En aquest moment estàs veient Conduir, aparcar, pernoctar o acampar una autocaravana a Espanya: guia de la normativa, tecnologia i més
Portugal amb autocaravana pernoctar

Conduir, aparcar, pernoctar o acampar una autocaravana a Espanya: guia de la normativa, tecnologia i més

Circular per les carreteres espanyoles amb una autocaravana: Normativa 2023

Conduir, aparcar autocaravana, acampar o pernoctar amb una autocaravana són les primeres incògnites que et planteges quan vols començar en aquest món. 

Aquí t'expliquem tot el que has de saber per no rebre multes indesitjades i actuar de forma correcta viatjant en autocaravana o viatjant en furgoneta camper.

Circular amb una autocaravana per carreteres i vies públiques

El que has de saber, de forma general, és que et afectarà principalment la normativa general de circulació i vehicles de cada país per conduir, aparcar i pernoctar en una autocaravana.

En Espanya per circular per una carretera en autocaravana t'afecta de manera general el Reglament de Circulació i Vehicles que desenvolupa la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial, que just ha entrat en vigor el nou Reglament amb algunes modificacions a l'anterior el passat 2 gener 2021 i dins dels Municipis, a més, les ordenances i reglaments municipals de circulació i vehicles que hagin aprovat (i aquests no poden contradir l'anterior reglament general).

Premissa legal per circular en autocaravana per les carreteres: Es pot circular com qualsevol altre vehicle per qualsevol carretera que no et prohibeixi explícitament per raons bàsicament de reestriccions mediambientals, mesures o pes del vehicle: de alt (túnels), llarg o ample o dels quilos de pes del teu autocaravana + o - de 3500 kg o de l'antiguitat i impactes mediambientals del teu vehicle.

Mai no haurien de prohibir circular per una carretera o via pública només pel sol fet de ser una autocaravana o camper, aquestes normatives són discriminatòries i denunciables

Hi ha vies interurbanes i urbanes que trobaràs que prohibeixen el pas a les autocaravanes pels seus carrers explícitament i no per dimensions de el vehicle o pes o reestricción mediambiental. En aquest cas la prohibició a l'ordenança o reglament municipal ha d'estar motivada per motius de seguretat, sinó pot ser una normativa discriminatòria i podria ser il·legal, de manera que podries denunciar-la davant el defensor de la vila de la teva comunitat autònoma.

 

Límit de velocitat de circulació de les autocaravanes i campers

Has de saber queles autocaravanes amb una MMA de fins a 3.500 Kg ara poden circular a la mateixa velocitat que els turismes i motocicletes. Això sí, les autocaravanes de més de 3.500 kg, tenen els mateixos requisits i límits que els camions.

Els usuaris de les campers la majoria segueixen tenint també la velocitat màxima com els turisme. Ara bé si són vehicles mixtos adaptables hauran de circular fins als 100 km / hi si estan classificats com furgonetes no poden passar dels 90 km / h.

Eslovènia a autocaravana. Solvaca ruta panoràmica

Aparcar una autocaravana o camper a Espanya

Abans de res: diferència bé els conceptes d'acampar i aparcar una autocaravana

Diferenciar bé aquests conceptes és clau ja que al nostre país la ACAMPADA ESTÀ PROHIBIDA PER LLEI A TOT ESPANYA, i el aparcar no està prohibit de manera general.

Mai mai acampis fora d'un càmping o una àrea de autocaravanes privada o pública amb permisos d'acampada específics.

ACAMPAR TEU VEHICLE ESTÀ PROHIBIT A TOT ESPANYA

De forma general es considera acampar, i per tant està prohibit i et podran multar quan sobresurtin elements de el perímetre del teu vehicle.

Exemples de coses que NO POTS fer a la via pública perquè es considera ACAMPAR I ESTÀ PROHIBIT:

 • Treure cadires o taules fora de el vehicle i menjar fora del teu vehicle.
 • Dutxar-te fora de el vehicle.
 • obrir finestres
 • Estendre tendals o avancés.
 • posar falques
 • Posar potes estabilitzadores.
 • Realitzar abocaments de fluids (aigües netes, grisos o negres) excepte els de el motor pel tub d'escapament.
 • Treure un esglaó.
 • Posar un generador electric en marxa
 • Fer sorolls molestos (música, ràdio etc ...)
 • I treure qualsevol element del teu vehicle i deixar-lo fora.

