En aquest moment estàs veient De normatives i rutes flipants: Tot el que cal saber per ser el 'Gurú de l'Autocaravana' a Europa
Pàrquing reservat per a autocaravanes de Lumbier

De normatives i rutes flipants: Tot el que cal saber per ser el 'Gurú de l'Autocaravana' a Europa

Vols viatjar amb autocaravana per Europa? Doncs benvingut i hola, amic Kucavanero!

Estàs preparat per embarcar-te en l'experiència més emocionant de la teva vida? Si ets un apassionat dels viatges amb autocaravana o camper i somies amb recórrer Europa en quatre rodes, ets al lloc correcte. Aquest és un article del nostre extens Manual per viatjar amb autocaravana on trobaràs tot el que cal saber sobre aquest magnífic món camper i de l'autocaravana.

Com a família espanyola i aventurera hem tingut l'oportunitat d'explorar aquest fascinant continent amb autocaravana i vull compartir amb tu tots els secrets que he descobert durant aquests anys. Prepara't per convertir-te en el 'Gurú de l'Autocaravana' a Europa. Comencem!

Ahh i si ets novell i comences a llegir ara no t'oblidis l'article sobre Consells per viatjar amb autocaravana per primera vegada nivell iniciació i Les millors 5 rutes amb autocaravana per iniciar-se.

Qui som

som la família Kucavana, viatgem amb els nostres dos fills de 8 i 11 anys i el nostre gos adoptat Max. Solem viatjar a la nostra autocaravana anomenada Kucavana, d'aquí el nom del nostre bloc (Anna de bebé no sabia dir autocaravana i deia Kucavana), però també ens agrada viatjar fent cicloturisme o amb avió i de motxillers. Gaudim amb cada aprenentatge en família i esperem ajudar-vos perquè gaudiu tant com nosaltres ho fem viatjant.

Per estar més a prop teu segueix-nos a les nostres xarxes socials: YouTube e Instagram

TIP: Si no tens autocaravana ni camper però en vols llogar una i provar aquest tipus de viatges, recorda que el més barat i amb millors experiències, és llogar entre particulars per una plataforma tipus AirB&B però d'autocaravanes i campers.

Conceptes importants que has de conèixer per viatjar amb autocaravana per Europa per evitar multes i riscos

Abans d'endinsar-nos a les rutes més flipants d'Europa amb autocaravana, és fonamental tenir clars alguns conceptes i normatives clau per gaudir d'un viatge sense contratemps.

Normes de circulació amb una autocaravana a Europa

Conduir una autocaravana pot ser una experiència alliberadora, però és essencial conèixer les normes de circulació que t'aplicaran durant tot el viatge per Europa.

El marc normatiu de les normes de circulació a Europa està compost per una combinació de lleis i regulacions que varien d'un país a un altre.

No obstant això, hi ha certes normes comunes que s'apliquen a la majoria dels països europeus. Aquí us proporciono una descripció general de les principals normes de circulació:

Costat de la circulació

 A la majoria dels països europeus, se circula pel costat dret de la via. No obstant, al Regne Unit, Irlanda i Malta, se circula pel costat esquerre.

Senyals de trànsit

Els senyals de trànsit a Europa segueixen un sistema de disseny i coloració estandarditzat. El color vermell generalment indica prohibició o perill, el groc o taronja indica advertiment, el blau indica informació i el verd indica permís.

Límits de velocitat

Els límits de velocitat varien segons el tipus de via i el país on et trobis. En general, els límits de velocitat són de 30-50 km/ha àrees urbanes, 80-100 km/ha carreteres secundàries i 120 km/ha autopistes. Tot i això, alguns països poden tenir límits de velocitat diferents, així que és important estar atent als senyals de trànsit.

Cinturó de seguretat

És obligatori utilitzar el cinturó de seguretat tant per al conductor com per a tots els passatgers. Els nens han de viatjar en sistemes de retenció infantil adequats al seu pes i alçada.

Ús del telèfon mòbil

A la majoria dels països europeus, està prohibit l'ús del telèfon mòbil mentre es condueix, tret que s'utilitzi un dispositiu mans lliures. Alguns països també prohibeixen l'ús d'auriculars mentre es condueix.

Alcohol i drogues

 Els límits legals d'alcohol a la sang varien d'un país a un altre, però en general el límit està establert en 0.5 g/l. Tot i això, molts països tenen límits més baixos per a conductors novells i professionals. El consum de drogues il·legals està prohibit a tots els països.

llums

És obligatori l'ús de llums d'encreuament durant tot el dia a alguns països. Alguns d'aquests països són Polònia, Noruega, Dinamarca, Finlàndia o Islàndia. A més, cal utilitzar la llum d'encreuament o els llums diürns en condicions de poca visibilitat, com en túnels o quan plou intensament.

