En aquest moment estàs veient Delfos a Grècia, un imprescindible al teu viatge
El temple d'Apol·lo i l'oracle de Delfos

Delfos a Grècia, un imprescindible en el teu viatge

Delfos a Grècia, el lloc més sagrat del món, el melic del món, avui Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Això era Delfos per als antics grecs. Un lloc de pelegrinatge on el misteriós oracle de Delfos interpretat per les pities, sacerdotesses, desvetllava els esdeveniments futurs i aconsellava les grans ciutats, polis, gregues en els seus assumptes d'Estat.

Si hem parlat de Olimpia com una de les ciutats més fascinants que pots visitar dins dels 13 millors monuments a Grècia, és clar que no podem deixar enrere Delfos, a Grècia.

I és que Delfos, a Grècia, s'ha convertit en un lloc de culte, ple de mites relacionats amb l'oracle més venerat i respectat per la religió grega.

Es diu que, degut a ell i les seves respostes, es decidia si anar o no a la guerra o crear una nova ciutat. Per això, a poc a poc, el seu ritual de saviesa es va anar convertint en tot un mite i per això una ciutat feta llegenda.

Actualment, no trobaràs ningú que et digui el que necessitaves escoltar, però és impactant veure les restes mil·lenàries en el context que envolta la Pitia, envoltat de bellesa i capvespres increïbles.

Què veure a Delfos

Encara que sembli mentida, Delfos és una ciutat força animada, amb un centre històric carregat de bars i restaurants al costat de senders per caminar i desconnectar a peu de la Muntanya Parnasso. Curiosa la barreja veritat?

D'altra banda, per als més historiadors i amants dels mites us recomanem veure el lloc arqueològic de l'antiga Delfos, un lloc màgic i atemporal que encara manté el seu encant i misteri.

Recorreràs un ampli camí per diversos emplaçaments que et portaran cap a les ruïnes antigues. Hi trobaràs un dels monuments de Grècia més visitats: el Santuari d'Apol·lo, considerat la llar de l'oracle, que data del segle IV aC encara que com t'expliquem a baix, aquestes ruïnes allotgen molt més i en punts diferents de visita.

Un lloc poderós i màgic ple d'estàtues, carrers i columnes, on també inclouen un teatre i l'estadi més ben conservat de Grècia. De fet, una de les dades importants que has de saber és que des de l'últim esglaó del teatre podràs gaudir d'una vista increïble de tota la ciutat.

Encara que també, una visita obligada per als amants de la història de Delfos, a Grècia, sigui la Casa Museu Sikelianos, dedicada al poeta grec Angelos Sikelianos i la seva esposa Eva Palmer.

Com arribar a Delfos


Si penses que Delfos és una ciutat amagada, ets lluny de la realitat. Arribar és molt fàcil, sobretot amb autocaravana o amb cotxe, ja que es troba a uns 170 km d'Atenes a través de l'autopista E75.

Lamentablement, no és possible accedir-hi des del tren perquè les ciutats no estan connectades, però si prefereixes anar en un autobús, la durada del viatge no serà més de 3 hores i trobaràs molts trajectes durant el dia.

La nostra experiència a Delfos

En arribar a Delfos de seguida ens vam adonar que seria molt complicat aparcar. Es notava que és una de les atraccions turístiques més grans de Grècia. No hi ha aparcaments amplis, només es pot aparcar als laterals de la carretera marcats com a pàrquings, i no són gaires. A més, està totalment prohibida la pernocta amb autocaravana o camper a tot Delfos per als que viatgem amb autocaravana.

La nostra autocaravana als peus de Delfos antiga i la muntanya Parnàs
La nostra autocaravana als peus de Delfos antiga i la muntanya Parnàs

Pernocta en un càmping a Delfos

Així, ens vam disposar a anar directes al càmping més proper que hi havia. Un encert de càmping. Un dels millors càmpings on ens allotgem a Grècia. El campament es diu Apol·lo, o Apol·lo, com ho escriuen ells. Si no teniu autocaravana o camper o caravana, aquest càmping és perfecte perquè també té bungalows de diversos tipus i amb superbones vistes.

Al càmping el primer que ens va sorprendre i va deixar amb la boca oberta va ser els seus impressionants vistes al Peloponès i Galaxidi. És impressionant veure el mar des de les faldes de la segona muntanya més alta de Grècia, el Muntanya Parnàs, on se situa Delfos.

Capvespre a l'autocaravana, al Càmping Apollon de Delfos
Capvespre a l'autocaravana, al Càmping Apollon de Delfos

La piscina del càmping, la zona infantil, juntament amb els escacs gegants i la taverna on vam sopar amb la millor posta de sol de tot el nostre viatge van fer sens dubte d'aquest lloc el nostre millor lloc de pernocta de Grècia. Sens dubte us ho recomanem.

