En aquest moment estàs veient Gdansk en autocaravana: respira la història d'Europa en 20 coses que veure i fer!
Gdansk en autocaravana

Gdansk en autocaravana: respira la història d'Europa en 20 coses que veure i fer!

Índex

Gdansk en autocaravana: una experiència inoblidable !. Aquesta ciutat és, per a molts, una de les joies més preuades de Polònia. A l'entrar en aquesta ciutat portuària, t'atrapa seva importància històrica i la seva vibrant present vinculat a l'turisme.

Per a nosaltres, ha estat la ciutat més bonica que hem visitat de Polònia, la que més ens va agradar, amb això us ho dic tot.

Sabies que va ser aquí on es va iniciar la Segona Guerra Mundial? Sabies que és la capital de l'ambre, de la llibertat i de la solidaritat? 

Tot ha passat per Gdansk. Va conèixer l'esplendor i va viure la misèria de la guerra en carn pròpia. Gdansk és d'aquestes ciutats que et rep amb els seus braços oberts i la que la seva gent la descriu com la ciutat de la llibertat.

Has de venir!

Gdansk en la nostra ruta per Polònia en autocaravana
Què tenir en compte abans d'anar?

En el teu viatge per Polònia en camper, autocaravana o per lliure has de conèixer Gdansk, la «perla» de Polònia per a molts i també per a nosaltres. Gdansk respira aire de mar, de llibertat i de solidaritat, això es nota en els seus carrers i en la seva gent, segurament és el lloc de Polònia amb més persones obertes i progressistas de l'estat.

Gdansk és la capital de la Mar Bàltic a Polònia, però també és la capital de l'ambre, un fòssil de resina molt famós a la ciutat, de què segur t'emportaràs algun souvenir com nosaltres.

Gdansk també era anomenada antigament el graner d'Europa i és que al casc antic veuràs encara moltíssims graners antics ara reconvertits en cases, oficines i hotels. Allà diuen s'emmagatzemava i venia la majoria de l'blat d'Europa.

Tot això i molt més, que ara t'explicarem, el vam descobrir gràcies a que vam recórrer Gdansk amb una de les guies oficials de llengua hispana que hi ha a la ciutat. Ela, un local oberta i encantadora que ens va obrir les portes de Gdansk i ens va portar a enamorar-nos dels seus racons i secrets.

La nostra recomanació top 1 abans d'anar: contractar una guia oficial de parla hispana

Per això, si hi ha alguna cosa que volem recomanar-vos abans de visitar Gdansk és que contracteu, si podeu, una guia oficial turística de parla hispana que us pugui acompanyar un matí per la ciutat. És fàcil, en les mateixes oficines de turisme escrivint per mail o in situ et faciliten contactes. Sinó també et deixo aquí el movil d' Ela, la qual va ser la nostra guia meravellosa a Gdansk, i que pots contactar per WhatsApp amb ella: 00+ 48.

Per a nosaltres va ser vital en el nostre viatge. Ela, no només ens va ensenyar l'essencial i els secrets de Gdansk, sense haver de planificar ni tenir mals de cap, sinó que va fer que coneguéssim a algú local que ens va ajudar a resoldre dubtes culturals, aprendre paraules en polonès, treure prejudicis i fer amistats que recordarem com una experiència meravellosa per sempre. Així que no dubteu en contractar-la a ella o una altra guia, una forma sensacional de conèixer una ciutat com Gdansk.

Sinceramene preferim una guia individual que no els tours massificats impersonals que hi ha, que a més no tenen flexibilitat en horaris i no s'adapten a l'ritme de la nostra família.

Una altra recomanació: la Fira de Sant Domingo

Si vas al juliol o agost de vacances a Polònia, et recomanem que facis coincidir la teva visita a Gdansk amb la Fira de Sant Domingo de la ciutat.

La Fira de Sant Diumenge de Gdansk té lloc l'última setmana de juliol i les dues primeres d'agost anualment.

Realment és un moment preciós per veure-la. Com veuràs per les fotografies de sota, nosaltres vam coincidir amb la fira i va ser un encert.

Tot el casc històric de Gdansk està ple de paradetes d'artesania i atraccions culturals i de gastronomia, un plaer passejar pels seus carrers en aquests moments que us volem recomanar.

Apunts històrics: entenent a Gdansk

Orígens

Es diu que els documents rellevants sobre la ciutat daten de segle X. Gdansks era una ciutat fortalesa que facilitava el comerç a Europa, una ciutat lliure.

Primer pertanyent a el ducat de Pomerània, després els cavallers teutònics la van ocupar i li van donar el nom de Danzing.