Aparcar autocaravana o camper a la via pública

Ara ja saps que aparcar no és acampar i que mai no has d'acampar quan aparquis en una via pública, bosc o on sigui que no sigui una zona habilitada per fer-ho.

El que has de saber, de forma general sobre aparqués autocaravana, és que en el cas de aparcar una autocaravana o camper apliquen les ordenances i reglaments de cada municipi, ja que ells són els competents de la via pública del seu municipi. Així, trobaràs municipis amb llocs on podràs aparcar i llocs on estarà prohibit aparcar el teu autocaravana o camper.

A les vies urbanes, el règim de parada i estacionament es regula per ordenança municipal, si bé en cap cas poden oposar-se, alterar, desvirtuar o induir a confusió amb els preceptes de l'Reglament general de Circulació.

Tenint en compte que la distribució dels aparcaments públics entre tots els usuaris ha de ser equitativa, les autocaravanes no poden ser privades del dret a estacionar a les vies públiques, mentre la parada o l'estacionament no sigui perillós, s'executi en la forma i la manera indicats, no constitueixi un perill o un obstacle per a la circulació, el vehicle estigui col·locat en la forma indicada, i estigui situat a més en un lloc autoritzat per aparcar.

Les prohibicions injustes d'aparcar autocaravanes o campers existeixen i són il·legals

Per tant, l'exclusió d'autocaravanes i campers de la via pública ha de ser necessàriament motivada i fonamentada en raons objectives, Com poden ser les dimensions exteriors d'un vehicle o el seu massa màxima autoritzada, i no pel seu criteri de construcció o utilització, ni per raons subjectives.

En aquest sentit, les autocaravanes poden efectuar les maniobres de parada i estacionament en les mateixes condicions i amb les mateixes limitacions que qualsevol altre vehicle, sempre que no acampin, treguin cap element del perímetre del vehicle (obrir finestres, treure taula o cadires, treure esglaó, posar falques.. Això sí que està prohibit a tot Espanya).

Aquesta és la teoria, però el que veiem és que ens limiten a molts municipis l'estacionament i aparcar autocaravana i campers per aquest mateix fet de ser una casa amb rodes i perquè no saben diferenciar els conceptes d'aparcar i acampar, pensen que acampem simplement aparcant sense treure res del nostre vehicle.

Els mecanismes de defensa sobre discriminació en aparcar autocaravana en un municipi que ens veta pel sol fet de ser campers

En aquests casos, la nostra única defensa és no aparcar perquè no ens multin, en primer lloc, buscar una zona on no hi hagi prohibició o marxar del municipi i després denunciar el Defensor de el Poble de la nostra comunitat autònoma aquesta discriminació si veiem que en l'ordenança no motiven legalment la prohibició.

 

PDFs de les normatives DGT sobre autocaravanes 

Us deixo aquí la Instrucció i document d'explicació de la DGT sobre autocaravanes perquè us la descarregueu. 

Hi ha molts autocaravanistes que els porten a la seva autocaravana per si un policia et prohibeix estacionar en un lloc on no hi ha ordenança ni prohibició explícita aprovada per un govern local.

Descarrega't aquí el document de la DGT SOBRE AUTOCARAVANES: GT-53-Mobilitat_Autocaravanes

Descarrega't aquí la Instrucció sobre autocaravanes de la DGT actual del 2023

L'obertura d'estacions d'esquí 2020

Les restriccions mediambientals aplicables en la circulació i aparcament de l'autocaravana o camper

Sobretot si vas a conduir una autocaravana per grans ciutats, tingues en compte els distintius mediambientals que has de portar al teu autocaravana o camper.

Per consultar més informació sobre el distintiu mediambiental a Espanya entra a: 

http://www.dgt.es/

Per conèixer què distintius mediambientals t'exigeixen fora d'Espanya i fins i tot per comprar els distintius nosaltres ho mirem en la següent web:

https://www.green-zones.eu/es/

Llei de costes: no podem circular ni aparcar a prop de la mar

La llei de Costes (article 33.5) També recollida en el Reglament General de Circulació, ens prohibeix l'estacionament i la circulació, així com els campaments i les acampades a 20 metres de la platja en zona urbana o 100 metres en zona rústicaComptats des de la ribera de la mar (punt que assoleix l'aigua màxim en temporals o marea).

Tecnologia per autocarvanas i campers que ens ajuda a saber per on conduir tranquils

Viatjar i conduir una autocaravana, de vegades, per les mesures que té d'altura, amplada i llarg, no és senzill. És la gran por de la majoria de gent que comença en aquest món.

