En aquest moment estàs veient Itàlia amb autocaravana: des de Gènova a Roma
Itàlia amb autocaravana

Itàlia amb autocaravana: des de Gènova a Roma

Gaudir d'Itàlia amb autocaravana és una experiència inoblidable. En aquest post us expliquem un resum d'un viatge fascinant recorrent la bota en dues parts… si bé… la segona no va poder ser.

La primera part la iniciem des del nord, desembarcant a Gènova. Després, viatjant al sud a la part occidental amb vista al mar Tirrè, ens endinsem a la Toscana i continuem per Umbria i Lacio.

En el nostre recorregut per Itàlia amb autocaravana hem estat a Portofino, Cinque Terre, Florència, Lucca, Arezzo, Sant Gimignano, Pienza, Montepulciano i Orvieto fins arribar finalment a Roma.

La idea de la segona part era unir-nos al grup de Viatges Lost Planet, que ens conduirien al sud de la península d'Itàlia, i travessar Sicília per l'estret de Messina. Però per circumstàncies aquí ho vam interrompre, sent Roma l'última parada.

Ens acompanyes?

El primer: prenem el ferri a Barcelona

El nostre viatge per Itàlia amb autocaravana comença al port de Barcelona on arribem des d'Alcalá coincidint amb la setmana del Saló del Caravaning. Aquí ens reunim amb la Tere i l'Emilio, els nostres companys de viatge.

Per fi arriba el dia d´embarcar, i ho fem amb GNV. El ferri ve de Tànger fins a la bandera de marroquins. Alguns encenen shishas als salons del vaixell sense que el personal del vaixell els cridi l'atenció. El passatge ens va costar 345€. Vint hores de travessia i arribem a Gènova.

La nostra ruta per Itàlia amb autocaravana està a punt de començar!

Itàlia amb autocaravana

Itàlia amb autocaravana: uns consells per començar

Us expliquem diversos aspectes que heu de tenir en compte perquè el vostre viatge a Itàlia amb autocaravana us surti rodó.

 • CÀMPING: a la majoria dels càmpings, cobren una taxa turística per persona que pot variar segons la localitat, sol estar sobre l'1€
 • ZTL, Zone di Traffico Limitat: Aneu amb compte per no entrar-hi, poden multar.
 • GASOLINERES: solen tenir dos preus, el Self Service, (t'ho serveixes tu) i és l'anunciat, i l'atès (t'ho serveixen ells) amb un sobrecost de més de 20 cèntims per litre. Ull són sortidors diferents a la mateixa benzinera.

Webs de consulta

Caramaps (Personalment, ens sembla la millor)

Àrees AC Italia Camper Online

Camperontact

CampingCard ACSI Accés al mapa de càmping amb descomptes

Targeta sanitària europea

Roaming Movistar (nosaltres tenim amb Movistar 50 Gb/mes a la UE, compte canvia per operador)

Itàlia amb autocaravana

Gènova: el desembarcament

Gènova només és punt de desembarcament i no objecte de visita perquè és molt complicat el pàrquing, i hi ha molts robatoris, fins i tot a l'àrea d'autocaravanes. És important marcar la sortida de Gènova per autopista de peatge, ja que l'altra opció és per una carretera amb una limitació de 2,5 tones, podent-se complicar més endavant amb el tema del gàlib.

Les autopistes de peatge a Itàlia són molt barates, també cal dir que no tenen res a veure amb les espanyoles. El més normal és que tinguis un carril tallat per obres i el voral o la mitjana simplement no existeixin.

Rapallo i Portofino: platges boniques i hotels de luxe

Càmping Miraflores

GPS: 44°21’27.7″N 9°12’34.5″E

(44.357688, 9.209585)

Tarifes: 12,50 €/AC, 7€/persona, 3€ llum, 1€ taxa turística.

Serveis: Tots (gos, wifi, piscina i dutxes, gratuïts).

 

Rapallo és el nucli urbà més antic d'aquestes llars. Es remunta a l'any 700 aC Ciutat portuària de la qual es diu que és una de les joies secretes d'Itàlia, ja que compta amb boniques platges, clima temperat, hotels de luxe i arquitectura històrica.

Es pot envoltar el Golf de Tigullio en direcció a Rapallo, caminar per les aigües tranquil·les i els cingles per veure els castells i les cases de camp que estan ubicats davant del seu bell port. Agafar el telefèric cap al santuari que és a la muntanya, o gaudir de la bella vista i baixar per l'antic Ponte di Annibale. Es poden veure dos castells sobre l'aigua com el Castell Rapallo.

