En aquest moment estàs veient Com fer pas a pas el millor cola casolà per a la família!
com fer una cola casolà fort

Com fer pas a pas el millor cola casolà per a la família!

Si et preguntes com fer una cola casolà fàcil i barat, aquí et proposem preparar un engrut o cua blanca casolana que en menys de mitja hora l'hauràs 'a punt per fer les teves manualitats!

Com fer una cola casolà fort

els ingredients

Els ingredients per fer una cua blanca casolana són:

  • 190 g farina de blat
  • 300 g sucre
  • 1 l aigua
  • 3 cullerades vinagre
  • 2 culleradetes bicarbonat

Instruments que utilitzarem

El procés de com fer cua

En el següent article de com fer cua blanca casolana pas a pas o cua de fuster o també anomenat engrut t'expliquem pas a pas com fer una cola casolà forta, espectacular i barat per fer manualitats. És la cola casolà que fem servir a casa per fer paper maixé, decoupage i qualsevol manualitat amb paper, cartró i fins i tot tela, és eficaç i ens va genial perquè és una cola comestible fins i tot, ideal per als nens.

Aprendràs a com fer cola comestible, perfecte per als nens i amb ingredients que segur tens al teu rebost.

El procés no dura ni 15 minuts, amb refredar 30 minuts màxim. Fins a un nen ho sap fer. I si creus que no miri el vídeo de com fem a casa aquesta cua blanca per manualitats súper bona!

Vídeo de com fer cua blanca casolana o engrut

Aquest vídeo és perfecte per a veure-ho en vertical a pantalla completa en el teu mòbil, esperem t'ajudi a veure com fer cua blanca casolana de forma barata, eficaç i molt fàcil!

El pas a pas de com fer una cola casolà que funciona

Pas 1: Fondre la farina en l'aigua freda

En el litre d'aigua freda que has posat a l'olla, tira els 190 g de farina.

Si la farina la tamizas prèviament, passant-la per un colador de reixeta fina, costarà menys desfer la farina i no tindràs grumolls.

A canvi, si et queden grups no passa res ara al foc segurament s'acabessin desfent.

Pas 2: Olla a foc mitjà-baix i afegim la sucre

Posa l'olla al foc, a foc mitjà-baix i remou per acabar de desfer els grumolls. Un cop vegis que la barreja ja està calenta s'aboca els 300 g de sucre.

Remou bé per desfer la sucre. Mai deixis que bulli la barreja i bat una bona estona, mínim 5 minuts.

Pots batre la barreja amb unes varetes elèctriques o amb una batedora elèctrica. 

Un consell, barreja sempre en la mateixa direcció, així segur no es tallarà la barreja. Això és com fer maionesa.

Pas 3: Vinagre i bicarbonat, els ingredients que faran que sigui una cua blanca casolana espectacular

Amb la farina, aigua i sucre tindríem un engrut o cua blanca casolana base. Però aquí et proposem la nostra recepta amb dos ingredients que faran que sigui la cua perfecta: el vinagre i el bicarbonat.

Així que després de 5 minuts mínim de remenar, tira les 3 culleradetes de vinagre i remou 5 minutets més, sempre en el mateix sentit. 

Després posa les dues culleradetes de bicarbonat i mira la màgia que produeix. Començarà a sortir una escuma, que semblarà que facis una merenga i fins donaran ganes de menjar-se la barreja!

I segueix remenant uns minuts més. Apaga el foc i deixa reposar que refredi.

Remou la barreja ja freda, i voilà! el teu cola casolà perfecte per a manualitats DIY i per treballar amb els teus fills.

Una cua blanca barata, fàcil de fer i sense elements tòxics per als nens.

 

Per a qualsevol dubte, deixa'ns el teu comentari, aquí sota. Esperem haver-te ajudat!

 

altres posts

Fes clic per puntuar aquesta entrada!
(Vots: 33 mitjana: 4)

Aquesta entrada té 51 comentaris

  1. kenyi goedillo

    Bona tarda:
    que passa si la deixo bullir.?

    1. família kucavanera

      Hola Kenyi, en principi no passa res, només que es desborda moltissim i es farà algun grumillo de més.

      1. Yusmari

        Aquesta super la publicació però no vaig poder veure el vídeo de com fer la cola

        1. família kucavanera

          Ostres doncs no ho entenc jo ho veig bé, potser si li dónes a veure directe a Youtube o canvies de dispositiu?

      2. Sixt

        Hola servira la barreja per substituir la.cola blanca en cartoneria ? Llegiu un post on la noia diu que per ser ingredients comestibles peribles a les seves peces els va sorgir una floridura doncs amb el temps es podreix tal qual un aliment, i si és així, que es podrà fer per evitar o eliminar el seu procés de podrició? Gràcies per endavant

        1. família kucavanera

          depèn la humitat on ho posis pot ser que surti sí, però depèn.

  2. Cony

    On la puc embasar ja que temperatura ha d'estar

    1. família kucavanera

      Hola Fanny. Jo la poso sempre en pots de vidre o plàstic reciclats i la guardo a la nevera si vull que duri més temps, però si és per gastar ràpid aguanta bé fora com qualsevol cua blanca. Si la fas explica'ns la teva experiència, a nosaltres és la recepta que millor ens funciona 🙂

  3. ANTONIA SWETT

    Hola! Em cap el dubte que propietats i funcions té cada element com el sucre, vinagre i bicarbonat. Perquè serveix cadascun específicament? Hi ha algun que sigui precindible?
    Salutacions!