Ficar-se per carreteres de muntanya o pobles petits que un no coneix es pot convertir en tota una aventura i fins a una gesta al sortir airosos.

Per això, avui dia, la tecnologia és el gran aliat de l'autocaravanista. 

Ens facilita la vida per circular sense temors i conduir una autocaravana sense problemes.

Els GPS especials per autocaravana o camions són el gran aliat en ruta per conduir una autocaravana.

Alguns GPS que et recomanem són Sygic (que pot funcionar al mòbil), Garmin o Tomtom. Sempre que aquests siguin els especials per a autocaravanes o camions.

Nosaltres tenim el de Garmin, del qual podem parlar molt bé després de dos anys fent-lo servir.

 

El millor d'aquests GPS específics per autocaravanes o camions és que els pots ficar les mesures del teu vehicle i ho té en compte a l'fer-te la ruta.

Realment són un alleujament i et eviten ensurts durant el viatge.

Pobla de Sanabria en autocaravana en una ruta per Zamora a furgo

La salutació en autocaravana, la norma no escrita viatjant en autocaravana o camper

No podíem acabar aquest article sense esmentar una norma bàsica per al conductor d'autocaravanes. Condueixis per on condueixis, recorda el següent: 

Cal saludar tot company autocaravanista o de camper que et trobis en el camí.

És una llei no escrita, nacional i internacional. És una bona pràctica per viatjar en autocaravana i crear aquesta comunitat de viatgers de la qual formem part. Conduir una autocaravana també és un acte social per a nosaltres

La necessitat d'una Llei concreta per a les autocaravanes

Quan és per motius de seguretat o per mida, s'entén perfectament que no ens deixin conduir una autocaravana per allà. Però, hi ha alguns municipis que ho prohibeixen per motius molt més estudiats. Principalment, per interessos econòmics o lobbies que regnen al municipi contraris a les autocaravanes.

En aquest cas, a Espanya no tenim sort ja que no hi ha una llei clara per a les autocaravanes. Hi ha una Directiva Europea que obliga a tots els països europeus a tractar a una autocaravana o camper igual que qualsevol altre vehicle, mentre no feu acampada (surti de l'perímetre de el vehicle).

Ara bé, a Espanya encara no s'ha transposat a llei i per això els municipis poden aprovar ordenances o reglaments en contra de les autocaravanes limitant la seva mobilitat o aparcament o pernocta, Multándonos en molts casos. Fins i tot pel simple fet d'estacionar en un lloc que no molestem a ningú.

Plataforma amb la Llei a la Mà

Fa uns anys es va crear, precisament, la Plataforma amb La Llei a la Mà per pressionar cap a aquest objectiu: Elaborar una Llei nacional que ens concep com qualsevol altre vehicle explícitament. Aquesta associació ja no existeix i és una pena. Defensava que havíem de tenir els mateixos drets per norma amb rang de llei per circular, aparcar i conduir una autocaravana com qualsevol altre vehicle (mentre no acampem que sabem que això és una altra cosa i una altra legislació), així els municipis no podrien legislar contra una Llei de rang estatal.

Però com que encara no hi ha llei, pot ser que hi hagi municipis que et prohibeixin la circulació en autocaravana, en una part o tot el municipi, per ser autocaravana o camper.

En tot cas, si us multen no és il·legal si en el seu ordenança el motiven bé, avui per avui. Sempre que estigui l'ordenança o reglament municipal que ho prohibeixi, aprovat pel Ple de l'Ajuntament i motivada és legal.

Ara bé, revisa les motivacions, aquí és on hi poden estar els aspectes il·legals.

MANUAL D'AUTOCARAVANES

Fes clic a cada un dels apartats, per saber tot i més sobre com viatjar en autocaravana:

Aquesta entrada té 5 comentaris

 1. José Luis

  La plataforma amb la llei a la mà no representa ningú. A totes les autonomies hi ha associacions reconegudes per la seva autonomia com a vàlides per proposar i negociar amb les administracions. No es necessita ningú més i menys els que vénen de salvadors de l'autocaravanisme.

