En aquest moment estàs veient Conduir, aparcar, pernoctar o acampar una autocaravana a Espanya: guia de la normativa, tecnologia i més
Portugal en autocaravana pernoctar

Conduir, aparcar, pernoctar o acampar una autocaravana a Espanya: guia de la normativa, tecnologia i més

Circular per les carreteres españaolas amb una autocaravana: Normativa 2021

Conduir, aparcar autocaravana, acampar o pernoctar amb una autocaravana són les primeres incògnites que et planteges quan vols començar en aquest món. 

Aquí t'expliquem tot el que has de saber per no rebre multes indesitjades i actuar de forma correcta viatjant en autocaravana o viatjant en furgoneta camper.

Circular amb una autocaravana per carreteres i vies públiques

El que has de saber, de forma general, és que et afectarà principalment la normativa general de circulació i vehicles de cada país per conduir, aparcar i pernoctar en una autocaravana.

En Espanya per circular per una carretera en autocaravana t'afecta de manera general el Reglament de Circulació i Vehicles que desenvolupa la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial, que just ha entrat en vigor el nou Reglament amb algunes modificacions a l'anterior el passat 2 gener 2021 i dins dels Municipis, a més, les ordenances i reglaments municipals de circulació i vehicles que hagin aprovat (i aquests no poden contradir l'anterior reglament general).

Premissa legal per circular en autocaravana per les carreteres: Es pot circular com qualsevol altre vehicle per qualsevol carretera que no et prohibeixi explícitament per raons bàsicament de reestricciones mediambientals, mesures o pes de el vehicle: de alt (túnels), llarg o ample o dels quilos de pes del teu autocaravana + o - de 3500 kg o de l'antiguitat i impactes mediambientals del teu vehicle.

Mai no haurien de prohibir circular per una carretera o via pública només pel sol fet de ser una autocaravana o camper, aquestes normatives són discriminatòries i denunciables

Hi ha vies interurbanes i urbanes que trobaràs que prohibeixen el pas a les autocaravanes pels seus carrers explícitament i no per dimensions de el vehicle o pes o reestricción mediambiental. En aquest cas la prohibició a l'ordenança o reglament municipal ha d'estar motivada per motius de seguretat, sinó pot ser una normativa discriminatòria i podria ser il·legal, de manera que podries denunciar-la davant el defensor de la vila de la teva comunitat autònoma.

 

Límit de velocitat de circulació de les autocaravanes i campers

Has de saber queles autocaravanes amb una MMA de fins a 3.500 Kg ara poden circular a la mateixa velocitat que els turismes i motocicletes. Això sí, les autocaravanes de més de 3.500 kg, tenen els mateixos requisits i límits que els camions.

Els usuaris de les campers la majoria segueixen tenint també la velocitat màxima com els turisme. Ara bé si són vehicles mixtos adaptables hauran de circular fins als 100 km / hi si estan classificats com furgonetes no poden passar dels 90 km / h.

Eslovènia a autocaravana. Solvaca ruta panoràmica

Aparcar una autocaravana o camper a Espanya: Normativa 2021

Abans de res: diferència bé els conceptes d'acampar i aparcar una autocaravana

Diferenciar bé aquests conceptes és clau ja que al nostre país la ACAMPADA ESTÀ PROHIBIDA PER LLEI A TOT ESPANYA, i el aparcar no està prohibit de manera general.

Mai mai acampis fora d'un càmping o una àrea de autocaravanes privada o pública amb permisos d'acampada específics.

ACAMPAR TEU VEHICLE ESTÀ PROHIBIT A TOT ESPANYA

De forma general es considera acampar, i per tant està prohibit i et podran multar quan sobresurtin elements de el perímetre del teu vehicle.

Exemples de coses que NO POTS fer a la via pública perquè es considera ACAMPAR I ESTÀ PROHIBIT:

 • Treure cadires o taules fora de el vehicle i menjar fora del teu vehicle.
 • Dutxar-te fora de el vehicle.
 • obrir finestres
 • Estendre tendals o avancés.
 • posar falques
 • Posar potes estabilitzadores.
 • Realitzar abocaments de fluids (aigües netes, grisos o negres) excepte els de el motor pel tub d'escapament.
 • Treure un esglaó.
 • Posar un generador electric en marxa
 • Fer sorolls molestos (música, ràdio etc ...)
 • I treure qualsevol element del teu vehicle i deixar-lo fora.