Documentació obligatòria

Assegureu-vos de tenir tots els documents necessaris, com el carnet de conduir europeu o internacional del tipus necessari segons el pes de la teva autocaravana (carnet B d'Espanya per a les menys de 3500 kg), l'assegurança de responsabilitat civil i als documents didentificació del vehicle.

Altres

Aquestes són només algunes de les normes comunes a Europa. És important tenir en compte que cada país pot tenir regulacions addicionals específiques, com l'ús de pneumàtics d'hivern, l'obligació de portar armilla reflectora o el requisit de portar certs equips de seguretat al vehicle.

Abans d'emprendre el teu viatge, et recomanaria investigar i familiaritzar-te amb les normes de circulació del país o països que planeges visitar. Això us ajudarà a garantir un viatge segur i sense contratemps.

Pàrquing per només aparcar als castells d'Alignes
Pàrquing per només aparcar als castells d'Alignes

Aparcar una autocaravana a Europa

Normes sobre estacionament a Europa

Cada país té les pròpies regulacions sobre l'estacionament d'autocaravanes, igual que cada país sol delegar aquestes normes als seus propis municipis qui són els que realment legislen sobre l'ús de la via pública i l'estacionament.

 Aquí te'n deixo alguns aspectes importants a tenir en compte per a cada municipi que trepitgis:

 • Informa't sobre les restriccions d'estacionament en àrees urbanes i zones turístiques populars. Alguns llocs poden tenir horaris específics o limitacions temporals per a l'estacionament d'autocaravanes
 • Presta atenció a els senyals d'estacionament i segueix les indicacions de les autoritats locals.
 • Si estacionaràs a càmpings, assegura't de reservar amb anticipació per garantir el teu lloc. Encara que si aneu a l'estiu estarà complicat reservar per a menys de 7 nits a Europa.

Consells per aparcar o estacionar una autocaravana

El moment d'aparcar una autocaravana pot ser un desafiament a Europa, segons la teva experiència i el teu lloc. Però no et preocupis, et tinc cobert! Aquí et deixo alguns consells per trobar el lloc perfecte per estacionar la teva autocaravana:

 • Busca sempre zones designades per a autocaravanes, com a àrees d'autocaravanes públiques o privades, pàrquings reservats per a autocaravanes o càmpings. En aquests llocs segur que hi haurà places àmplies perquè puguis maniobrar còmodament i aparcar sense depassar línies per les quals et multaran en un pàrquing normal.
 • assegura't estacionar de manera responsable i respectar la circulació de la resta i les normes de cada lloc. No surtis de les marques d'estacionament i no envaïdes voreres. Sigues responsable i no impedeixis la circulació d'altres vehicles o persones.
 • Evita aparcar a llocs prohibits, com a àrees reservades per a residents o en zones on estigui clarament indicat que no es permet l'estacionament d'autocaravanes. Trobaràs prohibits autocaravanes a molts llocs de costa o llocs d'afluència turística, respecta les normes.
 • No acampis als llocs que pernoctis o aparquis, això sí que sol estar més prohibit que la pernocta lliure. Més avall t'explico que es considera exactament acampar i tot allò relacionat sobre la seva normativa.
 • L'autocaravana té dos talons d'Aquil·les. Sempre que estacions que el copilot surti i observi bé aquests dos talons d'Aquil·les: La part frontal superior i la part posterior de la teva autocaravana. Ull amb arbustos i arbres en aquestes dues parts. I finalment ull amb la part del darrere i canvis de rasant durant les maniobres d estacionament.
Aparcats al càmping Wok
Aparcats per pernoctar al Càmping Wok

Pernoctar en una autocaravana

La pernocta en autocaravana es refereix a passar la nit al vehicle.

Normes sobre pernocta amb autocaravana a Europa

Aquí tens algunes pautes per tenir en compte:

 • En alguns països, pernoctar a llocs no designats està prohibit. Un exemple són els països dels Països Baixos o Eslovènia. Assegureu-vos de conèixer les regulacions específiques de cada país abans de planificar la vostra ruta.
 • La majoria dels països tenen una llacuna legal sobre la pernocta amb autocaravana, així que serà segons el municipi que regula l'ús de la seva via pública podràs o no pernoctar a qualsevol lloc o només als llocs que les autoritats autoritzen.
 • Evita acampar als llocs que pernoctis o aparquis, això sí que sol estar més prohibit que la pernocta lliure. Més avall t'explico que es considera exactament acampar i tot allò relacionat sobre la seva normativa.
 • recorda sempre respectar l'entorn i deixar el lloc tal com el vas trobar.

