En aquest moment estàs veient El Parc Nacional de Pindos i Vikos Gorge, un MUST al teu viatge a Grècia
Rock Pools de Papingo

El Parc Nacional de Pindos i Vikos Gorge, un MUST al teu viatge a Grècia

Deixem la Grècia Central, Delfos i Meteora per endinsar-nos al nostre destí de més al nord de Grècia: El Parc Nacional de Pindos i Vikos Gorge, just abans de la nostra següent destinació que serà Ioánnina a Grècia. Seguim a a el nostre viatge en família a Grècia amb autocaravana durant 21 dies. Una de les cadenes muntanyenques més extenses de Grècia que toca amb Metsovo, Albània, Macedona i el mar Jònic. Unes muntanyes dins de les regions gregues del Epir i de Tesalia.

El Centre d'Interpretació del Parc Nacional de Pindos i Vikos Gorge

Arribem al parc nacional per la porta gran. Al seu Centre d'Interpretació del Parc, on ens explica molt amablement una de les seves informadores tota mena de detalls sobre el Parc Nacional. Aquestes explicacions ens fan entendre per fi el nostre destí amb claredat. Tot i haver llegit molt en altres blocs i guies, no ens quedaven clares moltes coses que vam preguntar aquí i ens van respondre superbé.

En primer lloc, entenem que el Parc Nacional de Pindos, establert el 1973, és un gran parc nacional. Un parc que alberga diverses zones i parcs naturals protegits dins. Ens explica la nostra informadora que hi ha 3 carreteres principals i que cadascuna porta a una zona diferenciada del Parc Nacional.

Rock Pools de Papingo
Rock Pools de Papingo

Les 3 zones del Parc Nacional de Pindos i Vikos Gorge

En la carretera de més a la dreta, la més propera a Metsovo, trobem tota una zona amb alguns llacs i cascades. A més, té un Museu curiós de cases de fang antigues de la zona. La zona més Pindos ens diu la informadora, i amb el bec més alt de Grècia després de la muntanya Olimp. A 2637 trobem l'anomenada muntanya Smolikas.

Després trobem les altres dues carreteres on trobem les principals llogarets de Zagori. Zagori, no és una regió, com diuen molts. Zagori és un municipi que afegeix 46 micro llogarets dins d'aquest Parc Nacional.

De passeig per Mikro Papingo
De passeig per Mikro Papingo

D'aquestes dues carreteres, la central de les tres, és la que té els principals miradors al Vikos Gorge. El Vikos és el congost rècord Guiness del món en profunditat, amb gairebé 1 km de profunditat i d'amplada. En aquesta zona, a banda de trobar miradors com el de Beloi, perfectes per contemplar el congost, hi ha llogarets preciosos. I en molts d'aquests llogarets destaquen els ponts medievals de roca antics. Ens explica la informadora del Centre d'Informació, que aquests ponts el construïen la gent rica del poble com a símbol del poder.

Per anar a l' mirador de Beloi, heu d'aparcar al vostre pàrquing al marge de la carretera. Des d'allà per accedir al mirador heu de fer-ne una ruta a peu d´uns 5 km anada i tornada. Veure aquí el track.

Finalment, en aquesta carretera també cal destacar les escales famoses de Vradeto. Unes escales impressionants que fan ziga-zaga al vessant, fetes a mà pels habitants de dos pobles per unir-se. Aquí en podem fer una ruta d'anada i tornada per les escales de poble a poble d'uns 7 km.

La nostra zona recomanada al Parc Nacional de Pindos i Vikos Gorge

Finalment, la tercera carretera, de més a la esquerra. Aquesta comparteix llogarets de Zagori i es caracteritza per ser la zona del riu Voidomatis i del Bosc de Pedra.

Com que és estiu i fa calor, ens decantem per descobrir més extensament aquesta tercera zona. Una zona del Parc Nacional de Pindos, que cau a mà esquerra del Vikos Gorge, del congost de Vikos.