 Portofino a 10 km del càmping. Es pot anar amb bus o vaixell. Amb AC o Camper oblida't, directament la policia municipal et fa capgirar. Amb bus des de Rapallo cal fer un transbord a Santa Margherita Ligure que és un petit i antic poble que s'ha mantingut inalterat al llarg dels anys. Nucli de cases multicolors, altes i estretes, disposades al llarg de la badia a prop de la famosa «Piazzetta», envoltades per l'exuberant vegetació del

T'expliquem que Parque Portofino és un lloc que ha esdevingut al llarg dels anys un reconegut centre de vacances, destí de personatges del món de l'entreteniment, la política i celebritats.

Sens dubte, una destinació plena d'encant durant el teu viatge per Itàlia amb autocaravana!.

Itàlia amb autocaravana

Cinque Terre: cinc pobles plens de color

Àrea AC a La Spezia La Spezia

GPS: 44º 6´14” N 9º 51´34” E

Tarifa: 6 €/AC i 6 € llum

Serveis: Canvi d'aigües

Le Cinque Terre és una zona costanera d'Itàlia composta per cinc pobles, d'aquí el seu nom que significa Els Cinc Pobles/Terres. Pots descobrir més sobre aquesta destinació a National Geographic.

El recorrem amb tren. Cadascú d'aquests pobles té el seu propi encant. Nosaltres els vam recórrer des del més llunyà Monterosso fins al més proper Riomaggiore.

Monterosso és el poble més gran i el més pla dels cinc. El primer que et trobes en sortir de l'estació és una platja llarga i amb sorra perfecta per a un dia de platja. Vernazza té un conjunt de cases acolorides que són típiques de la regió, el Santuari de Ntra. Senyora de Reggio, les vinyes i oliverars.

Corniglia és un lloc que per arribar-hi cal pujar moltes escales des de l'estació de tren, però amb el bitllet de tren està inclòs el bus que et deixa al poble. Ja al poble, encara que no hi ha platja, es pot gaudir de les vistes de la costa.

Manarola té una platja de pura pedra unida a una piscina natural. L'aigua és profunda, només apta per a qui sàpiga nedar. Hi ha arriscats que es llancen des de les pedres. Tota Manarola és en si mateixa una atracció turística. Vam tenir la fortuna de ser-hi amb la posta de sol. Difícil d'oblidar en el nostre recorregut per Itàlia amb autocaravana.

Riomaggiore té un casc històric molt pintoresc. Des de l'estació fins al poble cal travessar un túnel on comença la via dell'Amore (el camí de l'amor). Aquest és un camí de vianants amb vistes al mar.

Itàlia amb autocaravana
Itàlia amb autocaravana

Lucca, encant toscà

Àrea Il Serchio 

GPS: 43° 51′ 0″ N 10° 29′ 9″ E

43.85006 10.48584

Tarifa: 25 €/dia

Serveis: tots, inclosa la llum (admeten gossos).

Lucca és una meravella de l'Edat Mitjana en plena regió de la Toscana. Giacomo Puccini és el fill predilecte de Lucca, en una ciutat amb una sensibilitat especial per a la música. Hi ha diverses maneres d'enfrontar la visita de Lucca. Itineraris de l'oficina de turisme on es visiten alguns punts importants de la vida de Puccini així com la Casa Museu, deixar-te endur per la marea de gent pels carrers comercials, o perdre't per carrerons i muralla. Viatjar no només és veure'l, també cal assaborir el que s'ha vist i viscut.

Recórrer Itàlia amb autocaravana és una experiència plena d'agradables sorpreses!.

Itàlia amb autocaravana
Itàlia amb autocaravana

Itàlia amb autocaravana: la meravellosa Florència

Càmping In Twon

GPS: 43°45’55.4″N 11°18’54.6″E

(43.765404, 11.315134)

Tarifes: 35€ AC, 6€ llum

Serveis: Tots

 

Florència fou capital d'Itàlia entre 1865 i 1871 i fou bressol del Renaixement. Com ja sabeu, és considerada una de les ciutats més boniques del món per la seva arquitectura. Aquí pots visitar el seu centre històric declarat Patrimoni de la Humanitat on destaquen obres medievals i renaixentistes com la cúpula de Santa Maria del Fiore, el Ponte Vecchio, la Basílica de Santa Creu (Santa Croce), el Palazzo Vecchio, Palazzo Pitti i museus com els Uffizi, el Bargello o la Galeria de l'Acadèmia, que acull el David de Miguel Ángel.

