En aquest moment estàs veient Portugal i autocaravanes: adéu a la pernocta lliure de furgonetes i caravanes per liderar el turisme sostenible
Portugal i autocaravanes

Portugal i autocaravanes: adéu a la pernocta lliure de furgonetes i caravanes per liderar el turisme sostenible

 • El binomi Portugal i autocaravanes dona un pas més enllà. Des de començaments de 2021, El país veí prohibeix la pernocta lliure d'autocaravanes i campers entre les 21h i les 07h. En juliol 2021 canvia i la prohibició només és per a furgonetes i caravanes. 
 • El govern justifica la mesura argumentant que vol liderar el turisme sostenible però associacions de el sector autocaravanista sospiten foscos interessos de la sala principal dels càmpings. La polèmica està servida. 

Una destinació menys friendly per a alguns però ... més responsable per altres

Destinacions com Algarve, Alentejo, Lisboa o Sintra són un paradís per als amants de l' binomi Portugal i autocaravanes. Les xifres parlen per si soles. Amb poc més de 10 milions d'habitants en total, el país lusità rep 27 milions de turistes a l'any. El tercer mercat emissor de visitants és l'espanyol, per darrere de britànics i alemanys.

Milers d'autocaravanes i campers espanyols creuen la frontera amb Portugal per gaudir de l'enigmàtic Atlàntic, de l'sorprenent interior, dels seus fascinants poblets i altres encants lusitans.

I el fenomen no para. 

Segons les dades registrades per la Associació Espanyola de la Indústria i Comerç de l'Caravaning (ASEICAR), el 2020 es van matricular a Espanya 26.731 vehicles de caravaning que corresponen a 10.547 autocaravanes, campers i caravanes de nova matriculació i 16.184 vehicles de 2a mà. El sector, lluny de contreure, "viu un moment d'estabilitat" segons aquesta associació

¿Menys friendly o més responsable?

Viatjar amb la casa a sobre a el país veí s'ha tornat, des de començaments de 2021, una destinació menys friendly per a alguns, més sostenible per a altres. Segons es miri.

El seductor binomi Portugal i autocaravanes dóna un pas més enllà. El govern lusità ha decretat la prohibició de la pernocta lliure d'autocaravanes i campers al país. Aquest canvi normatiu pretén guanyar en sostenibilitat. Els que s'ho saltin, s'exposen a multes de 60 a 600 euros. En juliol 2021 modifica els articles de el nou decret per exceptuar a les caravanes i ara només prohibeix la pernocta lliure a furgonetes camper i caravanes.

El nou decret estatal té com a finalitat controlar la massificació i sostenibilitat d'aquest tipus de turisme ja que, encara que la majoria d'usuaris mostren respecte i cura per l'entorn, alguns tenen comportaments reprotxables.

La costa, un dels principals reclams. Algunes de les zones que més autocaravanes i campers reben són sens dubte les platges, que atreuen a surfistes d'arreu d'Espanya, Portugal i el món.

Bretanya francesa en autocaravana

Multes de 60 a 600 euros, si acampas o si no pernoctes en els llocs habilitats si ets furgoneta o caravana (aparcar durant el dia sí està permès)

El Govern lusità va aprovar el 9 de desembre de 2020 el Decret Llei 102-B / 2020 amb modificacions en juliol 2021 que prohibeix les «pernoctacions i l'aparcament de furgonetes camper i caravanes, fora dels llocs expressament autoritzats a aquest efecte».  

El Ministeri de Turisme portuguès posa així fi a la lliure pernocta de campers i caravanes a tot el país. El nou decret modifica el Codi de Circulació i el seu article 50-A apareix redactat de la següent manera:

1. (...) estan prohibits la pernoctacions i acampament de furgonetes o caravanes fora dels llocs expressament autoritzats a l'efecte.

2. A l'efecte del que disposa el número anterior, es consideren:

a) 'acampamiento', l'aparcament de el vehicle amb ocupació d'espai superior al seu perímetre;

c) 'Pernocta', la permanència d'autocaravana o similar al lloc d'estacionament, amb ocupants, entre les 21:00 hores d'un dia i les 7 hores de l'endemà.

3 - Qui infringeixi el que disposa l'n.º 1 serà sancionat amb multes de (euro) 60 a (euro) 300, excepte si es tractés de pernocta o aparcament en àrees de la Xarxa Natura 2000 i àrees protegides, cas en què la multa serà de (euro) 120 a (euro) 600 (euro) ".
Aquest Decret, d'obligat compliment des de gener de 2021, és la transposició de la Directiva Europea 2020/612.

Així doncs queda el binomi Portugal i autocaravanes a partir d'ara.

Recorda que aparcar durant el dia no està prohibit, l'única prohibit és la pernocta de 21h a 07h si ets furgoneta o caravana. Encara que si no estem dins de el vehicle i vam aparcar per anar a sopar ... això tampoc està prohibit. No es considera pernoctació.

