcia als llocs públics i no tancats, encara que cada municipi regula sobre això i trobarem molts prohibits acampar. Així doncs, únicament es pot acampar en llocs públics (que has de saber que allà la majoria de terreny sigui on sigui privat) i si no hi ha senyals de prohibit acampar.

Hi ha molts parcs naturals que prohibeixen l'acampada i la llei també prohibeix acampar a tocar de la carretera. A part veureu els senyals a la majoria de pàrquings.

A Escòcia, com a gairebé tots costats, l'acampada es considera sobresortir del perímetre del vehicle, és a dir, treure taules, cadires, tendal, cuinar fora, etc… interpretat per la majoria de les autoritats i ajuntaments de la forma més restrictiva que és com pernoctar.

Pernoctar a Escòcia en autocaravana

La pernocta lliure és un tema sensible a Escòcia, en principi no hi ha legislació general que la prohibeixi al Regne Unit ni Escòcia. La realitat és que cada municipi té competència per regular-la i des del boom de les autocaravanes pel Covid a Escòcia ho han regulat i molt. Tal és la regulació, que hi ha pocs pàrquings sense el senyal de “NO OVERNIGHT”, anem prohibit pernoctar.

Per això a molts llocs veureu senyals de prohibit acampar i pernoctar amb avisos de suculentes multes.

Amb sinceritat, esperàvem que fos més fàcil pernoctar a Escòcia, però la realitat ens va sorprendre. Entre que hi ha poc pàrquing públic, menys pàrquing públic gratuït (tot és de pagament allà) i que a la majoria hi ha el senyal de prohibit pernoctar, ens va ser moltes vegades difícil pernoctar lliurement, havent d'anar a algun càmping o pàrquing/àrea d'autocaravanes privada .

El propietari de les autocaravanes que vam llogar ens va explicar que pel Covid hi va haver un boom molt gran i que des del 2021 sobretot s'ha regulat tot molt, prohibint la pernocta a la majoria dels pàrquings de municipis o llocs d'interès.

Escòcia amb autocaravana en família, una gran aventura
Escòcia amb autocaravana en família, una gran aventura

Llocs per pernoctar amb autocaravana per Escòcia

Escòcia càmpings

a Escòcia hi ha molts càmpings, gairebé tants com a Espanya, la cultura campista està molt estesa. Els càmpings sens dubte són la millor opció per pernoctar i acampar a Escòcia tranquil·lament, encara que tots sabem que són cars per als serveis que finalment necessitem.

El model de càmping a Escòcia dista del model que Espanya està creant de “glamping”. No hi ha càmpings amb tobogans i grans piscines, ni càmpings amb activitats i festa. Tots els càmpings són familiars, molt tranquils ia preus assequibles (la mitjana de preus que paguem en temporada alta per a 2 adults, 2 nens i una autocaravana ha estat de 35-38 € la nit).

Escòcia àrees d'autocaravanes

a Escòcia només hi ha 5-6 àrees d'autocaravanes amb tots els serveis d'emplenades i buidatges complets. Totes les àrees són privades de pagament, i la majoria d'elles els seus propietaris són propietaris d'una granja, hípica o alguna finca agrícola. El preu de les àrees era d'uns 11 € al canvi la nit, amb serveis inclosos.

La veritat és que és l'opció que més ens va agradar, la pena és que n'hi ha molt poques.

Muntatge ruta personalitzada
Muntatge ruta personalitzada

Pàrquings dels municipis escocesos

En alguns municipis, hi ha pàrquings que no hi ha senyals de prohibit pernoctar. La veritat és que n'esperàvem més i no va ser així, però si planifiques bé el viatge en vas trobant alguns que estan bé per a la pernocta.

Aquests pàrquings són un 80% de pagament. I de pagament extra per la pernocta, el 50%. El millor és que els pagaments solen ser de 4-5 euros tot el dia i nit.

Quan diem que el 80% són de pagament, parlem que fins i tot has de pagar per aparcar als pàrquings d'alguns supermercats, que a més a més, et donen l'opció de pernoctar, pagant una mica més.

