En aquest moment estàs veient L'Alsàcia amb autocaravana per Nadal: consells, mapa, ruta i més
Església i mercat ambulant de Thann en autocaravana per Nadal

L'Alsàcia amb autocaravana per Nadal: consells, mapa, ruta i més

Gaudeix de l'Alsàcia en autocaravana per Nadal com mai no havies gaudit de les festivitats nadalenques.

Amb aquest article us volem explicar la nostra experiència, aprenentatges en destinació i així ajudar-vos a preparar el vostre proper viatge en autocaravana per l'Alsàcia per Nadal amb autocaravana, càmper, cotxe o com sigui per lliure.

Un article específic sobre la nostra ruta amb autocaravana de la nostra guia completa per viatjar a l'Alsàcia per Nadal.

Som la família kucavanera, viatgem amb la nostra autocaravana Kucavana, amb els nostres dos fills de 7 i 10 anys i els nostres dos gossos Max i Bloom

Segueix-nos en directe a les xarxes!

Si t'agrada el que compartim aquí, segueix-nos en directe pels nostres canals de InstagramYoutube, estarem fins i tot més a prop teu per al que necessitis.

Alsàcia amb autocaravana: Carreteres, aparcar, acampar i pernoctar amb autocaravana a França

Si vols estalviar-te mals de cap, temps i al final diners, confia en el nostre assessorament i servei de muntatge de ruta amb autocaravana personalitzat. Fes clic a continuació i comencem a ajudar-te:

Muntatge ruta personalitzada
Muntatge ruta personalitzada

Aparcar i pernoctar amb autocaravana a França de forma lliure

La normativa a França, regula que pots aparcar i pernoctar a qualsevol lloc que ho pugui fer un vehicle, sempre que no s'acampi (surti del perímetre del teu vehicle, és a dir, treguis taules, cadires, etc.), igual que a Espanya encara que amb particularitats, que després veurem. Aquesta és la regla general, pots aparcar i pernoctar sense cap problema si no hi ha una prohibició explicita.

Ara bé, la realitat és que a Alsàcia per Nadal hi ha certa saturació d'autocaravanes i campers i de vegades resulta molt complicat trobar pàrquing o àrea per pernoctar i aparcar. Sobretot, la dificultat per aparcar és a partir del migdia i tarda.

Pàrquing on pernoctem a Colmar després de 2 hores buscant lloc a l'àrea i altres pàrquings
Pàrquing on pernoctem a Colmar després de 2 hores buscant lloc a l'àrea i altres pàrquings

L'acampada amb autocaravana a França i Alsàcia

L'acampada a França està regulada minuciosament de manera diversa segons la regió i lloc.

Ara bé, com a regla general, l'acampada lliure (treure taula cadires, obrir finestres, tendal ...) a tot França està prohibida en aquests llocs:

 • A la banda de la mar
 • En parcs naturals o zones ambientals protegides
 • Als carrers i vies públiques
 • A menys de 500 metres d'una atracció turística
 • En finques privades sense permís

Fora d'aquests llocs, cal mirar cada cas sobre la regió que estiguem i lloc, un maremàgnum normatiu. El millor és que a Alsàcia aplica la regla general.

Així. per regla general, fora dels llocs esmentats a dalt, si no hi ha una prohibició, podríem treure el nostre tendal, taula i cadira per menjar sense problema. 
Una altra cosa important que has de saber és que la cultura autocaravanista francesa és de gran respecte i educació, la qual cosa fa que ningú se li acudeixi deixar tot el dia la seva taula i cadira i tendal a qualsevol lloc. Només ho fan a l'hora d'utilitzar-lo i després ho recullen tot ràpidament. Així ho has de fer sempre també, per tal que l'acampada lliure segueixi sent a França tolerada fora dels llocs que hem esmentat a dalt.

Àrea d'autocaravanes de pagament pública d'Eguisheim
Àrea d'autocaravanes de pagament pública d'Eguisheim

Serveis i àrees d'autocaravanes a França ia l'Alsàcia amb autocaravana

França en autocaravana és molt fàcil ja que disposa de la major xarxa d'àrees d'autocaravanes d'Europa amb més de 6000 àrees d'autocaravanes. Àrees d'autocaravana amb tots els serveis de buidats i omplerts d'aigua i moltes amb electricitat. 