Des del càmping a les ruïnes hi ha uns 20 minuts a peu, dels quals hi ha uns minuts dolents per la carretera amb un revolt xungui, o es pot agafar un taxi que a la mateixa recepció del càmping et diuen.

Nosaltres optem per gaudir del càmping i descansar el dia que arribem i l'endemà matinar per aparcar sota els jaciments abans de les 9 hores que és a partir de quan s'omple de cotxes tot.

Piscina i escacs gegants al Càmping Apollon de Delfos
Piscina i escacs gegants al Càmping Apollon de Delfos

Com visitar Delfos

Arribant a les 9h trobem bon aparcament sense cap problema i des d'allà comencem les visites tot a peu.

Delfos té 3 zones de visites, us comptem a el nostre bloc tot sobre les mateixes i de com visitar Delfos a Grècia.

Nosaltres vam fer les visites tal com ho feien els antics pelegrins que venien a aquest lloc sagrat que era la Delfos.

El temple d'Atenea, el gimnàs i la font de Kastalia

Comencem per la part més baixa, el temple d'Atenea, la típica foto de Delfos. L'accés aquí és lliure i gratuït, però no hi ha gaire més que el que es veu a la foto. Aquesta era la porta d'entrada dels pelegrins.

Temple d'Atenea, la zona més baixa i la primera visita dels pel·legins a Delfos a Grècia
Temple d'Atenea, la zona més baixa i la primera visita dels pel·legins a Delfos a Grècia

D´aquí anem pujant per la carretera i veiem l´antic gimnàs a l'esquerra i després a la dreta la font de Kastalia. Lloc on es banyaven els pelegrins abans de pujar al temple d'Apol·lo.

La font de Kastalia on es purificaven els pelegrins abans d'accedir a la Via Sacra i al Temple d'Apol·lo a Delfos
La font de Kastalia on es purificaven els pelegrins abans d'accedir a la Via Sacra i al Temple d'Apol·lo a Delfos

La principal zona arqueològica

Seguim per la carretera a mà dreta i ja veiem les taquilles per accedir a la zona principal dels jaciments arqueològics. Paguem l'entrada, gratuïta per a majors de 18 anys, i hi accedim.

Un dels temples que donaven les polis gregues a Delfos
Un dels temples que donaven les polis gregues a Delfos

A la zona arqueològica principal anirem seguint el camí marcat que va pujant pel vessant de la muntanya. Primer passem per la via Sacra, on se situaven els mini temples que les polis, antigues ciutats estat gregues aixecaven com a ofrenes i símbol de poder.

Via Sacra de Delfos a Grècia
Via Sacra de Delfos a Grècia

Després d'aquests petits temples ja veiem el gran altar del temple d'Apolo i l'entrada al mateix temple. Aquí es feien ofrenes que s'havien de comprar al mateix temple i servien per accedir a l'oracle de Delfos a través de la pitia que entrava en trànsit responent les preguntes que li feien. Es diu que segurament entraven en trànsit per substàncies estupefaents o pel gas natural que emanava una raja entre unes pedres en un lateral del temple.

El temple d'Apol·lo i el seu oracle a Delfos
El temple d'Apol·lo i el seu oracle a Delfos

Finalment, acabem de pujar el vessant i ens trobem el teatre i l'estadi de Delfos, on se celebraven els jocs Pitios, els segons jocs més importants de la Grècia antiga després d'Olímpia.

El teatre de Delfos a Grècia
El teatre de Delfos a Grècia

En aquest punt, tornem a baixar per on hem pujat fins arribar de nou a baix i sortir del recinte arqueològic.

El museu arqueològic de Delfos

Ara bé, amb la mateixa entrada, podem anar al museu arqueològic, a 2 minuts a la dreta conforme sortim. Aquesta serà la 3a zona que visitar de Delfos. Un museu dels millors que hem vist a Grècia amb escultures precioses i objectes ben conservats de l'antiga Grècia.

Museu Arqueològic de Delfos a Grècia
Museu Arqueològic de Delfos a Grècia

Sens dubte, si haguéssim de repetir la visita a un jaciment arqueològic de Grècia, triaríem Delfos. És un dels llocs que més ben conservats es troben i que més bonic és de tots els que hem visitat aquest mes a Grècia.

Temple d'Atenea, la zona més baixa i la primera visita dels pel·legins a Delfos a Grècia
Temple d'Atenea, la zona més baixa i la primera visita dels pel·legins a Delfos a Grècia
Fes clic per puntuar aquesta entrada!
(Vots: 1 mitjana: 5)

Deixa una resposta