Índex
Si et preguntes com fer una cola casolà fàcil i barat, aquí et proposem preparar un engrut o cua blanca casolana que en menys de mitja hora l'hauràs 'a punt per fer les teves manualitats!
Com fer una cola casolà fort
els ingredients
Els ingredients per fer una cua blanca casolana són:
- 190 g farina de blat
- 300 g sucre
- 1 l aigua
- 3 cullerades vinagre
- 2 culleradetes bicarbonat
Instruments que utilitzarem
El procés de com fer cua
En el següent article de com fer cua blanca casolana pas a pas o cua de fuster o també anomenat engrut t'expliquem pas a pas com fer una cola casolà forta, espectacular i barat per fer manualitats. És la cola casolà que fem servir a casa per fer paper maixé, decoupage i qualsevol manualitat amb paper, cartró i fins i tot tela, és eficaç i ens va genial perquè és una cola comestible fins i tot, ideal per als nens.
Aprendràs a com fer cola comestible, perfecte per als nens i amb ingredients que segur tens al teu rebost.
El procés no dura ni 15 minuts, amb refredar 30 minuts màxim. Fins a un nen ho sap fer. I si creus que no miri el vídeo de com fem a casa aquesta cua blanca per manualitats súper bona!
Vídeo de com fer cua blanca casolana o engrut
Aquest vídeo és perfecte per a veure-ho en vertical a pantalla completa en el teu mòbil, esperem t'ajudi a veure com fer cua blanca casolana de forma barata, eficaç i molt fàcil!
El pas a pas de com fer una cola casolà que funciona
Pas 1: Fondre la farina en l'aigua freda
En el litre d'aigua freda que has posat a l'olla, tira els 190 g de farina.
Si la farina la tamizas prèviament, passant-la per un colador de reixeta fina, costarà menys desfer la farina i no tindràs grumolls.
A canvi, si et queden grups no passa res ara al foc segurament s'acabessin desfent.
Pas 2: Olla a foc mitjà-baix i afegim la sucre
Posa l'olla al foc, a foc mitjà-baix i remou per acabar de desfer els grumolls. Un cop vegis que la barreja ja està calenta s'aboca els 300 g de sucre.
Remou bé per desfer la sucre. Mai deixis que bulli la barreja i bat una bona estona, mínim 5 minuts.
Pots batre la barreja amb unes varetes elèctriques o amb una batedora elèctrica.
Un consell, barreja sempre en la mateixa direcció, així segur no es tallarà la barreja. Això és com fer maionesa.
Pas 3: Vinagre i bicarbonat, els ingredients que faran que sigui una cua blanca casolana espectacular
Amb la farina, aigua i sucre tindríem un engrut o cua blanca casolana base. Però aquí et proposem la nostra recepta amb dos ingredients que faran que sigui la cua perfecta: el vinagre i el bicarbonat.
Així que després de 5 minuts mínim de remenar, tira les 3 culleradetes de vinagre i remou 5 minutets més, sempre en el mateix sentit.
Després posa les dues culleradetes de bicarbonat i mira la màgia que produeix. Començarà a sortir una escuma, que semblarà que facis una merenga i fins donaran ganes de menjar-se la barreja!
I segueix remenant uns minuts més. Apaga el foc i deixa reposar que refredi.
Remou la barreja ja freda, i voilà! el teu cola casolà perfecte per a manualitats DIY i per treballar amb els teus fills.
Una cua blanca barata, fàcil de fer i sense elements tòxics per als nens.
Per a qualsevol dubte, deixa'ns el teu comentari, aquí sota. Esperem haver-te ajudat!
Bona tarda:
que passa si la deixo bullir.?
Hola Kenyi, en principi no passa res, només que es desborda moltissim i es farà algun grumillo de més.
Aquesta super la publicació però no vaig poder veure el vídeo de com fer la cola
Ostres doncs no ho entenc jo ho veig bé, potser si li dónes a veure directe a Youtube o canvies de dispositiu?
Hola servira la barreja per substituir la.cola blanca en cartoneria ? Llegiu un post on la noia diu que per ser ingredients comestibles peribles a les seves peces els va sorgir una floridura doncs amb el temps es podreix tal qual un aliment, i si és així, que es podrà fer per evitar o eliminar el seu procés de podrició? Gràcies per endavant
depèn la humitat on ho posis pot ser que surti sí, però depèn.
On la puc embasar ja que temperatura ha d'estar
Hola Fanny. Jo la poso sempre en pots de vidre o plàstic reciclats i la guardo a la nevera si vull que duri més temps, però si és per gastar ràpid aguanta bé fora com qualsevol cua blanca. Si la fas explica'ns la teva experiència, a nosaltres és la recepta que millor ens funciona 🙂
Hola! Em cap el dubte que propietats i funcions té cada element com el sucre, vinagre i bicarbonat. Perquè serveix cadascun específicament? Hi ha algun que sigui precindible?