Danzing sempre va tenir molta autonomia com a ciutat a causa del seu comerç. Quan en 1440 es va integrar a el regne de Polònia va mantenir aquesta autonomia.

les ocupacions

Posteriorment van ser molts que van ocupar Gdansk després. Va pertànyer a la República de les dues nacions (Polònia i Lituània), a el Regne de Prússia i a l'Imperi Alemany en la I Guerra Mundial.

La II Guerra Mundial

Gdansk té empremtes inborrables de la II Guerra Mundial i per això abans d'explicar-te res més et exposo algunes coses que has de saber abans de visitar la capital de la Mar Bàltic polonès.

Durant la segona Guerra Mundial va ser arrasada pels russos, la ciutat va quedar totalment destruïda i el que avui podem veure és la mateixa ciutat d'abans de la guerra però reconstruïda, encara que en l'horitzó encara veuràs algun edifici tal qual va quedar després de la guerra.

Encara que molts historiadors ara creuen que la Segona Guerra Mundial va començar amb un atac amb bomba a Wieluń, els símbols de l'esdeveniment són: el bombardeig de l'dipòsit militar polonès a Westerplatte pel cuirassat alemany Schleswig-Holstein i el atac a l'edifici de l'oficina de correus polonesa a Gdansk. Per això, també va ser una de les raons per les que es va establir en aquesta ciutat el Museu de la Segona Guerra Mundial.

La caiguda de l'comunisme de l'Est d'Europa

Un altre apunt històric important és que a Gdansk va néixer el moviment sindical Solidaritat que va ser el que va liderar l'oposició democràtica anticomunista de l'Est d'Europa que va tombar el mur de Berlín.

Gdansk, a el fons al turó edificis derruïts de la II GM
Gdansk, a el fons al turó edificis derruïts de la II GM

20 coses que veure i què fer en Gdansk

Si viatges a Gdansk, assegura't de planificar un passeig pel casc antic i estar a mínim dos dies. No hi ha moltes ciutats a Polònia que siguin tan belles, plenes de vida i riques en magnífics monuments com aquesta i assegura't de veure alguns dels següents llocs a la ciutat que són els que més ens van agradar.

1 El Mercat i el Carrer Llarg ((Długa i Długi Targ en polonès)

En Gdansk tot gira al voltant de l'Mercat Llarg i el Carrer Llarga. És el lloc de més trànsit de gent de Gdansk. Un bullici de gent, restaurants, botigues i cases senyorials històriques plenes d'escultures i detalls decoratius que no ho acabaries de veure ni en un dia sencer.

Al carrer llarga trobaràs la casa anomenada Uphagen House d'un antic mercader que es pot visitar el seu interior.

No hi ha cap racó d'aquesta plaça i carrer que no valgui la pena parar-se a contemplar.

2 L'Ajuntament

En el punt d'unió entre el Mercat Llarg i el Carrer Llarg trobaràs l'Ajuntament antic, actualment visitable. A la punta de la seva torre pots veure una escultura del rei de Polònia Segismundo II a mida real, encara que vist de lluny sembla ben petit.

Actualment l'ajuntament es pot visitar, va ser reconstruït després de la guerra i el seu gran atractiu interior està a la sala vermell, decorat amb una pintura veneciana impressionant que explica molt bé el simbolisme de Gdansk. L'entrada general costa 12 PLN, la reduïda 6 PLN i la familiar 20 PLN. Els dimarts l'entrada és gratuïta per a tot el públic.

3 La Font de Neptú, el símbol de Gdánsk

Davant de l'ajuntament antic i en un extrem de l'Mercat Llarg, trobem un dels símbols més importants de Gdansk, el déu Neptú sobre una font.

4 La porta daurada 

Per entrar al Carrer Llarga i Mercat Llarg hauràs de passar per aquesta porta, una de les més importants de Gdansk i on començava la ruta real.

5 La torre de la presó i càmera de les tortures

Abans de travessar per la porta principal real al carrer llarga, trobem una gran torre de maó. La torre de l'antiga presó i càmera de les tortures. Abans aquí hi havia el museu de l'ambre.

6 La porta verda

Aquesta porta encara que no és molt verd és la més vella de Gdansk i és la que es troba a la fi de l'Mercat Llarg i que porta cap al passeig fluvial i moll de la ciutat. Avui aquí se situa la seu del Museu Nacional de Gdansk.

7 La porta de la grua medieval de Gdánsk, una icona de la ciutat

Seguim la ruta i girant a mà esquerra de la porta verda seguim el passeig fluvial fins arribar a la gran grua i la seva porta.