Portugal amb autocaravana pernoctar

El país de l'fado aposta per un caravanismo responsable

Darrere de la nova prohibició a campers es troba el Programa d'Acció per al Caravanismo Responsable de Turisme de Portugal, presentat al juliol de 2020.

L'objectiu és harmonitzar la pràctica de l'autocaravanisme amb els requisits ambientals, de salut pública, d'ús de terra i de trànsit terrestre. Un dels objectius fonamentals és la creació d' una xarxa nacional d'Àrees de Servei per Autocaravanes (ASA). Aquestes àrees operen les 24 hores del dia i brinden places d'estacionament i pernoctacions per a autocaravanes, asseguren el subministrament d'energia elèctrica, així com el subministrament d'aigua i eliminació de residus sòlids. La primera a inaugurar-està ubicada a Ponte de Sor - Alentejo.

El Programa d'Acció també inclou una plataforma digital, A través de la qual és possible monitoritzar l'ocupació de ASA a la xarxa i fer reserves en línia.

 

Els «life campers»

En el marc de el mateix programa, Turisme de Portugal ha creat el concepte "Life Campers" per a futures accions de sensibilització adreçades als autocaravanistes, en una crida a la necessitat de respecte pel territori, el medi ambient i les poblacions locals, l'ús de llocs adequats per a l'aparcament i pernoctacions i l'adopció de bones pràctiques en l'esport, promovent autocaravanes responsables i sostenibles.

El govern lusità ha llançat el seu Programa d'Acció per al Caravanismo Responsable de Turisme de Portugal en un moment de creixement de turistes que trien aquesta modalitat per visitar el país.

L'autocaravana a Portugal, segment en ràpid creixement també a la resta d'Europa, és practicada fonamentalment per estrangers (80%), majoritàriament alemanys, francesos i espanyols, jubilats i amants de la cultura i gastronomia de les destinacions que visiten.

De tots és conegut que en el tema Portugal i autocaravanes, els viatges augmenten en temporada mitjana i baixa, el que suposa una contribució positiva a la reducció de l'estacionalitat en les destinacions, i tenen un major apetit per les localitzacions costaneres, és a dir, l'Alentejo i l'Algarve.

Portugal i autocaravanes: el Govern s'alia amb les xarxes socials

El tweet d'Rita Marques, Secretària d'Estat de Turisme de Portugal

Rita Marques, Secretària d'Estat de Turisme de Portugal, comenta en el seu compte de Twitter que el Programa d'Acció per al Caravanismo responsable de Turisme de Portugal està fent el seu camí. 'Portugal líder en turisme sostenible!  

El tweet d'Rita Marques, Secretària d'Estat de Turisme de Portugal

Polèmica: associacions de el sector autocaravanista s'oposen a la prohibició de pernocta

L'Associació de autocaravanisme de Portugal (CPA) va rebutjar frontalment la nova mesura de govern portuguès. Així, en un comunicat oficial  "Repudiar encaridament l'atac a la pràctica de l'autocaravanisme d'acord amb el concepte de pernoctació introduït pel Decret-Llei No. 102-B / 2020". Gràcies a ells les autocaravanes a el cap de 6 mesos han pogut exceptuar de la prohibició, tot i que es limita ara l'estacionament i pernocta de les autocaravanes a 48 màxim i en llocs on no estigui prohibit i no siguis àrees protegides.

En paraules d'aquest col·lectiu, "a l'ombra de les mesures de contenció de l'Covid-19, quan tots a nivell internacional argumentaven que les autocaravanes eren la forma més segura i menys contagiosa de prendre unes vacances familiars, el Govern va aprovar la mesura injustificada i discriminatòria que les autocaravanes no poden pernoctar en els aparcaments propers a les platges ". D'altra banda, afegeix que "es tracta d'una clara violació de el dret de les autocaravanes a accedir a llocs públics", segons continua dient el comunicat.

Des del seu punt de vista, s'ha manipulat a l'opinió pública per crear "una falsa imatge" que les autocaravanes i campers o caravanes no respecten el medi ambient, la natura, les poblacions i els llocs per on passen.

La CPA sosté que el decret és inconstitucional i denuncia que crea ciutadans propietaris de vehicles lleugers amb drets de primera i segona categoria.

La CPA subratlla que farà tot el que estigui al seu abast per revertir el que considera "una decisió de Govern condicionada per lobbies ben col·locats que serveixen als interessos dels càmpings sense haver escoltat els interessats ".  

A més, la CPA ha unit forces amb la Federació Portuguesa de autocaravanisme (FPA), per combatre les que anomena «accions nocives» de la pràctica de les autocaravanes i campers que es vénen anunciant des de fa mesos, queixant-se davant els diputats de l'Assemblea de la República i «sol·licitant assistència i , sobretot, una intervenció institucional i política ».