La majoria d'àrees de pernocta per autocaravanes o campers són municipals i gratuïtes o de preus molt baixos, a menys de 10 € les 24 hores.

En pràcticament tots els punts d'interès o localitats turístiques trobaràs una àrea d'autocaravanes, i en general sempre cèntrica o ben comunicada amb el centre de les poblacions.

Els francesos són de doctorat en el campisme i el món de l'caravaning i es nota.

A més d'aquestes àrees d'autocaravana, trobem una xarxa de zones de pernocta a granges i vinyes molt importants on deixen pernoctar i acampar a canvi de la compra de km0, aquesta xarxa és la que forma France Passion.

En ruta per l'Alsàcia amb autocaravana per Nadal
En ruta per l'Alsàcia amb autocaravana per Nadal

carreteres

En general, les carreteres són molt bones a Alsàcia. Les nacionals solen tenir voral i solen estar bé, són força planes i fàcils.

Les autopistes són excel·lents, però per contra els preus abusius. En alguns trams hi ha autovies, però són mínims.

Per acabar, has de saber que entre l'1 de novembre al 31 de març a 48 departaments de França, inclosos els limítrofs amb Espanya i Alsàcia, és obligatori portar cadenes (almenys per a les dues rodes motrius) o bé pneumàtics d'hivern.

Si vols veure un article sobre què cadenes i/o pneumàtics d'hivern són millors per a autocaravana, aquí et deixem un article del que parlem des de la nostra experiència a la nostra autocaravana i més avall tens un consell i vídeo sobre viatjar amb autocaravana amb neu.

Família Kucavana a Colmar amb autocaravana per Nadal
Alsàcia en autocaravana per Nadal. Família Kucavana a Colmar amb autocaravana per Nadal

La nostra experiència a Alsàcia amb autocaravana per Nadal

Si el que busques és gaudir de la màgia nadalenca i ser benvingut amb autocaravana o camper, l'Alsàcia amb autocaravana per Nadal a França sempre és una bona opció. Una gran opció per a viatgers d´esperit nadalenc ansiosos de pobles preciosos, bona gastronomia i visites úniques.

A més, és com entrar a un conte de Nadal. Amb els seus pobles decorats, tot ple de llums, els seus paradetes de mercats nadalencs entranyables, el seu «vin chaud» (vi calent especiat de mil sabors), preciosos pobles i ciutats on, a més, a tots som benvinguts amb la nostra autocaravana o camper per als que, com nosaltres, som autocaravanistes empedreïts.

El nostre vídeo resum d'Alsàcia amb autocaravana per Nadal

La nostra ruta per Alsàcia per Nadal a la nostra autocaravana

Com ja sabeu, viatgem gairebé sempre amb la nostra autocaravana anomenada Kucavana. I en aquesta ocasió, no en fem cap excepció.

Visitar l'Alsàcia per Nadal amb autocaravana, amb camper o amb el teu propi cotxe o amb transport públic és fàcil i tot és factible, encara que cert és que de vegades la massificació dels pàrquings i àrees d'autocaravana et fan passar-ho una mica regular.

En aquest post us expliquem una ruta que repetim després de 9 anys exactes. Una ruta de 10 dies per la Selva Negra i Alsàcia.

A la primera ocasió, la ruta la vam fer a l'estiu. Ens va meravellar tot el que vam veure. La ruta la vam gaudir durant 15 dies amb l'Arnau, el nostre fill gran, que tot just arribava a l'any. D'aquell primer viatge en guardem el record de veure els primers passos del nostre fill gran.

Potser fos per aquest dolç record, pels paisatges que vam gaudir o per la pau que ens van donar molts dels seus racons, que en aquesta ocasió hem repetit ruta però en una època especial, per Nadal.

Els nostres primers 5 dies els vam fer per la Selva Negra a Alemanya i els seus millors mercats ambulants nadalencs, post que teniu al bloc. Els darrers 5 dies visitem l'Alsàcia, que és el viatge que us comptem ara amb l'experiència del viatge previ anterior sumada.

És un viatge 2×1 ideal, ja que la Selva Negra és a pocs quilòmetres de l'Alsàcia i el contrast compensa el viatger.

La Selva Negra és tranquil·litat, vida local, natura, solitud i per contra l'Alsàcia per Nadal és bullici i molt turisme per la gran bellesa dels seus pobles de conte.