Salutacions!
Antonia
Bones Antònia, la funció d'aquests elements és tenir una cola que enganxi bé i sigui mal·leable i suau al seu torn. Jo mai he prescindit de cap, faig la recepta des de petita i és familiar i així la conservo 🙂
Em servirà per enganxar sabatilles?
Dubto potser que s'enganxi tant, mai ho vaig provar per a això.
hola per cartró serveix vull fer un prestatge però necessito saber si és resistent
Cartró i paper també 🙂
Gràcies per la recepta, molt útil. Vull saber si serveix per enganxar tela amb cartró. Temo que aquesta barreja amb sucre sigui apetible per a insectes o els atregui. Si tenen alguna experiència comparteixin porfa.
No que sàpiga Dilminha, no atrau insectes per al que jo el faig servir 🙂
Em surt la cua gelatinosa, es pot saber que faig malament. Continuo tots els passos però no hi ha manera.
Potser amb una mica més de farina o amb el foc una mica més fort
exelente
Gràcies!
HOLA BON DIA, TINC UN DUBTE PUIX TEMPS ME DURA AQUESTA BARREJA DE COLA ABANS DE endurir-O assecar-se, O L'PUC GUARDAR TAL COM LA PEGA BLANCA ORIGINAL ????
Hola Beatriz, doncs jo normalment la faig i la conservo com a molt un mes a la nevera. Però normalment faig la quantitat necessària per a les meves manualitats i em sobra poc, és el millor 🙂
Quina bellesa gràcies i per a mi és de molta utilitat haver trobat la teva pàgina gràcies això servirà per a les meves nebodes que estan a l'escola i m'encanta gràcies
Pregunta això com sé sent a les mans també es treu fàcil?
O si vaig caure a la roba es pot treure aviat?
No és difícil no treure'l. Gràcies pel teu comentari 🙂
hola molt interessant post ... una pregunta ... es podrà substituir el sucre per sal?
Gràcies Edgar, no farà el mateix efecte, el sucre a l'fondre provoca que s'enganxi la pasta 🙂
Bona tarda ara ho estic fent però guio fer un ninot de neu funciona
si ho fas amb paper segur funcionarà, explica'ns la teva experiència 🙂
Hola! Serà que podré enganxar trossos de mirall amb cartró amb això? O no és prou fort?
ostres mirall amb cartró mai ho prové, prova a veure i ens comptes per aquí que tal 🙂
Bon dia! Aquesta cola suporta altes temperatures (com per enquadernar un quadern que vulgui portar a tot arreu)? Es pot substituir la farina per fècula de blat de moro (també coneguda com Maicena a Xile) perquè quedi una barreja més fina? Per endavant moltes gràcies.
Bon dia, amic, no et sabria dir sobre la temperatura exactament, mai ho he provat per enquadernar. Segurament la Maicena funcioni també sí que és un aglutinant i espessidor igual, encara que nosaltres mai ho provem 🙂 Comenta'ns la teva experiència quan ho facis.
Hola, Quina quantitat d'ingredients he d'utilitzar per tenir una quantitat menor?
La proporcional de tots els ingredients 🙂
Hola, puc posar aquesta cola damunt alguna decoració, sigui paper o pintura i veure's transparent,
En paper funciona molt bé sigui amb pintura o sense i transparent això no es veurà ja que és blanc
Un dubte, la barreja em surt molt líquida i al cap d'una estona es fa una aigua damunt la barreja i quan poso la cola casolana en un paper en ser tan líquida es queda tacat…que faig malament? Gràcies
Potser li falti més farina, això i donar-li temps una mica a la nevera. De vegades per la calor o el tipus daigua fa reaccions diferents.
Hola, vaig fer la barreja i em passa igual, se'm posa aigua a sobre
potser tingui a veure amb la dura que sigui l'aigua, la cal que tingui
Com sé que aquesta llista
Hola Cristina a maps ho trobareu 🙂
Es podria utilitzar per enganxar plàstics a llaunes?
No crec Delfin, no ho vaig provar, però té un ús més per a paper i fusta com a molt
s'espesseix 🙂
hola!! em funcionarà per enganxar paper sobre ampolles de plàstic ???
a mi em va funcionar en algunes manualitats sí
Es pot fer servir en lloc de la cua blanca escolar per fer estuc?
Es pot fer servir en lloc de la cua blanca escolar per fer estuc?
Ni idea, mai ho he fet 🙁
Em quedo molt dens i de consistència viscosa, hi ha alguna manera d'aconseguir que es torni més líquid, es pot dissoldre amb aigua?, més o menys quant de temps es pot emmagatzemar?