Al Regne Unit si alguna cosa sorprèn és que es paga per aparcar a pràcticament tots costats, fins i tot en un pàrquing petit de la meitat del bosc. Prepara't per pagar pàrquings.

Per pagar el pàrquing la majoria es poden fer per targeta o per una app que al final és el que ens resultava més pràctic com a forma de pagament.

Pubs i Birstops

El model de France Passion, però de principalment pubs, existeix a Escòcia amb Birstops. Un llibre que et costa uns diners i que et dóna les adreces de Pubs i algunes granges que et deixen pernoctar a canvi de consumir.

En el nostre cas per a 10 dies amb la ruta ben planificada, no li vam veure utilitat, i més per haver d'anar a prendre alguna cosa a un pub que amb els nens moltes vegades prohibeixen l'entrada.

Els serveis per a autocaravanes a Escòcia

Com ja hem comentat a dalt, el tema serveis de buidatges i omplert d'aigua està molt limitat a Escòcia a càmpings ia les poques àrees d'autocaravanes amb serveis complets que us deia a dalt. Únicament seran els càmpings els llocs principals que tenim per fer aquests serveis. A tots els càmpings disposen de tots els serveis d'ompliments i buidatges d'aigües més electricitat.

 A part d'ells només en tenim les 5-6 àrees d'autocaravanes privades amb tots els serveis i 2 punts per a buidatges públics gratuïts amb donatiu que tenim constància.

El nostre viatge a Escòcia amb nens
El nostre viatge a Escòcia amb nens

La nostra experiència i viatge a Escòcia amb autocaravana: consells + costos + destinacions

Resum del nostre viatge

El nostre viatge i experiència ha tingut lloc al mes d'octubre durant 10 dies de viatge. Una visita en una època màgica on els paisatges es vesteixen de tardor i que converteixen els boscos en encara més màgics.

El nostre viatge va començar volant de Barcelona a Glasgow i des d'allà vam recollir l'autocaravana de lloguer que vam reservar per Iescapa a un particular, el que ens va estalviar 600 € versus el que ens demanava una empresa de lloguer. Yescapa és una plataforma tipus AirB&B però d'autocaravanes de què la veritat hem quedat molt contents amb tot. L'autocaravana era de 10, el propietari super atent i la plataforma àgil i molt fàcil d'utilitzar.

Per si us interessa he redactat un post sobre com llogar una autocaravana barata per Yescapa : Tipus i trucs que us poden interessar.

Mapa del nostre viatge

La nostra elecció de llocs a visitar de la nostra ruta va ser fruit del treball de planificació per maximitzar el nostre temps al lloc, a partir de l'elaboració d'aquest mapa que vam fer amb aquells llocs d'interès d'Escòcia que també satisfera els nostres menuts i que ens podria agradar visitar.

Us deixo aquí el link a un article que hem fet sobre quins llocs xulos visitar amb nens a Escòcia i consells per viatjar a Escòcia amb nens.

Aquest mapa el podreu tenir si decidiu contractar el nostre servei de muntatge de ruta personalitzat. On tindreu un full de ruta complet personalitzat, després d'un assessorament personalitzat mitjançant videotrucada, juntament amb totes les coordenades per pernoctar tan bé com sigui possible i de forma segura. Un document on només haureu de fer clic i anireu al navegador GPS de manera fàcil.

Muntatge ruta personalitzada
Muntatge ruta personalitzada

Despeses del nostre viatge a Escòcia amb autocaravana

El nostre viatge de 10 dies a Escòcia amb autocaravana de lloguer ens ha suposat 2763 euros de despeses en total per als 4 que viatgem.