En el teu viatge per Itàlia amb autocaravana, de seguida descobriràs que el cor de Florència és la Plaça del Duomo, amb un conjunt monumental que inclou la Basílica de Santa Maria del Fiore amb la majestuosa cúpula de Brunelleschi, el Baptisteri de Sant Joan, magnífic exemple de romànic florentí i el Campanar de Giotto, una obra mestra de l'arquitectura gòtica florentina.

 

Itàlia amb autocaravana

Darrere de la catedral hi ha el Museu de l'Òpera de Santa Maria del Fiore, on és possible admirar una preciosa col·lecció d'obres provinents de la Catedral, Baptisteri i Campanar. Altres destinacions imperdibles són la Plaça de la Senyoria, el Palazzo Vecchio o la majestuosa Galeria dels Uffizi, seu d'un dels museus més importants del món, que compta amb obres de Botticelli, Miquel Àngel, Leonardo da Vinci i molts altres grans artistes.

Entre la Plaça del Duomo i la Plaça de la Senyoria sorgeixen alguns tresors arquitectònics com la església d'Orsanmichele i el Palau del Bargello. No cal deixar de visitar la Loggia del Mercat Nou i el grandiós Palau Strozzi.

A través del pont de pedra més antic d'Europa, símbol del romanticisme, El Ponte Vecchio (Pont Vell), originalment ocupat per carnissers i matarifes, substituïts després per tallers d'orfebres, s'arriba al barri d'Oltrarno, on trobem la gran plaça que acull Palau Pitti, l'imponent i sumptuós palau que va ser residència dels Medici. A Oltrarno val la pena pujar i fer una visita a la Piazzale Miquel Àngel, des de la qual es té la millor vista de Florència i dels turons circumstants.

Dir que Florència és una ciutat bonica és quedar curt.

Itàlia amb autocaravana
Itàlia amb autocaravana

Enllaços útils

En el teu viatge per Itàlia amb autocaravana, quan visitis Florència, no oblidis aquests enllaços que et poden ser molt útils:

Basílica de Santa Maria del Fiore

Òpera de Santa Maria del Fiore de Florència

Museus Cívics Florentins

Galeria dels Uffizi

Pol Museal Florentino

Palau Strozzi

Santa Creu

Florència Turisme

Itàlia amb autocaravana

Sant Gimignano: reconegut per la Unesco

Parcheggio per Camper Santa Llúcia

GPS: 43º27´7” N 11º3´20” E

Tarifa: 11€/dia (resta 1€/h)

(43.451944, 11.055556)

Serveis: Només pàrquing

Tarifa i servei: càrrega i descàrrega fora de làrea.

San Gimignano és famós actualment per la seva arquitectura medieval, especialment les seves torres al centre urbà de les quals es concentren fins a tretze. El centre històric és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Com a curiositat, assenyalar que a els pobles emmurallats toscans de l'època medieval, les famílies adinerades competien entre si per aixecar torres més altes, que simbolitzava més poder i riquesa, i alhora les torres servien com a hostals i fortalesa. Als temps medievals i del renaixement era un punt de pausa en la marxa dels pelegrins catòlics cap a Roma. Aquesta i altres coses, aprendràs en el teu viatge per Itàlia amb autocaravana.

 

Itàlia amb autocaravana

Arezzo: la vida és bella

Àrea Pàrquing Duccio di Buoninsegna

GPS: 43° 27′ 13″ N 11° 52′ 44″ E

(43.45353 11.87894)

tarifes: 8 €/dia (per hores 0,8 €/h)

Serveis: Descàrrega negres i grises, llum inclosa. La càrrega a 10 cèntims/litre

 

Arezzo és bressol de ciutadans insignes com el poeta Petrarca. Per avançar en la història, Arezzo va patir grans destrosses durant la Segona Guerra Mundial, i avui la seva indústria principal rau en l'elaboració de joies d'or.

La Catedral d'Arezzo, dedicada als sants Pere i Donat, està ubicada al cim d'un coll sobre el qual s'assenta la ciutat. Un altre exemple artístic és la Piazza Gran amb elements arquitectònics de totes les èpoques, romànics, gòtics, renaixentistes, barrocs. Famosa per haver rodat aquí escenes de La vida és bella', de Roberto Begnini. Aquest és un dels curiosos descobriments que faràs en el teu recorregut per Itàlia amb autocaravana.