Aparcar autocaravana o camper a la via pública

Ara ja saps que aparcar no és acampar i que mai has de acampar quan aparquis en una via pública, bosc o on sigui que no sigui una zona habilitada per a això.

El que has de saber, de forma general sobre aparqués autocaravana, és que en el cas de aparcar una autocaravana o camper apliquen les ordenances i reglaments de cada municipi, Ja que ells són els competents de la via pública del seu municipi. així, trobaràs municipis amb llocs on podràs aparcar i llocs on estarà prohibit aparcar el teu autocaravana o camper.

A les vies urbanes, el règim de parada i estacionament es regula per ordenança municipal, si bé en cap cas poden oposar-se, alterar, desvirtuar o induir a confusió amb els preceptes de l'Reglament general de Circulació.

Tenint en compte que la distribució dels aparcaments públics entre tots els usuaris ha de ser equitativa, les autocaravanes no poden ser privades de el dret a estacionar a les vies públiques, mentre la parada o l'estacionament no sigui perillós, s'executi en la forma i manera indicats, no constitueixi un perill o un obstacle per a la circulació, el vehicle estigui col·locat en la forma indicada, i es trobi situat a més en un lloc autoritzat per aparcar.

Les prohibicions injustes d'aparcar autocaravanes o campers existeixen i són il·legals

Per tant, l'exclusió d'autocaravanes i campers de la via pública ha de ser necessàriament motivada i fonamentada en raons objectives, Com poden ser les dimensions exteriors d'un vehicle o el seu massa màxima autoritzada, i no pel seu criteri de construcció o utilització, ni per raons subjectives.

En aquest sentit, les autocaravanes poden efectuar les maniobres de parada i estacionament en les mateixes condicions i amb les mateixes limitacions que qualsevol altre vehicle, sempre que no acampin, treguin cap element de l'perímetre de el vehicle (obrir finestres, treure taula o cadires, treure esglaó, posar falques .. això sí que està prohibit a tot Espanya).

Aquesta és la teoria, però el que veiem és que ens limiten en molts municipis l'estacionament i aparcar autocaravana i campers per aquest mateix fet de ser una casa amb rodes i perquè no saben diferenciar els conceptes d'aparcar i acampar, pensen que acampar simplement aparcant sense treure res del nostre vehicle.

Els mecanismes de defensa sobre discriminació en aparcar autocaravana en un municipi que ens veta pel sol fet de ser campers

En aquests casos, la nostra única defensa és no aparcar perquè no ens multin, en primer lloc, buscar una zona on no hi hagi prohibició o marxar del municipi i després denunciar el Defensor de el Poble de la nostra comunitat autònoma aquesta discriminació si veiem que en l'ordenança no motiven legalment la prohibició.

 

PDFs de les normatives DGT sobre autocaravanes 

Us deixo aquí la Instrucció i document d'explicació de la DGT sobre autocaravanes perquè us la descarregueu. 

Hi ha molts autocaravanistes que els porten a la seva autocaravana per si un policia et prohibeix estacionar en un lloc on no hi ha ordenança ni prohibició explícita aprovada per un govern local.

Descarrega't aquí el document de la DGT SOBRE AUTOCARAVANES: GT-53-Movilidad_Autocaravanas

Descarrega't aquí la Instrucció sobre autocaravanes de la DGT: DGT_Instruccion_08-V-74_Autocaravanas_2076

L'obertura d'estacions d'esquí 2020

Les restriccions mediambientals aplicables en la circulació i aparcament de l'autocaravana o camper

Sobretot si vas a conduir una autocaravana per grans ciutats, tingues en compte els distintius mediambientals que has de portar al teu autocaravana o camper.

