En aquest moment estàs veient Ioánnina, el millor lloc per veure la influència otomana a Grècia
Ioánnina a Grècia

Ioánnina, el millor lloc per veure la influència otomana a Grècia

Ioánnina a Grècia, capital de l'Epir i porta d'entrada a les muntanyes del sorprenent Parc Nacional de Pindos– Vikos Gorge, no podia ser d'una altra manera que una parada obligada a la nostra ruta pel centre nord de Grècia, a el nostre viatge en família a Grècia amb autocaravana durant 21 dies.

Ionánnina, no és només el centre neuràlgic de la regió de l'Epir, és la ciutat del llac grec per excel·lència, el llac Pamvotis.

Després d'uns quants dies al Parc Nacional de Pindos al voltant del Vikos Gorge, necessitem fer buidatges i omplert d'aigües urgentment a la nostra autocaravana i el càmping més proper al Parc Natural és el Càmping de Ioánnina, un càmping molt bàsic que pertany al club nàutic del municipi. Aquest càmping serà el nostre allotjament durant la nostra estada a Ioánnina a Grècia.

El càmping té serveis molt bàsics, però el millor del lloc és que es troba al costat del llac Pamvotis amb unes vistes precioses, però només té parcel·les. Si aneu sense autocaravana, càmper o caravana no tenen bungalows per allotjar-s'hi.

Ioánnina amb autocaravana, allotjats al Càmping del Club Nàutic d'Ioánnina
Ioánnina amb autocaravana, allotjats al Càmping del Club Nàutic d'Ioánnina

Què veure i fer a Ioánnina

Des del càmping, com a punt base de la nostra estada a Ioánnina a Grècia, a peu descobrim aquesta ciutat i llac, que sens dubte ens sorprèn a bé.

No esperàvem tant d'Ioánnina, potser perquè no som gaire de ciutats, però la veritat és que va superar les nostres expectatives.

Ioánnina, no només és una ciutat bonica, sinó que té una gran història al darrere i és la ciutat que visitem que millor mostra el pas otomà i musulmà a Grècia.

Muralles i entrada a un dels museus de Ioánnina
Muralles i entrada a un dels museus de Ioánnina

Mostra de la història otomana de Grècia

La construcció més característica és la mesquita d'Alí Pashà, que sembla surar sobre el llac. A la mesquita hi ha el Museu d'Art Popular, amb diferents col·leccions de vestits típics folklòrics, així com altres peces antigues. Un altre edifici relacionat amb Ali Pashá és el palau que es troba a dalt de tot de la ciutadella, avui reconvertit en Museu Bizantí.

Ali Pashá va ser un dèspota musulmà d'origen albà que es va separar del poder de Constantinoble i va establir en aquestes terres el Despotat de l'Epir a partir de 1788. Un tirà terrible conegut com el “lleó de Ioánnina” però que va establir a Ioánnina la capital del Despotado, donant-li la importància que té avui com a capital de l'Epir.

De Ioánnina passegem per tot el voltant del seu llac, pel seu preciós i cuidat passeig, amb l'únic carril bici que hem vist a tot Grècia. Després visitem el nucli antic ple de minarets, carrerons i tot emmurallat. A la Plaça Pirrou, plena de vida, ens prenem alguna cosa i aquí ens sorprèn una tradició que ja havíem conegut als pobles de Zagori. Als restaurants i cafeteries sempre et porten aigua gratuïtament i et posen alguna cosa per picar fins i tot. Des d'aquesta plaça seguim el passeig cap a la Plaça de la República (Platia Dimokraties), al costat de la qual es troba el Museu Arqueològic, i seguim de carrer fins a quedar enamorats d'Ioánnina.

Prenent pastissets de fruita seca i mel
Prenent pastissets de fruita seca i mel

L'illa de Nissi

Una cosa imprescindible a Ioánnina a Grècia, també és agafar el barquet que hi ha fins a l'illa de Nissi, a la meitat del llac. Només costa 2 euros per persona i el viatge dura 10 minuts. Podeu trobar la barca al costat de la plaça de Mavili, abans d'arribar al nucli antic d'Ioánnina, plena de restaurants davant del mar i amb l'oficina de turisme petitó al davant.

Vaixell ferri de Ioánina centre a l'illa Nissi de cost 2 €
Vaixell ferri de Ioánina centre a l'illa Nissi de cost 2 €

La visita a la illa de Nissi és interessant, ja que allotja 5 monestirs bizantins antics molt ben conservats i al seu poble, on habita encara gent, hi trobareu l'ambient d'un poble medieval preciós i turístic amb el museu d'Ali Pasha.

Sens dubte, us encantarà Ioánnina i la seva illa Nissi, única a Grècia, malgrat tenir 2000 illes (o 6000 si els penyals rocosos a l'aigua s'expliquen)!

Deixa una resposta