Mercat nadalenc de Tahnn per Nadal nevant
Mercat nadalenc de Tahnn per Nadal nevant

L'Alsàcia amb autocaravana per Nadal: preu i costos del nostre viatge

En aquest viatge de 10 dies per l'Alsàcia per Nadal i la Selva Negra ens hem gastat un total de 1710 €uros viatjant amb la nostra pròpia autocaravana.

Si vols més detalls de preus mira el nostre post següent: Alsàcia Nadal preu.

Si no teniu autocaravana o camper i heu de llogar-la haureu de sumar entre 70 a 180 euros per dia del lloguer.

Per llogar barat una autocaravana et recomanem fer-ho directament a França, un bon truc. Allí són molt més barates ja que hi ha més oferta que a Espanya. I si voleu trobar el millor preu sempre mireu-lo per Yescapa, una plataforma de lloguer d'autocaravanes entre particulars, tipus airB&B, on el preu és menor que entre professionals.

Si la llogues per aquest enllaç amb Yescapa trobaràs el millor preu sense sobrecostos ia sobre ens ajudaràs a que seguim escrivint en aquest bloc.

TIP: Si no tens autocaravana ni camper però en vols llogar una i provar aquest tipus de viatges, recorda que el més barat i amb millors experiències, és llogar entre particulars per una plataforma tipus AirB&B però d'autocaravanes i campers.

L'Alsàcia amb autocaravana per Nadal: el que més ens ha agradat i el que menys

El millor del nostre viatge ha estat…

 • Veure pobles de conte com Eiguishem, Riquehwir, Ribeauvillé…
 • Colmar i Estrasburg com a ciutats precioses, amb moltíssima vida, molts mercats nadalencs diferents i racons a quin més bonic.
 • Visitar el castell de Haut-Koeningsbourg i les vistes que des d'allà hi poden caminar una estona per un bosc tranquil i solitari.
 • Menjar creps de Nutella i manales, uns ninotets fets de brioix típics de l'Alsàcia a Advent.
 • El vi calent que escalfa l'ànima i les mans a les nits fredes
 • La neu que ens va caure a alguns pobles. Va fer que fos un viatge si és possible nadalenc 100%.
 • Descobrir que Alsàcia té molt d'Alemanya i moltes tradicions molt diferents de les espanyoles per Nadal.
 • Sortir-nos dels pobles més famosos i anar a altres poblacions sense massificacions veient els seus mercats ambulants amb tranquil·litat com ens va passar a Bergheim oa Tahnn.
 • Observar com som benvingudes les autocaravanes i campers a tots els pobles amb àrees d'autocaravanes o pàrquings habilitats i reservats per als autocaravanistes.
Manales, ninots de brioix alsacians per a Advent
Manales, ninots de brioix alsacians per a Advent

El pitjor del nostre viatge ha estat…

 • La gran quantitat de gent a la majoria de pobles i ciutats. Una massificació de turistes, sense vida de gent local. Molt diferent dels mercats ambulants alemanys que són lloc de trobada dels vilatans després dels seus treballs.
 • Veure com Estrasburg encara no té cap àrea d'autocaravana per aparcar i haver d'anar al poble alemany proper a pernoctar amb 40 minuts de trajecte a peu i amb tramvia.
 • La massificació va fer que en alguns pobles no poguéssim trobar ni lloc per aparcar o bé haguéssim de passar molta estona buscant un lloc lliure.
 • Que no hagués nevat més. Ens encanta la neu i la nostra idea de pujar a esquiar alguna estació d'esquí alsaciana no va poder ser.
 • Ser molt complicat quadrar tota la ruta per poder veure els mercats ambulants els dies i horaris que obrien. Va requerir de molta planificació i preparació anterior, i ni així en alguns llocs vam poder quadrar-ho.
 • Que no durin els mercats ambulants fins a reis, per poder espaiar els turistes i visites. Potser així hi hauria menys massificació la setmana del pont de la Immaculada que també és festa per Sant Nicolau a molts llocs d'Europa.
 • No haver tingut més dies per gaudir més de l'Alsàcia per Nadal!
Colmar per Nadal amb les cases d'entramats il·luminades abarrotada de gent
Colmar per Nadal amb les cases d'entramats il·luminades abarrotada de gent

11 Coses que has de saber i consells per viatjar a l'Alsàcia amb autocaravana per Nadal

1 Si vas amb autocaravana o camper no hi ha problemes per a la pernocta ni per als serveis, això sí que hi ha massificacions durant el pont de desembre i per això et donem un consell.