Gdánsks és també la ciutat de les portes, i és que per entrar al seu cas històric s'envoltava de muralles i desenes de portes. Una porta per a cada cosa, una per les vaques, una altra per a les persones, etc ... Doncs bé una de les portes que no t'has de perdre, a part de la porta on hi ha l'oficina de turisme (prop de l'estació de tren) i les altres que et dic, és la porta anomenada de l'aigua, la de la històrica grua medieval de Gdánsk de l's.XV, una icona de la ciutat.

8 L'Catedral de Santa Maria de Gdansk amb un rellotge astronòmic sorprenent

La Catedral de Santa Maria és la catedral feta amb maó més gran de món i més alberga la torre més alta de Gdansk. Es pot pujar al seu campanar i contemplar una de les millors vistes panoràmiques de Gdansk a 82 metres d'altura.

Està basílica d'estil gòtic, avui catòlica però abans protestant i en el seu origen catòlica feta pels teutònics, va ser devastada en la II Guerra Mundial i quan la van reconstruir, al no tenir prou diners la van pintar tota de blanc i no van recuperar els colorits i bonics frescos que albergava. Ara per sort estan recuperant les pintures interiors, de manera que ja tenim ganes de tornar a Gdansk i veure acabada la restauració total de la catedral.

La catedral de Santa Maria és preciosa, molt gran i alberga secrets sorprenents. El primer que ens va sorprendre va ser el seu rellotge astronòmic, molt semblant a el de Praga però aquest ubicat a l'interior de la basílica.

L'entrada a la basílica costa 4 PLN ia la torre 5 PLN.

9 El carrer més bonica de Gdansk: carrer Mariacka

Diuen que és el carrer més bonica de Gdansk i la veritat que a nosaltres no ens decebo, és preciosa. Un petit carrer on totes les seves cases tenen terrasses boniques i en elles avui hi ha botigues plenes d'ambre. Un passeig preciós.

10 El Pont de el Pa, en polonès Brotbruke: el pont dels enamorats de Gdansk

El també anomenat pont dels enamorats se situa al Canal de Radun i connecta el carrer Kovalsk amb el carrer Kozhenn. Un racó preciós de la ciutat de Gdansk, on prop tens un petit parc per passejar i on veuràs un antic molí. Aquí els enamorats de la ciutat segellen el seu amor amb un cadenat al pont.

11 El Parc de l'monument de Hevelius: descansa, remojate i coneix la història de Hevelius

A la banda de el pont dels enamorats o de Pa trobem aquest preciós parc. A el fons de parc trobem l'escultura de Hevelius, un dels personatges més famosos de Gdansk, un gran astrònom i inventor anomenat el pare de la topografia lunar i un gran inventor de telescopis astronòmics.

Al parc a part de l'escultura a Hevelius tens racons de fonts d'aigües interactives per als petits i també a l'edifici central davant de l'escultura veuràs un gran mapa astronòmic mural.

A el fons de parc veuràs un edifici antic molt bonic, és unantiguo ajuntament de Gdansk.

12 Visita el museu de l'ambre i compra algun souvenir d'ambre

Just a costat de el Parc de Hevelius, al costat de l'canal trobem el museu de l'ambre de Gdansk. Allà trobaràs milers de peces i escultures fetes en ambre i descobriràs els orígens i el treball de l'ambre de Gdansk.

Et avanço que segur acabaràs comprant una mica d'ambre a Gdansk, per això un consell, millor que en els llocs de carrer, Compra'l a una botiga que et de confiança. La nostra guia ens va aconsellar molt bé i ens va explicar que segons on et venen plàstic i no ambre si és en un lloc de carrer.

L'ambre és una resina fòssil i té una olor especial, s'utilitza sobretot en joieria. Ara bé, també ens van explicar una altra utilitat. S'utilitza com una mena d'alcohol amb romaní, trossets d'ambre en alcohol l'utilitzen com un producte per cops i dolors musculars i de articulaciones.De aquí, que veuràs que venen ampolletes buides amb trossets petits de ambre.

13 Passeja al voltant del riu Motlawa i creua a l'illa Ołowianka

Just quan creuem la porta verda a la fi de l'Mercat Llarg podem començar el nostre passeig fluvial al voltant del riu Motlawa que es bifurca i crea una illa intermèdia al mig de Gdansks on s'ubiquen els graners antics de la ciutat i on podem veure la famosa sínia de Gdansk .

Aquest passeig fluvial es diu Dlugie Pobrzeze en polonès. 

El passeig no té desperdici, és preciós veure aquestes cases punxegudes com espigolades que semblen cases de nines i que en realitat antigament eren graners de la ciutat. Veure els vaixells i velers pel riu també resulta espectacular. 

Hi ha diversos velers i vaixells que fan un creuer per turístas, per temps no ho vam poder fer però ha de ser molt bonic veure la ciutat des de la perspectiva del riu.