Per consultar més informació sobre el distintiu mediambiental a Espanya entra a: 

http://www.dgt.es/es/seguridad-vial/distintivo-ambiental/index.shtml

Per conèixer què distintius mediambientals t'exigeixen fora d'Espanya i fins i tot per comprar els distintius nosaltres ho mirem en la següent web:

https://www.green-zones.eu/es.html

Llei de costes: no podem circular ni aparcar a prop de la mar

La llei de Costes (article 33.5) També recollida en el Reglament General de Circulació, ens prohibeix l'estacionament i la circulació, així com els campaments i les acampades a 20 metres de la platja en zona urbana o 100 metres en zona rústicaComptats des de la ribera de la mar (punt que assoleix l'aigua màxim en temporals o marea).

Tecnologia per autocarvanas i campers que ens ajuda a saber per on conduir tranquils

Viatjar i conduir una autocaravana, de vegades, per les mesures que té d'altura, amplada i llarg, no és senzill. És la gran por de la majoria de gent que comença en aquest món.

Ficar-se per carreteres de muntanya o pobles petits que un no coneix es pot convertir en tota una aventura i fins a una gesta al sortir airosos.

Per això, avui dia, la tecnologia és el gran aliat de l'autocaravanista. 

Ens facilita la vida per circular sense temors i conduir una autocaravana sense problemes.

Els GPS especials per autocaravana o camions són el gran aliat en ruta per conduir una autocaravana.

Alguns GPS que et recomanem són Sygic (que pot funcionar al mòbil), Garmin o Tomtom. Sempre que aquests siguin els especials per autocaravanes o camions.

Nosaltres tenim el de Garmin, de què podem parlar molt bé després de dos anys utilitzant-:

El millor d'aquests GPS específics per autocaravanes o camions és que els pots ficar les mesures del teu vehicle i ho té en compte a l'fer-te la ruta.

Realment són un alleujament i et eviten ensurts durant el viatge.

Pobla de Sanabria en autocaravana en una ruta per Zamora a furgo

La salutació en autocaravana, la norma no escrita viatjant en autocaravana o camper

No podíem acabar aquest article sense esmentar una norma bàsica per al conductor d'autocaravanes. Condueixis per on condueixis, recorda el següent: 

Cal saludar tot company autocaravanista o de camper que et trobis en el camí.

És una llei no escrita, nacional i internacional. És una bona pràctica per viatjar en autocaravana i crear aquesta comunitat de viatgers de la qual formem part. Conduir una autocaravana també és un acte social per a nosaltres

La necessitat d'una Llei concreta per a les autocaravanes

Quan és per motius de seguretat o per mida, s'entén perfectament que no ens deixin conduir una autocaravana per allà. Però, hi ha alguns municipis que ho prohibeixen per motius molt més estudiats. Principalment, per interessos econòmics o lobbies que regnen al municipi contraris a les autocaravanes.

En aquest cas, a Espanya no tenim sort ja que no hi ha una llei clara per a les autocaravanes. Hi ha una Directiva Europea que obliga a tots els països europeus a tractar a una autocaravana o camper igual que qualsevol altre vehicle, mentre no feu acampada (surti de l'perímetre de el vehicle).

Ara bé, a Espanya encara no s'ha transposat a llei i per això els municipis poden aprovar ordenances o reglaments en contra de les autocaravanes limitant la seva mobilitat o aparcament o pernocta, Multándonos en molts casos. Fins i tot pel simple fet d'estacionar en un lloc que no molestem a ningú.

Plataforma amb la Llei a la Mà

S'ha creat, precisament, la Plataforma amb La Llei a la Mà per pressionar cap a aquest objectiu: elaborar una llei nacional que ens concebi com qualsevol altre vehicle explícitament. Amb els mateixos drets per a circular, aparcar i conduir una autocaravana com qualsevol altre vehicle (mentre no acampem que sabem que això és una altra cosa i una altra legislació).

Però com que encara no hi ha llei, pot ser que hagin municipis que et prohibeixin la circulació en autocaravana, en una part o tot el municipi per ser autocaravana o camper.

En tot cas, si us multen no és il·legal si en el seu ordenança el motiven bé, avui per avui. Sempre que estigui l'ordenança o reglament municipal que ho prohibeixi, aprovat pel Ple de l'Ajuntament i motivada és legal.

Ara bé revisa les motivacions, aquí és on poden estar els aspectes il·legals.

MANUAL D'AUTOCARAVANES

Fes clic a cada un dels apartats, per saber tot i més sobre com viatjar en autocaravana:

Deixa una resposta