Anar amb autocaravana per França sempre és fàcil, la majoria dels seus pobles pensen en nosaltres. Tant és així, que en aquesta ruta gairebé a tots els seus pobles hi ha una àrea d'autocaravanes o sinó pàrquing reservat per a nosaltres ia més a més alguns càmpings.

El pitjor és que de vegades aquests llocs estan abarrotats i aparcar es converteix en una odissea, sobretot si vas per al pont de la Puríssima que és quan més turistes hi ha tant espanyols com d'altres europeus amb festivitats com Sant Nicolau.

El nostre consell arma't de paciència i mou-te millor als matins. Abans de les 17 hores intenta arribar al teu lloc de pernocta, sinó que a partir d'aquella hora tot es pot complicar molt.

A l'autocaravana nevant a Tahnn
A l'autocaravana nevant a Tahnn

2 A l'Alsàcia fa fred i sol nevar: Obligatori rodes d'hivern o cadenes de l'1 de novembre al 31 de març

El que he dit si veniu amb el vostre vehicle, sigui quin sigui de l'1 de novembre al 31 de març en aquesta zona de França és obligatori portar pneumàtics d'hivern o bé cadenes.

Un consell, nosaltres des de fa anys a l'autocaravana portem tot l'any uns pneumàtics 4 estacions homologats per a la neu i us asseguro que van perfectes a la neu sense haver de posar cadenes (si no hi ha gel) i t'oblides tot l'any de canviar pneumàtics, no gasten gaire més benzina ia sobre et treuen un compromís amb fangs durant altres èpoques de l'any.

Segur que t'ajudarà també veure el nostre vídeo de problemes a la neu en autocaravana i solucions

3 Documents necessaris: DNI o passaport + targeta sanitària europea o assegurança de viatge

Per aquest viatge no us oblideu de portar tant per a adults com per als nens el vostre DNI o passaport vigent ia més per qualsevol problema sanitari la targeta sanitària europea que podeu fer-vos a la web de la seguretat social i rebre-la a casa.

A més, nosaltres ja fa anys solem contractar l'assegurança de viatges d'Iati Escapadas, que pel seu cost anem més tranquils amb els nens i sabem que després ens evitem a qualsevol cosa els copagaments que té la sanitat a França. Us deixo aquí l'enllaç amb un descompte que damunt del descompte si el contracteu per aquest enllaç ens ajudeu a que seguim escrivint al bloc.

Parada a mercat ambulant nadalenc de Colmar
Parada a mercat ambulant nadalenc de Colmar

4 Per veure tots els mercats ambulants nadalencs cal planificar el viatge, no tots obren cada dia ni a totes hores

Cada poble i mercadet és diferent. La majoria ja amb l'auge del turisme obren diàriament sobretot a les tardes, però no tots.

Si el que vols és veure els pobles de l'Alsàcia per Nadal amb els seus mercats oberts has de planificar la teva ruta. Mira la web oficial on tens tots els pobles, mercats ambulants, horaris i dies d'obertura: https://www.noel.alsace/

I recorda que et podem organitzar tota la ruta estalviant-te temps i fent de la teva ruta un viatge de 10 anys.

5 El millor, el bonic que són els pobles. El pitjor, la massificació de turisme i poca gent local

Tal com. El millor els seus pobles de conte preciosos. El pitjor que és impressionant el turisme que hi ha a l'Alsàcia per Nadal. No veus gairebé francesos ni vida local autèntica nadalenca.

Mapa d'Alsàcia amb autocaravana per Nadal

Descobriu en aquest mapa tots els punts d'interès de l'Alsàcia amb autocaravana per Nadal. Tot llocs accessibles amb l'autocaravan i on hi ha punts habilitats o pàrquings on les autocaravanes poden aparcar bé o fins i tot pernoctar.

Els 20 imprescindibles d'Alsàcia per Nadal amb autocaravana

Al següent post descobreix els 20 plans imprescindibles d'Alsàcia per Nadal amb autocaravana, camper o per lliure com vulguis.