Un gran encert, ja que és la zona que més ens ha captivat de tot el nostre viatge a Grècia.

Llogarets de pedra precioses ultra cuidades. Amb botiguetes d'artesania, cafeteries i restaurants de deu. I amb aigües turqueses gelades d'un riu captivador, com és el Voidomatis. En ell fem bassa, ens banyem a les seves platges ia les seves piscines impressionants a la roca de Papingo.

Dins una botigueta preciosa de Papingo
Dins una botigueta preciosa en un dels llogarets de Zagori

Sens dubte una zona que recomanem 100%. Començant pel seu Bosc a la Roca al llogaret preciosa de Monodendri i acabant a Papingo i Mikro Papingo. On trobarem les seves piscines a la roca i els seus bells poblets amb gent encantadora. Això sí, prepara't per a carreteres estretes i per a unes corbes d'infart abans d'arribar a Papingo.

A l'esquerra, les corbes per accedir a Papingo

Ràfting al Parc Nacional de Pindos i Vikos Gorge

Una de les coses que més ens va agradar a tota la família és el ràfting pel riu Voidomatis, una activitat de 3 hores que ens va encantar, super preparat, super segur i divertit. Ho poden fer més grans de 5 anys i podem dir que sense problema. El dia d'abans el reservem per la web i just davant del pàrquing on dormim de Papigo està aquesta empresa i et porten amb bus al punt de sortida. Podeu reservar a la seva web aquí: https://papigoadrenaline.com/rafting-voidomatis-zagorochoria-vikos-aoos-geopark/

El monitor i l'activitat van ser de 10, fins i tot fan una paradeta on et donen aigua i un licor típic de la zona. Molt molt recomanable per a tota mena de públics.

Ràfting a Papingo
Ràfting a Papingo

Pernoctar al Parc Nacional de Pindos i del congost Vikos Gorge amb autocaravana

Per pernoctar al Parc Nacional de Pindos amb autocaravana o càmper, al Centre d'Informació del Parc ens informen de tot. Ens diuen que està totalment prohibit fer-ho dins dels espais naturals. Només podem pernoctar dins dels nuclis urbans, als estacionaments dels llogarets. Ens avisen, que multen fora d'allà. I ens comentes que és per la nostra pròpia seguretat a causa dels óssos, llops i rajades de gossos que cal protegir els ramats. Finalment, ens explica que als llogarets ens deixen pernoctar pel fet que no hi ha càmpings a tota la zona, tot i que ens informa que n'estan construint un de nou.

El pitjor és que la majoria dels llogarets tenen pàrquings petits. Per a una autocaravana gran com la nostra, els girs pels pobles tan petits, amb carrers estrets i empedrats en pendents, que rellisquen quan plou, no és la seva. Per això sempre que pugueu aparcar a l'entrada dels pobles si veieu algun apartador o zona de pícnic que molts tenen. El millor que vam trobar i on vam estar molt a gust va ser el pàrquing ampli de l´entrada de Papigo. Davant seu hi ha l'empresa de ràfting. Això sí, arribar fins a Papigo és empassar-se 7 o 8 paelles, corbes, pronunciades, que formen una serp a la carretera, veure la imatge de baix.

Pàrquing del poble de Papingo
Pàrquing del poble de Papingo

A Papigo, a més, trobareu la millor cafeteria amb pastissos i artesania que hem vist de Grècia (al costat del pàrquing). I també, el centre d'informació d'aquesta zona anomenada Vikos-Aoos UNESCO Global Geopark.

La cafeteria més bonica de Grècia a Papingo
La cafeteria més bonica de Grècia a Papingo

Sens dubte no us perdeu el nord de Grècia, per a nosaltres el millor de Grècia. Els seus pobles no tenen res a veure amb els descuidats i abandonats pobles del Peloponès.

Deixa una resposta