Llocs on podreu pernoctar amb autocaravana a Europa

Tot i que les normes poden variar d'un país a un altre i fins i tot d'un municipi a un altre, aquí teniu una taula amb algunes opcions comunes on podeu pernoctar amb autocaravana a Europa:

Tipus de llocDescripció
càmpingsEls càmpings són llocs on sempre podràs pernoctar sense cap problema. Solen oferir serveis complets per a autocaravanes, com ara connexions elèctriques i àrees de serveis. És recomanable reservar amb anticipació, especialment durant la temporada alta.
Àrees d'autocaravanes públiques o privadesLes àrees d'autocaravanes són espais designats per estacionar i pernoctar amb autocaravanes. La majoria d'aquestes àrees estan específicament dissenyades per a aquest propòsit i ofereixen serveis com aigua, desguassos, banys, dutxes i electricitat. Algunes també tenen serveis addicionals com neteja de parament i piscina. A països europeus com Portugal, Espanya, França, Itàlia, Bèlgica i Alemanya, hi ha una àmplia xarxa d'àrees d'autocaravanes. Tot i això, en altres països poden ser menys comuns i substituïdes per càmpings.
Pàrquings reservats a autocaravanesAlgunes ciutats i municipis disposen de pàrquings exclusius per a autocaravanes. Aquests llocs solen estar ubicats a prop d'atraccions turístiques i ofereixen un espai únicament per estacionar i, en alguns casos, pernoctar. No solen comptar amb serveis addicionals.
Pàrquings permesos segons normatives locals i del paísEn alguns llocs, es permet pernoctar a pàrquings regulars sempre que es compleixin les normatives locals i nacionals. És important respectar les marques d'estacionament i no fer activitats pròpies d'acampar.
Taula llocs on podrem pernoctar amb autocaaravana a Europa
Càmping del centre de Karpacz
Càmping del centre de Karpacz

Acampar amb una autocaravana a Europa

L'acampada implica instal·lar-se de manera més prolongada i realitzar activitats pròpies del càmping, com ara muntar o utilitzar equipament de càmping com taules, cadires, tendals etc…

En autocaravana es considera acampar: sobresortir del perímetre que marqui la fitxa tècnica del vehicle.

Normes sobre acampada amb autocaravana a Europa

En general, la acampada lliure a llocs públics està menys permesa a Europa que la pernocta lliure i es recomana utilitzar càmpings o àrees designades per acampar que solen ser sempre llocs privats com àrees d'autocaravanes privades.

Tot i això, alguns països tenen regulacions més flexibles pel que fa a l'acampada en autocaravana, com passa amb els països nòrdics. Assegureu-vos de conèixer les normes específiques de cada país abans de planificar el vostre viatge.

Diferències entre aparcar, pernoctar i acampar

És important tenir en compte les diferències entre aparcar, pernoctar i acampar:

 • Aparcar: Es refereix a trobar un lloc adequat per estacionar l'autocaravana temporalment, sense pernoctar ni fer activitats pròpies de l'acampada (treure taula, cadires o altres elements del vehicle)
 • Pernoctar: Implica passar la nit a l'autocaravana sense fer activitats d'acampada. Es busca un lloc segur i autoritzat per descansar durant la nit.
 • acampar: Inclou la instal·lació d'equipament addicional, com ara tendals, taules, cadires, etc. A més de pernoctar, es realitzen activitats pròpies del càmping, com cuinar a l'aire lliure etc… Recorda que això és el més gran prohibit i vigilat a tot arreu públic d'Europa.

És important respectar les normatives i diferenciar clarament aquestes activitats per evitar sancions i preservar l'entorn natural.

Punt de serveis per a l'autocaravana en un càmping de Cairgorm a Escòcia amb autocaravana
Punt de serveis per a l'autocaravana en un càmping de Cairgorm a Escòcia amb autocaravana

Serveis per a les autocaravanes a Europa

Amic, deixa'm dir-te que Europa està plena de serveis dissenyats especialment per a les autocaravanes en general, almenys pel que fa a Campings! Aquí tens alguns llocs on podràs trobar els serveis per desguassar i omplir dipòsits de la teva autocaravana:

 • càmpings: Els càmpings són una opció fantàstica, ja que ofereixen una àmplia gamma de serveis per a les autocaravanes. Des de connexions elèctriques fins a àrees de serveis amb aigua i desguàs, els càmpings et brindaran totes les comoditats necessàries per a una estada plaent i on segur pots acampar còmodament sense preocupar-te de multes i sancions.
 • Àrees d'autocaravanes públiques o privades: Aquestes àrees estan dissenyades específicament per a l'estacionament i la pernocta d'autocaravanes. En general, compten amb serveis com aigua, desguàs i, en alguns casos, fins i tot connexió Wi-Fi. És com tenir el teu propi oasi rodant! En aquestes normalment només podràs acampar a les privades, recorda.
 • Punts de serveis per a autocaravanes d'àrees de servei d'autopistes o d'alguns municipis.