Finalment, un apunt, per creuar a l'illa de Ołowianka on també hi ha la Philarmonica de Gdansk haureu creuar per un pont que són elevables cada 30 minuts, de manera que potser haureu d'esperar.

14 Museu marítim de Gdansk

Pots visitar el museu marítim de Gdansk amb 3 seus diferents. Una a la banda de el pont de la grua medieval i dues a l'altre costat, a l'illa de Ołowianka. A l'illa hi ha les seus de l'Vaixell Museu SS Soldek i d'un antic graner. A la banda de la grua medieval hi ha la seu central amb 3 plantes no molt grans d'exposicions temporals i d'una sala exclusiva lúdica infantil.

15 Museu de la Segona Guerra Mundial

Un museu que en aquesta ocasió no vam visitar, al no ser res recomanat per a veure-ho amb nens, però que no obstant això si aneu amb adolescents o només adults us ho aconsellem veure. 

Se situa en un edifici modern de vidre que ja només en el mateix impressiona.

Consell els dimarts l'entrada és gratuïta i el cost de audiguia 1 €, encara que aquesta només està disponible en anglès i no en espanyol.

16 Centre europeu de la solidaritat de Gdansk

Pots veure en aquest centre un museu, una biblioteca i un centre de recerca de la ciutat polonesa de Gdansk, dedicat a preservar i exposar la lluita sindical i el missatge de l'organització de Solidaritat. Un lloc on es preserva la memòria del que va ser l'oposició democràtica anticomunista de el partit sindicat de la Solidaritat de l'Est d'Europa

17 Platja de Gdansk

Tot i que la platja de Gdansk està més allunyada de centre històric que la platja de Sopot, pots anar i gaudir de la sorra i mar Bàltic. Se situa a 16 km de el centre, la de Sopot a 10.

18 Visitar i sopar a l'antic barri industrial reconvertit en llocs de moda

Bastant allunyat de centre i nucli antic de Gdansk es troba barri totalment diferent. Una zona que albergava antigues fàbriques ara reconvertides en centres culturals i d'art de la ciutat. Un barri que ara reuneix un bon nombre dels millors restaurants moderns de Gdansk. Encara que estigui allunyat té una cosa bona i és que disposa de molts pàrquings de terra amplis. 

És per això que vam decidir visitar aquest barri, anem amb la idea de menjar al millor restaurant de Gdansk segons Tripadvisor, l'anomenat Eliksir. No havíem celebrat encara el nostre 10 aniversari de casament i era una bona excusa per fer-ho. Gdansks és una ciutat elegant així que amb els nens vam voler gaudir d'un bon restaurant amb menjar creativa i innovadora. 

Va ser el primer restaurant de menjar creativa per als petits i per a la nostra sorpresa va ser millor del que s'esperava ejjeje

19 Parc Oliwa i la seva catedral interior

Si busques passejar entre natura i trobar pau entre la multitud aquest és el teu lloc. Aquí a més trobaràs la Catedral de Oliwa, un bonic lloc.

20 Passejar amb bicicleta pels parcs i carrils bici de Gdansk

Passejar amb bicicleta per Gdansk és molt fàcil per les seves moltíssims carrils bici entre parcs i zones enjardinades i per vies d'accés a les majors atraccions de la ciutat.

Va ser el nostre mitjà de transport favorit.

 Què veure a Gdansk si vas amb nens?

Si viatges amb els teus fills, no ha de faltar una passejada pel carrer Dluga, carrer Llarg, així com un recorregut pel passeig fluvial de Motlawa, on trobareu un històric cavallets, ponts que s'aixequen, velers pirates i la sínia de Gdansk. També podràs donar-los un recorregut pel Oliwa Parke, que és un parc bonic que està ple d'atractius naturals o pel parc de Havelius amb la seva font interactiva més cèntric de què et parlo amunt. També darrere de la Catedral de Santa Maria trobareu una altra d'aquestes fonts de sòl interactives que s'ho passaran genial.

Sobre museus segurament el museu marítim amb la seva seu per veure el gran vaixell pot ser interessant per als nens, tot i que he de dir que no va ser tan espectacular com esperàvem. El que no us aconsellem per a res amb nens és veure el museu de la II Guerra Mundial.

A més, per gaudir d'una experiència relaxant pots anar a Sopot i les seves platges, que queden a només 15 quilòmetres de Gdansk. La diversió està garantida sempre a la platja. Et deixo aquí l'enllaç a l' post sobre Sopot.

On estacionar i pernoctar a Gdansk en autocaravana

Gdansk en autocaravana és fàcil, com tota Polònia. La universitat de Gdansk té una àmplia Camper Park a la banda de la zona esportiva de la Universitat que és a 10 minuts amb bicicleta de casc històric.