Si ens col·loquem al centre de la Piazza Grande i mirem al seu voltant, veurem el preciós absis romànic de Santa Mª de la Peu, amb el palau barroc del Tribunal; el Palau de la fraternitat dels laics, gòtic a baix i renaixentista a la planta superior, i els porxades de les Logge Vasari, De al segle XVI.

Itàlia amb autocaravana

Pensa: de pel·lícula

Àrea Comunale 

GPS 43° 4′ 42″ N 11° 40′ 52″ E (43.07832 11.68101)

Tarifa: Zona blava de 8 a 22 h. 1,7 €/h amb possibilitat de 5€ 6 h. o 14 €/dia

Serveis: tots excepte llum

 

Pensa és una altra de les belles destinacions del nostre viatge per Itàlia amb autocaravana. centre històric renaixentista va motivar ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Gran part de l'important patrimoni històric i artístic de Pienza es concentra a l'evocadora plaça dedicada al Papa Pío II. La Concatedral de Santa Maria de l'Asunción és el més cridaner d'espai. Amb la façana al més pur estil renaixentista, al seu interior trobarem formes gòtiques.

El Palau Piccolomini va ser la residència del Papa Pío II i de la seva família. Seguim: el Corso Rossellino és el carrer principal. Recorre'l sencer, des de la Porta al Murello fins a la Porta al Ciglio, i no et perdis cap dels seus palaus: el palau Salomone Piccolomini, el palau Ammannati, el palau Jouffroy, el palau Gonzaga, el palau del cardenal Atrebatense. Molts van ser construïts per acollir els cardenals de la cort del Papa que va voler convertir Pienza en la seva residència estiuenca.

Penza també va ser escenari de pel·lícules, com Gladiador. El pacient anglès també va ser rodat a la Piazza Pío II, apareix al ball al final de la guerra. El somni d'una nit d'estiu, amb Kevin Klain, Michelle Pfeiffer i Rupert Everett, té moltes vistes del camp dels voltants de Pienza i també sota el sol de la Toscana.

La gastronomia de la Toscana és molt ben considerada. No oblidis el formatge Pecorino de Pienza i d'un bon plat de petit, la pasta típica daquí. Recomanen menjar a La buca delle fate, en ple cors Rossellino.

Un dels grans encants del teu viatge per Itàlia amb autocaravana és la gastronomia.

Itàlia amb autocaravana

Montepulciano: encimbellat al turó

Àrea Comunale P5

GPS: 43º 5´47” N 11º 47´13” E

43.096389, 11.786944

Tarifa: 10 €/dia

Serveis: Tots excepte llum

 

Montepulciano està enfilada en un cim de turons, té característiques de poble medieval en forma de S i està envoltada per tres anells de muralles, totes construïdes al voltant del segle XIV. D'origen etrusc i residència de vampirs… però de cinema, ja que aquí es van enregistrar escenes de la saga crepuscle, en concret de la pel·lícula “Luna Nova” on els seus personatges recorren amb frenesí el centre històric de la ciutat.

Per a la visita pugem amb autobús a la part més alta, la fortalesa Medicea. Des d'allà tot costa avall fins arribar a l'àrea. Comencem per la Piazza Gran, el cor de Montepulciano. La plaça és un conjunt monumental amb la font de les aixetes i els lleons (1520) que vigilen la catedral. També tenim el Palazzo Comunale. Els bells palaus i les sumptuoses residències que a cada pas capten la nostra mirada. ¡Així de bell és el nostre viatge per Itàlia amb autocaravana!.

Itàlia amb autocaravana

Orvieto: origen volcànic

Àrea Renzo Battistelli

GPS: 42º 43´ 32” N 12º 7´38” E

(42.725556, 12.127222)

Tarifa: 18€/dia (pujaven a 20€ el 2022)

Serveis: Tots

Orvieto s'alça sobre una roca que domina la plana, per la qual discorren els rius Paglia i Chiani poc abans de confluir al riu Tíber. Aquesta enorme plataforma a toba volcànica, que s'eleva a cinquanta metres sobre el terreny circumdant, va ser creada per l'acció de diversos volcans.

Va ser una important ciutat etrusca i és un exemple de destí fascinant. Tota la roca d'Orvieto està perforada per més de mil pous, galeries i cavernes artificials a diversos nivells, alguns dels quals accessibles al turisme.