Recordeu que, en totes aquestes opcions, és important seguir les normes i respectar l'entorn. Mantingues net el lloc on vates i respecta les indicacions de cada àrea designada.

Enhorabona, el meu amic aventurer! Ara estàs equipat amb tot el coneixement bàsic necessari per conquerir Europa amb autocaravana. Des de les normes de conducció fins a les opcions d'estacionament, pernocta i acampada, teniu les claus per gaudir d'un viatge inoblidable.

Tot i això, això no acaba aquí. Recorda sempre investigar les regulacions específiques de cada país i de cada municipi i adaptar-t'hi. Planifica les teves rutes tenint en compte les millors destinacions per a autocaravanes i aprofita al màxim el teu temps a cada lloc.

La nostra autocaravana a Corint, Grècia
La nostra autocaravana a Corint, Grècia

Les 10 millors rutes amb autocaravana per Europa

Viatjar amb autocaravana per Europa és una experiència única plena de llibertat i aventures! Gaudeix de les meravelloses vistes, coneix diferents cultures i crea records inoblidables al costat dels teus éssers estimats.

Segueix llegint aquest article on hem seleccionat de tots els nostres viatges amb autocaravana i rutes amb autocaravana per Europa les 10 que més ens han agradat:

No oblidis compartir les teves pròpies anècdotes i consells amb altres entusiastes de les autocaravanes. La comunitat de viatgers amb autocaravana és meravellosa i sempre està disposada a ajudar.

Que el teu viatge sigui increïble i que et converteixis en l'autèntic 'Gurú de l'Autocaravana' a Europa! Bon viatge, amic meu!

-----------

Paraules Clau d'aquest article:

Autocaravana Europa

Ruta autocaravana Europa

Rutes autocaravana Europa

Lloguer autocaravana Europa

Ruta autocaravana Europa 15 dies

Ruta autocaravana Europa 30 dies

Millors destinacions autocaravana Europa

Autocaravana a Europa

Viatges amb autocaravana per Europa

Viatge amb autocaravana per Europa

Viatges amb autocaravana per Europa

Rutes amb autocaravana Europa

Ruta amb autocaravana per Europa

Ruta amb autocaravana per Europa

Ruta amb autocaravana Europa

Rutes amb autocaravana Europa

Ara que parlem el mateix idioma, prepara't per endinsar-te en el meravellós món de les autocaravanes a Europa.

 • Manual definitiu per viatjar amb autocaravana【2024】

  Manual super complet per viatjar en autocaravana amb totes les respostes a les teves preguntes.

 • Sobre rodes pels 15 imprescindibles a veure al Perigord Dodoña

  Sobre rodes pels 15 imprescindibles a veure al Perigord Dodoña

  Benvinguts a aquesta nova ruta pels imprescindibles a veure del Périgord Negre a la Dordonya. En aquest article t'intentaré explicar tota la nostra aventura en família pel Dordonya Perigord Noir a França, mostrant-te així una ruta ideal pel Périgord Negre, que ens ha enamorat. Acabem de tornar de…

 • El Camí de Sant Jaume amb el teu company gos

  El Camí de Sant Jaume amb el teu company gos

  El Camí de Sant Jaume és una experiència única que atrau pelegrins de tot el món. Ja sigui per motius espirituals, culturals o simplement per l'aventura de recórrer antics senders, aquest viatge ofereix una cosa especial que queda gravada a la memòria i al cor de tots els que l'han experimentat. Però, sabies…

 • Sobre rodes en una ruta pel Lot a França en família i autocaravana

  Benvinguts a la nostra recent ruta pel Lot a França. En aquest post t'intentaré explicar tota la nostra aventura en família, la nostra experiència i les nostres opinions sobre aquest viatge al Lot amb autocaravana amb nens que hem fet per conèixer aquesta zona de França. A més, si vols pots completar la teva ruta, com nosaltres,…

Deixa una resposta