El cost amb wifi, tots els serveis per a autocaravanes, wc, piques per rentar plats i amb bones ombres és d'uns 15 euros les 24 hores.

Per accedir has d'anar a la recepció de l'poliesportiu, davant del camp de futbol, ​​a la banda de l'Camper Park, allà has de pagar els dies que estaràs i et donen una clau per poder entrar i sortir. A la sortida has de tornar-los la clau.

Planifica i organitza el teu viatge a Polònia en autocaravana en 6 clics

Per acabar ... Guia de viatge útil de Polònia en autocaravana

Coneix un mínim sobre Polònia. Guia de Polònia en autocaravana

T'ho posem fàcil, aquí tens una petita guia de Polònia per fer-la més en autocaravana o furgoneta camper amb tot el que cal saber.

Idioma i paraules que has de saber

Idioma

A Polònia es parla el polonès com a idioma oficial, una llengua que als espanyols ens costa bastant no només pronunciar, el simple fet de llegir-lo ja és un drama. Diuen els experts que és un dels idiomes més difícils de l'món. Tenen lletres que no tenim, es declina tot inclòs els noms i hi ha fins a 7 declinacions i finalment s'ajunten interminables consonants sense ni una vocal pel mig.

L'anglès i alemany és el que parlen només en els llocs més turístics, però la veritat és que es parla poc comparat amb altres països europeus.

És per això que et recomanem descarregar l'app de Google Traductor i el seu diccionari polonès abans d'anar a Polònia.

Paraules que has de saber en polonès

ESPANYOL / POLONÈS / PRONUNCIACIÓ

Gràcies / Dziękuję / llinkuye (i si vols donar les gràcies no només tu, llavors: "llinkuyeme" que és una cosa així com et donem les gràcies, tot es declina :)).
Bon dia / Dzień dobry / Gin Dobre (de vegades col·loquialment diuen només "Dobre" per saludar-te el bon dia)
Adéu / Do widzenia / dobidzeña /

Sí / Tak / tak /
No / Nie / sente

Quina aprofiti! / Smacznego! / Smachnego /

Cafè Kawa / kava /
Aigua / Woda / casament
Sense gas / Nie gaz / sente gas
Vi / Wino / vi
Cervesa / Piwo / pivo / (si vols dues o tres cerveses has declinar i es diu "piva", per a quatre cervecas es diu d'una altra manera etc ... jejeje)
Gelat / Lody / lodi
Lavabos / toaleta / toaleta

Paraules "divertides" en polonès que aprendràs ràpid:

Gos en polonès es diu "Peus"

Monjo en polonès es diu "Gallina"

Camí o carretera en polonès es diu "Droga"

Aigua es diu en polonès "Noces"

Teva en polonès es diu "Folla", així que no t'espantis si algú et diu "follametoda" és una variant declinada no és cap proposició indecent jejejejejejeje

Senyor en polonès és "Pa"

 
Població, regions i geografia

Població 

El cens és de gairebé 39 milions d'habitants.

superfície

312 6964 km2, el novè país més gran d'Europa

 

Pic més alt de Polònia

El Rysy a les Muntanyes Tatra de 2503 metres d'altura.

Geografia política: regions

Polònia, amb la seva capital a Varsòvia es divideix en 16 voivodias o voivodatos (województwo), 380 districtes (powiat) i 24787 municipis (gmina).

Els voivodatos, regions, són les següents:

Mapa regions Polònia en autocaravana

voivodatoCapital o ciutats
en espanyolen polonès 
gran PolòniaGran PolòniaPoznan
Cuiàvia i PomeràniaKujawsko-PomorskieBydgoszcz / Toruń
petita PolòniamenorCracòvia
LodzŁódzkieLodz
baixa Silèsiabaixa SilèsiaWroclaw
LublinLubelskieLublin
LubuszLubuskieGorzów Wielkopolski / Zielona Góra
MazoviamazowieckieVarsòvia
OpoleOpolskieOpole
PodlàquiaPodlaskieBialystok
PomeràniaPomorskieGdansk
SilèsiaSilèsiaKatowice
SubcarpàciaProvíncia de PodkarpackieRzeszów
Santa CreuŚwiętokrzyskieKielce
Warmia i MasuriaWarmia i MazuryOlsztyn
Pomerània OccidentalZachodniopomorskieSzczecin
Moneda i preus

moneda

Zloty (PLN)

1 € = 4,5 PLN

Canvi de divises i comissions

La millor opció perquè et surti tot més barat: pagament amb targeta

A la majoria de llocs de Polònia es pot pagar amb targeta, ells paguen fins a una cervesa amb targeta. Per això et recomanem que utilitzis sempre que puguis el teu targeta i pagant en zlotys quan et pregunti el datafano. Així és com et sortirà més barat sempre.