    Antonia

    1. família kucavanera

      Bones Antònia, la funció d'aquests elements és tenir una cola que enganxi bé i sigui mal·leable i suau al seu torn. Jo mai he prescindit de cap, faig la recepta des de petita i és familiar i així la conservo 🙂

  4. Yonny Alexander Soto Hernández

    Em servirà per enganxar sabatilles?

    1. família kucavanera

      Dubto potser que s'enganxi tant, mai ho vaig provar per a això.

  5. thairy requena

    hola per cartró serveix vull fer un prestatge però necessito saber si és resistent

    1. família kucavanera

      Cartró i paper també 🙂

      1. Dilminha

        Gràcies per la recepta, molt útil. Vull saber si serveix per enganxar tela amb cartró. Temo que aquesta barreja amb sucre sigui apetible per a insectes o els atregui. Si tenen alguna experiència comparteixin porfa.

        1. família kucavanera

          No que sàpiga Dilminha, no atrau insectes per al que jo el faig servir 🙂

    2. Carmen Serra

      Em surt la cua gelatinosa, es pot saber que faig malament. Continuo tots els passos però no hi ha manera.

      1. Jose Coy

        Potser amb una mica més de farina o amb el foc una mica més fort

    1. família kucavanera

      Gràcies!

  6. BEATRIZ PORTA

    HOLA BON DIA, TINC UN DUBTE PUIX TEMPS ME DURA AQUESTA BARREJA DE COLA ABANS DE endurir-O assecar-se, O L'PUC GUARDAR TAL COM LA PEGA BLANCA ORIGINAL ????

    1. família kucavanera

      Hola Beatriz, doncs jo normalment la faig i la conservo com a molt un mes a la nevera. Però normalment faig la quantitat necessària per a les meves manualitats i em sobra poc, és el millor 🙂

    2. Sandra P

      Quina bellesa gràcies i per a mi és de molta utilitat haver trobat la teva pàgina gràcies això servirà per a les meves nebodes que estan a l'escola i m'encanta gràcies
      Pregunta això com sé sent a les mans també es treu fàcil?
      O si vaig caure a la roba es pot treure aviat?

      1. família kucavanera

        No és difícil no treure'l. Gràcies pel teu comentari 🙂

  7. edgar

    hola molt interessant post ... una pregunta ... es podrà substituir el sucre per sal?

    1. família kucavanera

      Gràcies Edgar, no farà el mateix efecte, el sucre a l'fondre provoca que s'enganxi la pasta 🙂

  8. Romilda guzman

    Bona tarda ara ho estic fent però guio fer un ninot de neu funciona

    1. família kucavanera

      si ho fas amb paper segur funcionarà, explica'ns la teva experiència 🙂

  9. victòria

    Hola! Serà que podré enganxar trossos de mirall amb cartró amb això? O no és prou fort?

    1. família kucavanera

      ostres mirall amb cartró mai ho prové, prova a veure i ens comptes per aquí que tal 🙂

  10. anònim

    Bon dia! Aquesta cola suporta altes temperatures (com per enquadernar un quadern que vulgui portar a tot arreu)? Es pot substituir la farina per fècula de blat de moro (també coneguda com Maicena a Xile) perquè quedi una barreja més fina? Per endavant moltes gràcies.

    1. família kucavanera

      Bon dia, amic, no et sabria dir sobre la temperatura exactament, mai ho he provat per enquadernar. Segurament la Maicena funcioni també sí que és un aglutinant i espessidor igual, encara que nosaltres mai ho provem 🙂 Comenta'ns la teva experiència quan ho facis.

  11. Iraida

    Hola, Quina quantitat d'ingredients he d'utilitzar per tenir una quantitat menor?

    1. família kucavanera

      La proporcional de tots els ingredients 🙂

  12. anònim

    Hola, puc posar aquesta cola damunt alguna decoració, sigui paper o pintura i veure's transparent,

    1. família kucavanera

      En paper funciona molt bé sigui amb pintura o sense i transparent això no es veurà ja que és blanc

      1. Nair

        Un dubte, la barreja em surt molt líquida i al cap d'una estona es fa una aigua damunt la barreja i quan poso la cola casolana en un paper en ser tan líquida es queda tacat…que faig malament? Gràcies

        1. Kucavana

          Potser li falti més farina, això i donar-li temps una mica a la nevera. De vegades per la calor o el tipus daigua fa reaccions diferents.

  13. anònim

    Hola, vaig fer la barreja i em passa igual, se'm posa aigua a sobre

    1. família kucavanera

      potser tingui a veure amb la dura que sigui l'aigua, la cal que tingui

  14. Alejandra

    Com sé que aquesta llista

    1. família kucavanera

      Hola Cristina a maps ho trobareu 🙂

      1. Delfin

        Es podria utilitzar per enganxar plàstics a llaunes?

        1. família kucavanera

          No crec Delfin, no ho vaig provar, però té un ús més per a paper i fusta com a molt

    2. família kucavanera

      s'espesseix 🙂

  15. anònim

    hola!! em funcionarà per enganxar paper sobre ampolles de plàstic ???

    1. família kucavanera

      a mi em va funcionar en algunes manualitats sí

  16. anònim

    Es pot fer servir en lloc de la cua blanca escolar per fer estuc?

  17. Nilva

    Es pot fer servir en lloc de la cua blanca escolar per fer estuc?

    1. família kucavanera

      Ni idea, mai ho he fet 🙁

  18. Andreina

    Em quedo molt dens i de consistència viscosa, hi ha alguna manera d'aconseguir que es torni més líquid, es pot dissoldre amb aigua?, més o menys quant de temps es pot emmagatzemar?

Deixa una resposta