  1. família kucavanera

   Gràcies per la vostra opinió i aportació José Luis. Prenem nota 🙂

 2. anònim

  Hola condueixo una autocaravana des del 2006 que me la compri
  Era el meu somni i ho vaig poder realitzar no sense gaire esforç, economico , clar però arribo
  Als que ens agrada aquest món jo crec que no se'ns respecta
  Sembla que som bestioles estranyes per viure en un habitacle petit
  Jo m'he hagut de marxar de llocs aparcada posant.e un paperet a la neteja ppr la nit anem que tampoc tenen el que cal tenir per donar-t'ho a la mà
  És una pena que no puguem triar on, com, i de fer cadascú amb allò que t'agrada, respectant-nos
  Quan surts de la frontera cap a França és un altre món per a les autocaravanes
  Però jo continuaré vivint el món que m'agrada viure
  Una gran salutació a tots els autocaravanistes

 3. yomismo

  No sé si deixeu ben clares les coses, però pel que fa al codi de circulació viària, una autocaravana es considera un turisme amb caràcter general, per la qual cosa podrà aparcar on qualsevol altre turisme ho pugui fer, sense perjudici de limitacions d'alçada , amplada, longitud o pes que s'aplicaran a tots els turismes i vehicles per igual, sense poder fer discriminació cap a les autocaravanes com a tals, ja que no existeix aquesta categorització al codi de circulació vial d'espanya. Així mateix i tal com indica la llei, jo dins del meu vehicle podré fer el que vulgui, dins dels límits de la legalitat, de manera que com que dormir no és un delicte, ho podré fer dins de la meva autocaravana o camper, mentre aquesta estigui degudament aparcada en un lloc delimitat per a laparcament de qualsevol turisme (no cal que estigui permesa la pernocta ja que per llei ja ho està). I ja que estem parlant de lleis de rang superior ja que no hi ha lleis de major rang, cap decret municipal pot contradir, anul·lar o eliminar aquesta llei, per la qual cosa cap decret municipal et pot prohibir que pernoctis en un pàrquing públic on estiguis correctament estacionat . Una altra cosa és que hi hagi decrets il·legals, que n'hi ha, i que hi hagi palets que et sancionin perquè no saben fer ni la seva feina, que també n'hi ha i per desgràcia molts. Això no és una opinió, és la llei i és la realitat a espanya.

  1. família kucavanera

   Hola Yomisme,
   En aquest aspecte ha de saber, amb base jurídica, que la competència de la via pública és municipal; per tant, l'ús de la via pública, inclòs aparcaments que delimiten els mateixos municipis, són competència municipal. La llei de trànsit regula la circulació i no hi ha cap llei realment que estableixi lamentablement la nostra igualtat amb els turismes a l'aparcament, només diu que podem aparcar sempre que no estigui prohibit. Justament el que hauria de ser la nostra lluita per garantir-nos aquesta igualtat total amb turismes hauria de ser tenir una llei que garantís la nostra igualtat total amb els turismes, però ho veig difícil sincerament perquè sabem que no som iguals que un vehicle petit, igual que el seu impacte, per molt que em pesi com a usuaris que som. Pots veure la legalitat vigent en autocaravana i recomanacions de la DGT sempre a la seva pàgina oficial aquí https://www.dgt.es/muevete-con-seguridad/viaja-seguro/en-autocaravana/ . Tenim molta confusió al sector, per la lluita que tenim. Així doncs, per clarificar, l'ús de la via pública el regula cada Ajuntament, a les seves ordenances i reglaments. Aquestes ordenances poden legalment prohibir laccés o aparcament a autocaravanes. Ara bé, aquestes ordenances només són legals si contenen motivació com s'exigeix ​​legalment en restringir drets per la llei 40/2015. Per exemple, que tinguin una justificació clara que prevalgui la seguretat i l'accessibilitat a la via pública. En alguns casos, motivadament aquestes ordenances són totalment legals, ho has de saber company, malgrat que ens pot pesar molt. T'ho dic com a professora del Departament de Dret i Ciències polítiques de la UOC que sóc. Si bé, la majoria d'ordenances que fan els municipis, no tenen la motivació suficient i per això són moltes nul·les, i de vegades de ple dret, per infringir drets fonamentals sense motivació. És molt complicat el tema. Però aquesta és la realitat jurídica del nostre país i amb què hem de lluitar diàriament. Cada cas és un món, cada ajuntament s'ha de veure i analitzar. Molts posen el senyal sense ordenança o reglament, cosa que directament és il·legal i la multa es pot recórrer fàcilment sense problema. Total un maremàgnum legal i de casos particulars en un país molt complicat com el nostre que encara no s'acaba de determinar clarament en el nostre model de sector. Això requereix gairebé una tesi. Una abraçada company.

Deixa una resposta