Nosaltres anem amb la targeta d'Evo banc des de fa 15 anys, amb la qual pots treure en tots els caixers d'Espanya i de l'món diners sense comissions (si et cobren és perquè el banc de l'caixer la cobra, canvia de caixer).

Amb la targeta d'Evo tampoc ens apliquen cap comissió pel canvi de divises quan utilitzes la targeta de crèdit.

Amb altres bancs has de mirar bé abans el tema de comissions a el canvi de moneda i per treure diners, solen portés entre un 3% a un 1, 5% la que menys.

Treure diners en caixers o cases de canvi

 Per treure diners dels caixers de Polònia, et recomano els de l' logo blau PKO, donen el millor canvi, els Santader els que pitjor canvi donen, sovint pal ens van donar. A més, al caixer selecciona sempre la opció Cash Withdrawal (millor canvi garantit) perquè et surti més barat.

Per canviar moneda també hi ha les oficines Kantor de Polònia és la que millor canvi donen, estan donant uns 4,40 per 1 euro.

Preus

Per regla general els preus a Polònia són més baixos. Sobretot es nota en la restauració, entrades a museus i llocs d'oci. La gasolina i supermercats també són lleugerament més barats però cèntims i potser no es nota tant.

Alguns exemples: un gelat 1 euro, 1 gofre 1,80 €, una cervesa de 1/2 litre: 1,70 €; un plat de carn a la carta en un restaurant: de 4 a 6 € i en un lloc elegant o de luxe a 10 € màxim, 1 kg de pits de pollastre 3 € al súper, entrades als museus entre 2 a 5 € (les grans atraccions Patrimoni de la Humanitat són més cares però també més barates que a Espanya).

Documentació i sanitat

Documentació 

Si ets de la Unió Europea

 • DNI en vigor, també de menors
 • Targeta sanitària europea

I opcionalment, recomanem una assegurança de viatges perquè et cobreixi les despeses mèdiques ja que a Polònia la targeta sanitària europea s'aplica, però té copagament i cal avançar més diners en molts casos, i després demanar la devolució de la part a Espanya. 

Per evitar complicacions nosaltres vam contractar IATI Escapades que és una assegurança de viatges que a més cobreix Covid i és especial per a autocaravanes i campers ja que cobreix robatori a l'interior de vehicle, assegurança de responsabilitat i d'accident de les mascotes que portem i fins i tot vehicle de substitució . Et deixo aquí un 5% de descomptes per als que ho contracteu com a lectors de Kucavana. Fes clic http://secbcaixabank.info/SECB-COVIDXNUMX-DENUNCIA-INSPECCION-PROTOCOLO-.pdf i et apliquessin el descompte automàticament.

requisits Covid

Mira les mesures vigents actualitzades sempre a la pàgina oficial Re-Open UE

menjars típics

Gastronomia típica polonesa

La gastronomia polonesa és una autèntica delícia forjada entre la modernitat de les seves ciutats i la vida rural de el 40% de la seva població. Pots trobar sabors d'una gran diversitat, cuina moderna i creativa però també tradicional i que varia segons la regió on et trobis.

En el teu viatge a Polònia en autocaravana trobaràs restaurants molt molt bons i molt econòmics. L'habitual és menjar per carta (els plats ronden de 3 € uros a 6 € de mitjana) i triar algun entrant i després un principal, que solen ser d'una mida més que considerable o com diu una amiga són racions d'àvies. Només dir-te que moltes vegades ens demanàvem les sobres per emportar, una cosa que allà és molt normal, i que menjavem i sopàvem amb un dinar ejejeje. 

Els plats típics que no us podeu perdre:

 • Sopa Zurek -> A Polònia veuràs sopes de tot tipus. Observaràs sopes fins a la sopa. Moltes van dins de el pa, com una cosa curiosa. La més típica és aquesta la Zurek que és com un brou de bullit amb all, salsitxes (kielbasa) i ous cuits. Però a part d'aquesta veuràs sopes de tot el que et puguis imaginar, i de vegades per estrany que et pugui semblar alguna, ¡totes estan boníssimes fins a l'estiu!
 • Sopa Rosol -> La sopa dels nens :). Un brou amb fideus fins.
 • Pierogis -> El meu menjar preferit, que abans d'anar a Polònia ja ho feia a la meva cuina. Són com una mena d'empanades fetes amb pasta suau com les de les gyozas japoneses i farcides de moltes coses. Les més típiques de patata o carn.
 • Kielbasas -> Salsitxes de tota mena. Normals i com embotit, picants i més suaus. Picants tens la krakowska o la wiejska o la mysliwska. 
 • Golonka -> garró rostit
 • Kotlet schabowy -> Costelles de porc arrebossades acompanyades de col fregida i patates normalment.
 • Bigos -> cuit com el nostre però amb xucrut i salsitxes.
 • Dumplings -> Pasta de patata farcida dins de coses diverses, normalment d'una mandonguilla gran
 • Placki ziemniaczne -> tortitas de patates fregides, moltes vegades vénen amb carn amb salsa.
 • Golabki -> fulles de col farcides de carn i guisades en una salsa.
 • Pulpety -> mandonguilles
 • Ryba smażona -> peix fregit
 • Krokiety -> No són croquetes com pots pensar sinó creps farcits de carn o col tancat com un rotllet, arrebossat i fregit.
 • Placek zbójnicki (o placek po węgiersku) -> Nuesra menjar favorit. Un guisat de vedella tipus gulash dins d'una espècie de pancake de patata..delicioso! En el Cau de l'Llop va ser la millor que vam menjar de tot el viatge!

Refrigeris típics que no us podeu perdre:

 • Nalesniki -> Com creps farcides de formatge
 • Chleb -> el pa que es menja amb tot fet amb farina de sègol i símbol de sort a Polònia i que ho solen posar als restaurants amb mantega de porc perquè untes si vols.
 • Ogórek -> cogombres confitats que es mengen a tota hora
 • Ob wargenek -> rosquilla de pa que es venen com refrigeri.
 • Oscypek -> el famós formatge d'ovella amb gust peculiar de les muntanyes poloneses, que t'ho trobaràs dins pierogis o en pastissos de formatge boníssimes (sernik).

Postres i dolços típics que no us podeu perdre:

 • Papieska kremówka -> el pastís de pasta de full farcit de crema que era el favorit de el papa Joan Pau II
 • Sernik -> Pastís de formatge
 • Szarlotka -> pastís de poma, que normalment ens la servien calenta i amb gelat de vainilla. El nostre postres favorit.
 • Jagodzianka -> Bollito farcit de nabius que és típic d'estiu, a l'hivern no ho fan
 • pączek o Paczusie ->  (Que es pronuncia "ponchki") Uns panets farcits de melmelada, el més típic de melmelada de roses, molt rics
Begudes típiques

Begudes típiques

La beguda nacional sense dubte és la cervesa (Piwo si és una o recorda si demanes dues o tres Piwa). Tenen mil varietats de cerveses nacionals i te les serveixen de mig en mig litre. Per sort la graduació alcohòlica no és molt elevada. Les marques més comunes són la Perla, Tyskie o Lech.Las que ens van agradar més les que tenen dibuixada unaCabra i la de l'Bisonte, així segur més fàcil de recordar 😛

també el vodka nacional és beguda que cap bon polonès oblida després dels àpats, de fet hi ha el debat entre si el vodka és polonès o rus, ull amb el que li diràs a un polonès sobre això jejeje

En canvi, si us agrada el vi, Producció nacional no trobaràs massa. Per contra, s'ha posat de moda la sidra i en elles sí que trobaràs varietat.

Finalment, si sou cafeters esteu de sort. Cafè (Kawa) teniu per a tots els gustos i en tots costats. El meu favorit el "ice coffe with cream", així ho demanava jo en anglès i així em servien una copa de cafè amb gelat de nata o vainilla o gel dins ia sobre nata generosa i dolç, una delícia, de la qual em vaig aficionar a Polònia i que recordaré tota la vida segur.

Normativa i consells per conduir a Polònia

Polònia a autocaravana: camper friendly country però amb les seves peculiaritats. Legislació i el que has de saber

Circular amb una autocaravana per Polònia

Circular per les carreteres de Polònia és fàcil però alhora pot ser alguna cosa tediós. els polonesos condueixen com a Espanya, Fins i tot a vegades diria que són més educats que nosaltres, encara que de mal educats i amb presses hi ha per tot arreu. Ara bé, els conductors no són el problema, hi ha una cosa que has de saber. les infraestructures viàries de Polònia estan en extrems, O són ​​autopistes excel·lents o són carreteres, que si pateixes pel teu autocaravana o camper, ja et pots preparar per patir. Hi ha moltíssimes carreteres secundàries i no tan secundàries que estan en bastant mal estat. Moltes estan en obres i segurament d'aquí a uns anys això hi haurà millorat molt. Ara bé, de moment és el que hi ha. 