Desglossats els costos són els següents:

 • En transport: lloguer de l'autocaravana, avions i gasolina un total de 1900 € (avió 400, 1300 lloguer autocaravana per Yescapa i la resta benzina de la ruta de 1000 quilòmetres que vam fer)
 • Restaurants i cafeteries: 150 € menjant cada dia en un restaurant.
 • Entrades i activitats de lleure, més algun souvenir:  350 €
 • Càmpings, àrees i pàrquings de pagament per pernoctar: 183 €
 • Supermercats: 180 €
Vaques peludes d'Escòcia al nostre viatge per Escòcia amb autocaravana
Vaques peludes d'Escòcia al nostre viatge per Escòcia amb autocaravana

El millor i les coses dolentes d'Escòcia del nostre viatge a Escòcia

Els preus alts, les carreteres estretes o haver d'anar de càmping moltes vegades per fer serveis van ser algunes de les coses dolentes del nostre viatge a Escòcia. Però també hi ha moltes altres coses i moltes altres positives que creiem us ajudaran a fer-vos una millor idea del vostre proper viatge i us poden ajudar a planificar-ho.

 Per això et recomano llegiu aquest post que hem escrit sobre les coses bones i dolentes d'Escòcia trobareu molta informació que segur que us serà útil.

30 Consells per a un viatge a Escòcia amb autocaravana

llegeix els  30 consells per viatjar a Escòcia que t'hem preparat per ajudar-te a organitzar el teu viatge a Escòcia.

Et deixo aquí 4 exemples d'aquests consells que cal saber abans de viatjar a Escòcia:

 • Recorda que per entrar al Regne Unit necessitessis passaports per a tots vigents, ja no val el DNI.
 • Encara que la Gran Bretanya hagi sortit de la Unió Europea, ha mantingut com abans certs aspectes com l'ús de la targeta sanitària europea, el roaming com si fos un país de la Unió Europea o l'ús del carnet de conduir dels països europeus. com a vàlid i les seves assegurances de vehicles amb la targeta verda que has de portar.
 • Has de saber que la sanitat pública a Gran Bretanya és mínima. Si penseu contractar una assegurança de viatge en aquest link aconseguireu al final un 5% de descompte
 • Porta impermeables dels que es dobleguen en bossetes i oblida't dels paraigües. A Escòcia plou fi i amb aire, no serveixen els paraigües. Ah i emporta't unes botes goretex i així t'oblides dels recanvis de sabates.
 • Emporta't una targeta amb 0 comissions al canvi de divisa. Una targeta que s'activa en minuts des d'internet de manera fàcil i que admet recàrregues il·limitades perquè puguis pagar al canvi de divises amb 0 comissions i el millor canvi de divises és la  Revolucions. L'única cosa dolenta que el veiem és que només es pot treure 200 euros al mes en caixers màxim sense comissió, a part de les millors targetes sense comissions per viatjar per tot el món. També hi ha la targeta d'Evo Banc del compte intel·ligent amb 0 comissions.
Escòcia en família, al mirador de la Reina sobre el riu i llac Tummel
Escòcia en família, al mirador de la Reina sobre el riu i llac Tummel

Destinacions i plans imprescindibles de la nostra ruta i viatge per Escòcia amb autocaravana

A continuació en els posts següents, us ensenyem les nostres destinacions i plans preferits d'Escòcia a fotos i l'explicació de cadascú amb tota la nostra experiència i consells.

Escòcia què veure

20 plans imprescindibles a veure d'Escòcia amb nens

Ruta per Escòcia amb cotxe, autocaravana o camper

A continuació, descobreix diferents propostes de ruta per viatjar a Escòcia amb autocaravana, camper o cotxe aquí

Ruta Highlands Escòcia en 15 dies o més en 9 etapes

Codi ètic:

Al nostre bloc trobaràs enllaços d'afiliats. Aquests sempre estan posats amb la nostra màxima ètica. Mai publiquem cap servei o producte que no hàgim utilitzat abans i del que nosaltres estiguem contents amb sinceritat. Per això les nostres recomanacions sempre són ètiques. A més, a tu no et suposa cap cost addicional reservar als nostres links i, en canvi, a nosaltres ens suposa una petita comissió que ens ajuda a mantenir aquest bloc perquè puguis continuar gaudint-ne de forma gratuïta.

Últims posts del nostre bloc

Deixa una resposta