Des del associacionisme autocaravanista espanyol també són clars els missatges. 

Un exemple d'això és el vídeo de Javi Nores, membre de la Junta de l'associació autocaravanista la Peka a l'respecte: 

Infografia «Portugal i autocaravanes: adéu a la pernocta lliure per liderar el turisme responsable». 

Elaboració: Kucavana

Un estudi alemany demostra que viatjar en autocaracavana és més sostenible

És sostenible, mediambientalment parlant, viatjar en autocaravana?

Recentment, he llegit a la revista Autòc un article sobre un estudi de l'Institut de Recerca Energètica i Ambiental de Heidelberg (Alemanya) que conclou de viatjar en autocaravana és més sostenible que viatjar d'hotels, amb avió i autobús, i fins i tot en tren si després t'allotges en hotels. ⁠

Una aposta pels viatges lents

L'estudi alemany sosté que els desplaçaments en caravana són avantatjosos en comparació amb altres formes de viatge, si s'entenen com viatges lents. Això vol dir pocs viatges llargs amb les distàncies de viatge més curtes possibles. 

A més l'informe diu que el caravanismo té un bon equilibri ambiental en contraposició amb les formes de viatge que van florir abans de la pandèmia de COVID-19. En resum, és millor l'autocaravana que els creuers i vols de llarga distància. 

Per tant, les autocaravanes són el mitjà més responsable mediambientalment de turisme, segons demostra l'estudi alemany. veure aquí l'estudi traduït a l'espanyol.

Un punt més a favor perquè es defensi la nostra forma de viatjar lliure.

 

Atenció! al web oficial sempre actualitzada sobre el COVID-19

Continuem buidant les novetats de l'binomi Portugal i autocaravanes. Si vas a viatjar a Portugal en qualsevol modalitat: amb nens, en autocaravana de lloguer o cap a destinacions com el nord o el sud, et recomanem revisar les mesures COVID-19 sempre actualitzades.

No oblidis revisar aquest enllaç oficial. Així, sempre tindràs informació actualitzada i oficial sobre restriccions, tocs de queda i confinaments.

Com a normes generals, recorda que al país lusità regeixen les regles bàsiques:
- Distanciament social
- Rentat freqüent de mans
- Ús obligatori de màscara

Turisme de Portugal ha implementat el segell "Net i segur", Que permet una major seguretat i confiança en l'ús dels allotjaments, en els diversos serveis turístics i en les atraccions turístiques.

En el cas dels arxipèlags de Madeira i de les Açores, els respectius governs regionals decreten mesures específiques.

Tenint en compte la preocupació generalitzada per la recuperació econòmica i social tan aviat com l'evolució de la pandèmia COVID-19 ho permeti, Turisme de Portugal ha creat un segell «Clean and Safe" (net i segur) per distingir les activitats turístiques que assegurin el compliment de requisits d'higiene i neteja per a la prevenció i control de virus.

Des de fa mesos, els allotjaments, les empreses turístiques i les agències de viatges (empreses que tinguin un registre oficial amb l'Autoritat Nacional de Turisme), han anat sol·licitant la declaració d'establiment «Clean and Safe». Després d'enviar la Declaració de Compromís, les empreses poden utilitzar el símbol, ja sigui físicament en les seves instal·lacions o en les seves plataformes digitals.

Amb aquesta mesura, Turisme de Portugal pretén transmetre a les empreses informació sobre les mesures necessàries d'higiene i neteja dels establiments, d'acord amb les recomanacions de la Direcció General de Salut, així com promocionar Portugal com destinació segura des del punt de vista de les cures a la propagació de virus, reforçant la confiança el visitant a país.

Damme amb autocaravana

Altres consells sobre viatjar a la bella Portugal en autocaravana

sobre peatges

Cal anar amb compte amb els peatges a Portugal perquè en alguns cal que et donis d'alta a un sistema electrònic prèviament. D'altres són de pagament normal.

A Portugal hi ha dos tipus d'autopistes: les de peatge convencional (que es paguen en cabina o amb targeta) i les de peatge electrònic (a través d'unes càmeres que llegeixen el teu matricula i fan el cobrament electrònic). Aquestes últimes es pot pagar de amb les següents formes de pagament:

 • EasyToll, l'opció per a turistes ja que et vincula una targeta amb la teua matrícula per 30 dies i ho pots fer en una màquina a l'inici de les autopistes d'allà o millor on-line i despreocupar just abans de creuar la frontera.
 • Tollservice, un pagament dels peatges predefinits que adquireixis. Però per autocaravanistes que anem variant la ruta i anem improvisant, és un sistema que no ens funciona molt bé.
 • Tollcard, targeta de prepagament que es poden adquirir en estacions de servei i en oficines de correus. A més també tenim l'opció de comprar-la per internet. Però implica gastar els diners abans sense saber si ho gastaràs tot després.
 • Via-T, si tens la d'Espanya et serveix.
 • Dispositiu temporal Via Verda, està pensat per al que hi viu no per als turistes, així que oblida-.
Tingues en compte que de vegades no funcionen les targetes en molts punts. Pel que dos consells: quan creus la frontera dóna't d'alta en els peatges portuguesos (per Easytroll i on-line la millor opció per oblidar-te i relaxar-te) i porta diners en metàl·lic.
LA NOSTRA RECOMANACIÓ
la Kucavana

Sobre àrees d'autocaravana a Portugal

A Portugal hi ha moltes àrees per autocaravana, càmpings a preu raonable i zones habilitades per a autocaravanes pel que no tindràs problema per aparcar i pernoctar. Hi ha llocs a la costa, que està protegida, que està prohibit tant aparcar com pernoctar, és important respectar els senyals.
El no respectar-les ha fet precisament que la llei de Portugal canviï en el nostre detriment.

La majoria de supermercats Intermarché tenen àrea d'autocaravanes, moltes vegades amb els serveis gratuïts i tot, així que només amb elles tens moltíssimes opcions. Hi ha més àrees que a Espanya segurament.

Sobre la seva gastronomia  

Portugal té una gastronomia tan rica i variada com el seu paisatge.

el mar imprimeix caràcter a l'excel·lent cuina portuguesa. Assaborir un fresc peix a la graella, degustar el saborós marisc que abunda en tot el litoral és tot un encert.

En plats de carn, Un suggeriment: la carn d'olla a la portuguesa, barreja de carns, verdures i embotits variats. De nord a sud de Portugal, topem amb excel·lents carns DOP, ja siguin de vedella, de porc o de cabrit. I també fruites i verdures que preserven el seu sabor ancestral. A més, no falten propostes per a amants del bio.

El oli d'oliva portuguès, de gran qualitat, sempre està present i forma part de tots els plats, incloses les receptes de bacallà. Imperdible.

I per maridar cada plat, hi ha un vi adequat. Si Porto té fama, els negres de taula de Douro, de l'Alentejo i tants altres també són excel·lents.

Hi ha més: formatges, dolços ... No et quedis sense provar els pastissos de Belen.

I tu què opines de el nou decret de Portugal que prohibeix la pernocta d'autocaravanes i campers? 

Estàs a favor o en contra?

Fes clic per puntuar aquesta entrada!
(Vots: 8 mitjana: 3.5)

Aquesta entrada té 11 comentaris

 1. pedro Novais

  O Verão està a chegar ea sr. Rita Marques vai provar o cozinhado que preparou, vai estar ás mosques !!!

  1. família kucavanera

   Concordo totalment amic, espero que o que você ouve sobre permetre 72 hores sella cumprido ea legislação mudi 🙂

 2. Thomas

  On ira ailleurs .... Deception ... blabla bla ... mais parell contre ça construit partout ... bizarre ....

  1. família kucavanera

   totalement d'accord Thomas, on ira ailleurs

 3. Thomas

  Très déçu du Portugal ... beaucoup de blabla ba ... Nous partons ailleurs ... .fuyons ..
  Incroyable entre l interdiction de stationner .. arrêt interdit .et Même interdiction de circuler ... ils sont Tombes sud la tête .... + Merci inter marxi ..ldl .. pour les nuits sud leurs pàrquings ...
  Li tourisme en càmping car ... .c est mort au Portugal ...

  1. família kucavanera

   totalement d'accord Thomas, on ira ailleurs

 4. none

  A qui volen enganyar? Per oferir un turisme sostenible primer has de crear les infraestructures per a aquesta comesa, no es crea una llei tan dura sense poder oferir una altermativa real partint d'una infraestructura que a Portugal no existeix, que no estem parlant de França. Així que al que sona és a la màfia corrupta de sempre, la dels càmpings. Està bé ser ingenu, però no ximple. A Portugal el turisme sostenible no només li queda gran, li queda impossible. Això és el que té vendre als fons europeus, comencem a dir les coses pel seu nom, que el coco no existeix.

 5. anònim

  I es pessoas que vao com us Seus carros per a zones de Pinhais fazer pic-nics i deixam o lixo tot espalhado. Só us autocaravanistes é que são us malandros, o resta é Paisagem.

  1. família kucavanera

   Concordo totalment meu amic. Uma pena veure Nosso coletivo assim

 6. demanar

  Campsites cramped and full. Want to be at a place where we can enjoy walking to local amenities and shops. Not milers from anywhere. We are retired and have restricted mobility. We put money into the local economy. Si us plau don't exclou us.

  1. família kucavanera

   Bravo!

Deixa una resposta