No et pots perdre El Duomo, catedral de la ciutat i segurament el seu monument més conegut, ja que és una de les obres mestres de l'arquitectura gòtica que descobriràs en el teu viatge per Itàlia amb autocaravana. L'interior de la Catedral està ricament decorat i presenta una increïble varietat de colors a les pintures de les capelles ia les grans vidrieres. Altres atractius són El Pou de Sant Patrici, la Fortalesa del Barnús, la Torre del Moro, Necròpolis etrusca y la ciutat subterrània.

Itàlia amb autocaravana

Roma, la capital

Itàlia amb autocaravana

Àrea Sosta Camper saliola

GPS: 41°52’09.0″N 12°30’08.2″E

41.869155, 12.502268

Tarifa: 25 € / dia

Serveis: tots

 

Aquí a Roma ens ajuntem amb les autocaravanes que viatgen guiats per Viajes Lost Planet pel sud de la península d'Itàlia i Sicília, procedents de Gènova, d'altres vénen de recórrer Grècia i Turquia, i algunes de més procedents de Barcelona. Nosaltres vam compartir aquests dies a Roma amb ells i després vam posar rumb a Espanya.

 Roma com a capital de la República i de l'Imperi romà, va arribar a ser la primera gran metròpolis de la humanitat, centre d'una de les civilitzacions antigues més importants. Va influir a la societat, la cultura, la llengua, la literatura, la música, l'art, l'arquitectura, la filosofia, la gastronomia, la religió, el dret i la moral dels segles successius. En el transcurs de la seva història, que abasta tres mil·lennis, va arribar a estendre els seus dominis sobre tota la conca de la Mediterrània i gran part d'Europa, el Pròxim Orient i l'Àfrica del Nord.

Actualment és la ciutat amb la més alta concentració de béns històrics i arquitectònics del món. A Roma ja vam estar fa alguns anys, una visita exprés molt turística on vam visitar el Vaticà, la Fontana de Trevi i poquet més. Prou per saber que Roma existia. Aquesta vegada en el nostre viatge per Itàlia amb autocaravana amb una mica més de calma i més cultureta hem visitat el complex format pel Coliseu, el Fòrum i Monte Palatino. Guiat per Tere i Emilio més bregats en aquesta ciutat, passeig pel Trastevere, visitant l'Església de Jesús (Gesù), Plaça Navona, Temple d'Adrià, Panteó d'Agripa, … És clar que cal tornar. Recórrer Itàlia amb autocaravana és un imprescindible.

No us podeu perdre el Colosseu, el fòrum, el turó del Palatino, el temple d'Adriano i la Església de Jesús (Xiessa del Gesù).

Itàlia amb autocaravana
Itàlia amb autocaravana
Itàlia amb autocaravana
Itàlia amb autocaravana
Itàlia amb autocaravana

El viatge per Itàlia amb autocaravana s'acaba

El viatge per Itàlia amb autocaravana arriba al final, posem rumb a Civitavecchia per agafar el ferri a Barcelona amb la naviliera Grimaldi, millor vaixell i organització que GNV. Ens ha costat 350€.

 

Quin lloc ens ha agradat més?

Treient Florència, ens quedem amb Orvieto. Pel que fa als punts de pernocta, hem primat que fossin vigilats i amb punt de llum, per gastar menys gas, ja que a Itàlia l'assumpte del GLP és complicat, no per falta de benzineres que ho ofereixen, però només el serveixen a vehicles que l'utilitzin com a combustible per al motor.

 

Quin canvi que faria al viatge?

Al punt de pernocta per a Visitar Cinque Terre, en lloc d'aparcar a La Spezia (sud de Cinque Terre), ho faria al nord, aparcant en algun càmping de Levanto, i invertiria algun dia més.

Un bon viatge. Millor veure'l una vegada, que t'ho expliquin mil vegades.

Altres articles que et poden interessar de viatges en autocaravana per Espanya

Fes clic per puntuar aquesta entrada!
(Vots: 4 mitjana: 5)

Aquesta entrada té 3 comentaris

 1. amaia

  bones,
  quina va ser la durada del viatge?
  gràcies

 2. Isaac

  Hola, molt útil aquesta informació, quin temps us porto el viatge?

  Gràcias

  1. família kucavanera

   3 setmanes Isaac, gràcies a tu!

Deixa una resposta