La nostra ruta Alsàcia amb autocaravana per Nadal

A continuació, et detallem la ruta que hem fet al nostre segon viatge per l'Alsàcia amb autocaravana.

La nostra ruta va començar amb una primera parada a Alsàcia a l'Ecomuseu de l'Alsàcia però va continuar primer cap a la Selva Negra alemanya, ruta que podeu veure al nostre bloc.

Cases d´entramats de colors de Bergheim
Cases d´entramats de colors de Bergheim

Després de la Selva Negra reprenem l'Alsàcia des del nord, des de la capital, Estrasburg, i per això la nostra ruta baixarà fins a Colmar a través de diverses parades.

Després de Colmar cap al sud, ens parem en un darrer destí alsacià: Eguisheim. I aquesta va ser la nostra ruta d'aquest darrer viatge que vam fer per Alsàcia amb autocaravana per Nadal.

Síntesi de la ruta:

 • 1 Ecomuseu de l'Alsàcia
 • 2 Tahnn
 • 3 Estrasburg
 • 4 Castell de conte de Haut- Koenigsbourg
 • 5 Bergheim
 •  6 Ribeauvillé
 • 7 Riquewhir
 • 8 Turckheim
 • 9 Colmar
 • 10 Eguisheim
Colmar i els seus canals amb barca
Colmar i els seus canals amb barca

A més de descobrir amb més detall i veure fotos de tots aquests llocs, a continuació, podeu descobrir els 20 plans imprescindibles per fer i veure a Alsàcia per Nadal a través de les nostres dues experiències a Alsàcia amb autocaravana al següent post:

Esperem t'hagi estat útil aquest post i recorda deixar-nos un comentari a baix tant per agrair allò que escrivim com per resoldre els teus dubtes.

Últims posts del nostre bloc

Codi ètic:

Al nostre bloc trobaràs enllaços d'afiliats. Aquests sempre estan posats amb la nostra màxima ètica. Mai publiquem cap servei o producte que no hàgim utilitzat abans i del que nosaltres estiguem contents amb sinceritat. Per això les nostres recomanacions sempre són ètiques. A més, a tu no et suposa cap cost addicional reservar als nostres links i, en canvi, a nosaltres ens suposa una petita comissió que ens ajuda a mantenir aquest bloc perquè puguis continuar gaudint-ne de forma gratuïta.

Últims posts del nostre bloc

Codi ètic:

Al nostre bloc trobaràs enllaços d'afiliats. Aquests sempre estan posats amb la nostra màxima ètica. Mai publiquem cap servei o producte que no hàgim utilitzat abans i del que nosaltres estiguem contents amb sinceritat. Per això les nostres recomanacions sempre són ètiques. A més, a tu no et suposa cap cost addicional reservar als nostres links i, en canvi, a nosaltres ens suposa una petita comissió que ens ajuda a mantenir aquest bloc perquè puguis continuar gaudint-ne de forma gratuïta.

Fes clic per puntuar aquesta entrada!
(Vots: 2 mitjana: 5)

Aquesta entrada té 4 comentaris

 1. Dolors

  Gràcies per aquest post d'Alsàcia, molt complet, a veure que tal ens va, anirem just abans del pont, agafant el primer cap de setmana de desembre, segur que hi ha gent però potser una mica menys jjj

  1. família kucavanera

   Dolors vas la millor data, quina sort! gaudir moltíssim 🙂

 2. Yolanda

  Moltes gràcies per tanta info. Nosaltres som de prop de Barcelona i sortirem el proper més cap allà.
  L'únic dubte que em queda és, sortirem cap a les 18h. Direcció Colmar però evidentment del tir no, pararem a les 3h. Aprox. I això és més o menys per la Jonquera, poble a dalt, poble a baix, però anirem per l'ap7 i després a9, el dubte és, on pernoctar? O en comptes d'anar per l'ap7/a9 anar per altres ctres.
  Què m'aconselleu? Moltíssimes gràcies

  1. família kucavanera

   Hola Yolanda, doncs depèn una mica de cadascú. Nosaltres quan ja estem cansats comencem a mirar pobles propers de l'autopista, llocs més propers a l'autopista però sempre fora de l'autopista, mai en una àrea de serveis de l'autopista. Aquesta és la nostra recomanació sortir a qualsevol poble petit i mai dormir a una autopista, on hi ha molts robatoris.

Deixa una resposta