La majoria de les carreteres estan pegats, amb forats i sense voral ni marques pintades. No són estretes, ni tenen pendents pronunciades normalment, però sí que estan en mal estat. Són carreteres que per una autocaravana fan que hagis d'anar molt lent si no vols arribar sense autocaravana a casa. Per fer 60 km pensa que trigaràs a mínim una hora, excepte vagis de ciutats grans a ciutats grans on hi ha bones autovies i autopistes (però de pagaments molt molt mínims, el màxim que hem pagat han estat 3 euros) de tres carrils i noves.

Un truc: no et fiïs de l'GPS, mira bé Google Maps i si veus una carretera principal o autovia tira per a ella, encara que siguin més quilòmetres i donis més volta.

Però sobretot, circular per les carreteres poloneses implica respectar el codi de circulació de país:

Límits de velocitat a les carreteres:

 • Zones urbanitzades - fins a 50 km / h (60km / h després de les 23:00)
 • Fora de població - fins a 90 km / h
 • Casc urbà - fins a 20 km / h
 • Carretera ràpida de doble calçada - fins a 110 km / h
 • A la carretera ràpida de calçada única - fins a 100 km / h
 • Carretera de doble calçada amb al menys dos carrils en cada direcció - fins a 100 km / h

Obligacions a la carretera que has de tenir molt en compte:

 • Obligatori circular sempre amb els llums encesos
 • La quantitat d'alcohol permesa en la sang de l'conductor és de 0,2 mg / l
 • Si ets una autocaravana de més de 3500 kg has de tenir el viatge TOLL actiu per circular per les carreteres poloneses.

  viaTOLL és un sistema electrònic de cobrament per ús de les carreteres a Polònia. Per més informació: http://www.viatoll.pl/en/home

Pernoctar en autocaravana o camper a Polònia

Pernoctar i fer serveis de l'autocaravana o furgo a Polònia

Si el vehicle està bé estacionat i sense acampar la pernocta està permesa com a regla general a tot el país, No hem vist cap senyal de prohibit autocaravanes en tot el viatge. Ara bé, en alguns parcs naturals o zones de la costa pot estar restringida la permanència de el vehicle a la nit i posen cadenes tancant els accessos.

Encara que, recorda, poder pernoctar no et dóna dret a acampar per lliure, Alguna cosa que a baix et vam explicar i que està prohibit en tota Polònia.

Per pernoctar, a part de poder-ho fer en qualsevol pàrquing, disposeu de bastants àrees d'autocaravana privades i de càmpings que hi són econòmics. En aquests llocs, si podreu també acampar. 

el que no existeixen a Polònia són àrees d'autocaravana municipals gratuïtes com les coneixem al sud d'Europa.

A més, has de saber que les àrees camper (com allí anomenen les autocaravanes, furgos o qualsevol vehicle habitatge) moltes vegades no tenen serveis de buidats d'aigües grises i / o negres. I fins i tot en alguns càmpings molt bàsics, més de sud de país, també ens va passar que no tinguessin buidatge de grisos.

Truc solució per als serveis: òbviament buscar àrees i càmpings amb tots els serveis i si no tenim a prop res buscar un safareig de cotxes (Al mapa et deixem algun punt) o una àrea de servei de les autopistes amb el senyal "Wc bus" i allà desguassa grisos i negres on els autobusos. Sobretot mai mai aboquis aigües on no toca, recorda que és el nostre futur com a col·lectiu el que ens juguem allà on anem.

Normativa sobre l'acampada a Polònia

Acampar en autocaravana o camper a Polònia

La acampada lliure no està permesa, Igual que a Espanya. L'acampada de fet està prohibida i estrictament controlada, especialment en les reserves naturals ia la costa. Si la policia t'atrapa acampant, et poden imposar una multa de fins a 120 €. A l'igual que a Espanya us demanem compliu les normes i mai mai acampeu fora d'un càmping o àrea d'autocaravanes privades o zones d'acampada regulades específicament, que són els únics llocs que ho permeten.

Et recordem que acampar és treure tendal, treure taula i cadires o treure qualsevol element del teu vehicle que faci que excedeixi del seu perímetre.

Per a això, a Polònia estàs de sort, tens moltíssims càmpings i camper parks privats a molt bon preu. Una cosa bona de Polònia són els preus dels seus càmpings que de mitjana ronden els 15-20 € nit per a 2 adults + 2 nens + 1 gos + 1 autocaravana.

Web oficial de turisme de Polònia

Web Turisme de Polònia:

https://www.polonia.travel/es

Aquesta entrada té 2 comentaris

 1. Clare

  Your page is really great, thank you! We are now travelling through Poland in our motorhome & have just Spent two days in Gdańsk- a truly beautiful city!

  1. família kucavanera

   Thanks so much Clare! 🙂 I hope you are enjoying Poland es much as we do. It 's really beautiful, we fell in love.

Deixa una resposta